3 túra északkeleten, amit szeretni fogsz

Vannak helyek, amiket akkor is szeretünk, ha negyven fok van, de akkor is, ha lóg az eső lába. Főleg akkor, ha a népszerű kirándulócélpontokkal ellentétben viszonylagos nyugalomban élvezhetjük egy tó látványvát vagy a táj szépségét. Lássuk, mit tartogat számodra Andó-kút, Szomolya és Bél-kő.

Szerző:
Lénárt Léni
Fotó:
Hörpölin
Gulyás Attila
Északerdő Zrt; Baráz Csaba
2015. július 23.

Vannak helyek, amiket akkor is szeretünk, ha negyven fok van, de akkor is, ha lóg az eső lába. Főleg akkor, ha a népszerű kirándulócélpontokkal ellentétben viszonylagos nyugalomban élvezhetjük egy tó látványvát vagy a táj szépségét. Lássuk, mit tartogat számodra Andó-kút, Szomolya és Bél-kő.

1. Varbó-Andó-kút


A Pitypalatty-völgybe már csak a neve miatt is útra kelnénk, hiszen egy hobbitokról szóló filmben lenne leginkább a helye a festői dombokkal és erdőkkel borított vidéknek, de mi most nem ezért ajánljuk a figyelmedbe. Távol a városok zajától, öt másik településsel együtt (Sajókápolna, Sajólászlófalva, Kondó, Radostyán, Parasznya) itt található Varbó, amely nem csak azért remek úti cél, mert a vendégszerető településen tényleg el lehet vonulni a világ elől egy kicsit, de bónuszként a környéken izgalmas túrákat lehet tenni. A bújócskához egy poszterekre illő tó is dukál, amelynek a partján éves területi jegyet vagy napijegyet váltva, horgászhatnak is a halakra vágyó szerencsések. Akinek nincs ínyére a türelmes ücsörgés, annak érdemes bakancsot húzni, és felkerekedni a falu központjától mindössze hat kilométerre fekvő Andó-kúthoz (régebbi nevén Lenke-forrás), amelyet nemrég újítottak fel. Az öreg bükkök által körülvett völgyben lévő pihenőhely kiválóan alkalmas piknikezésre, de arra is, hogy az erdő csöndjében egy picit elmerengjünk a világ dolgain.

 

 

A Turista Magazin ajánlja:

Andó-kút megközelíthető a falu központjából, ebben az esetben a Varbói-tó partján a gáton át a víkendházak felé kell elindulni egy jelzetlen, de jól járható úton, amely az erdőbe vezet, és a Gyertyán-völgyön keresztül a Dobrica-forrás érintésével lehet eljutni úticélunkhoz. A pihenőhely a Varbótól délnyugati irányban, kb. 4 km-re lévő Mahócától - a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁÉV) mahócai szárnyvonalának megállója - is megközelíthető a Mahóca és Andó-kút között vezető 2,7 km hosszú, 15 állomáshelyből álló erdei tanösvényen.

 

 


2. Szomolyai-kaptárkövek


Az Északi-középhegység lábánál, Egertől mindössze 18 km-re van egy kis falu, Szomolya, amely nemcsak több mint ezer éves történettel büszkélkedhet, de itt halt meg 1595. február 22-én Losonczy Anna, a temesvári kapitány, Losonczy István lánya, Balassi Bálint nagy szerelme, és itt található a településtől nyugati irányba vezető Kaptárkő tanösvény is, amely bármelyik hétvégén kiváló úti cél lehet. A Szomolya fölött magasodó Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben található ugyanis hazánk legtöbb fülkével (összesen 117 darab) rendelkező kaptárkő csoportja, amelynek rendeltetését a mai napig vitatják a szakemberek. Egyes feltételezések szerint a különleges fülkék a kelta néptörzsek urnatemetkezési helyeként szolgáltak, mások szerint bálványtartók, áldozóhelyek voltak, de olyan vélemény is akad, hogy méhészeti célokra használták őket. Akárhogy is van, az biztos, hogy a völgy egyik legszebb sziklavonulata, a Királyszéke, amely változatos alakjával őrködik az egész környék felett. A kaptárkövek fülkéinek nyílásmagassága néhol eléri a 90 cm-t is, nyílásszélességük alul több mint 30 cm, felül kb. 26, 5 cm. A kúpok csúcsaiban titokzatos kerek lyukak találhatók, amelyeknek a rendeltetését a mai napig homály fedi.

 

  

A Turista Magazin ajánlja:

Az elgondolkodtató és nem mindennapi élménnyel kecsegetető terület a Szomolyáról nyugati irányban kivezető, 4 km hosszú Kaptárkő tanösvényen közelíthető meg a legkönnyebben, amelynek bejárása kb. 2 órát vesz igénybe, de gyaloglás közben az összes különleges kaptárkő megcsodálható.

 
 

 
3. Bél-kő


A bélapátfalvi ciszterci kolostor neve ismerősen csenghet, ha mást nem a történelemkönyvekből. Az ország egyetlen épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma - amelyet aztán a 14-15. században gótikus stílusban építettek át - a 13. század végén tanúja volt például annak a csatának, amelyet IV. Béla király a monostor mellett vívott az őt üldöző tatárokkal. Az épületet azonban nemcsak a történelem iránt rajongóknak érdemes felkeresni. Innen indul ugyanis az a tanösvény, amely a 815 méter magas Bél-kőre vezet, amelynek jellegzetes sziklái több millió évvel ezelőtt bukkantak ki az őstengerből. Az ég felé kúszó sziklák tövében olyan védett növényritkaságok találtak élőhelyet, mint például a korai szegfű vagy a szirti perszlény. A hét állomásból álló (Ciszterci-apátság, Bükkerdő, János-hegy, Vasbánya-oldal, Pala-bánya, Szász-bérc, Bélkő csúcsa), 4 km hosszú túra során eligazító táblák ismertetnek meg a terület növény- és állatvilágával, bepillanthatsz a Bükk-hegység földtörténetébe, szerkezetének kialakulásába.

 

 

A Turista Magazin ajánlja:

Ha kigyönyörködted magad a Bélapátfalvát ölelő dombokban, a messzeségben feltűnő Mátra vonulataiban, és folytatnád az utadat, akkor a sárga háromszög jelzésű túraúton indulhatsz tovább a gyönyörű környezetben fekvő, kb. 10 km-re lévő Szilvásváradra vagy a 12 km-re található Szarvaskőre.

 

 

 

 Kapcsolódó cikkek:
Még több hír a kaptárkövekről

Még több hír a mahócai szárnyvonalról
 

Cikkajánló