2020-ban a tavaszi álganéjtúró lesz az Év Rovara

Az idei évben három különleges jelölt közül lehetett választani. Mindhárman lebontók, és eddig méltatlanul kevés figyelmet kaptak. Most több ezren szavaztak rájuk.

Szerző:
Magyar Rovartani Társaság/ TM
Fotó:
Balogh Diána / izeltlabuak.hu (kiemelt kép)
2019. december 16.

Az idei évben három különleges jelölt közül lehetett választani. Mindhárman lebontók, és eddig méltatlanul kevés figyelmet kaptak. Most több ezren szavaztak rájuk.

A Magyar Rovartani Társaság minden évben meghirdeti az Év Rovara szavazást, hogy ezzel is több figyelmet irányítson olyan rovarfajokra, melyekről egyébként lehet, hogy szinte semmit nem tudnánk. Idén a selymes döglégyre, az ezüstös ősrovarra és a tavaszi álganéjtúróra lehetett szavazni.

Az internetes szavazáson több ezren voksoltak, végül 2529 szavazattal a tavaszi álganéjtúró lett a győztes, így 2020-ban ez a faj lesz az Év Rovara. Második helyen, 2105 szavazattal az ezüstös ősrovar, harmadikon pedig, kicsit lemaradva, 620 szavazattal a selymes döglégy végzett.

Túrák során bizonyára sokan látták már az ezüstösen csillogó bogarat, amint sietősen keresztezi a túrautat. A tavaszi álganéjtúró leginkább a patás állatok ürülékét kedveli, de beéri a nyulak, ragadozók trágyájával, dögökkel és erős szagú gombákkal is. Érdekes, hogy minél északabbra és minél magasabbra megyünk, az egyedek egyre kékebbek, majd feketébbek, a délebbi és alacsonyabb területeken a szín a zöld irányába tolódik el.

Magyarországon a tavaszi álganéjtúróval sok helyen lehet találkozni, és amíg természetes élőhelyei megmaradnak, a faj is biztonságban van. "Nagy Britanniában azonban a tavaszi ganéjtúró – bár nagy elterjedésű – az utóbbi évtizedekben erősen visszaszorult, és számos lelőhelyéről eltűnt. Hasonló a helyzet Svédországban is; Finnországban kipusztult”- olvashatjuk Magyar Rovartani Társaság honlapján.

A tavaszi álganéjtúróról jövőre biztos sokat hallunk még, és a Magyar Rovartani Társaság honlapján sok érdekességet megtudhatunk a fajról Merkl Ottó írásából.

Cikkajánló