3+1 legszebb vízpart Zalában

Hőségriadók jönnek-mennek, és a kánikulában mindenki keresi a folyó- és tóparti helyeket, ahol a hűsítő strandolásra alkalmas részek a legjobb felfrissülést nyújtják. Zala megyében pedig számos alig ismert tó és vízpart található, amelyeket kirándulással egybekötve érdemes felfedezni. Összegyűjtöttünk három vadregényeset, és hoztunk egy ráadást is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kimelt kép)
2021. július 6.

Hőségriadók jönnek-mennek, és a kánikulában mindenki keresi a folyó- és tóparti helyeket, ahol a hűsítő strandolásra alkalmas részek a legjobb felfrissülést nyújtják. Zala megyében pedig számos alig ismert tó és vízpart található, amelyeket kirándulással egybekötve érdemes felfedezni. Összegyűjtöttünk három vadregényeset, és hoztunk egy ráadást is.

1. Vízparti dolce vita – Kistolmácsi-tó

Az utóbbi időben egyre többen fedezik fel maguknak – de a fővárostól való kellő távolsága (244 km) miatt mégsem túl sokan – Bázakerettye és Letenye között, a dél-zalai dombok ölelésében található Kistolmácsi-tavat. A vadregényes környezetben fekvő 11,2 hektár felületű víztározót a szénhidrogén- és olajkutatás geológiai robbantásainak nyomán fakadt, több, bővizű forrás vizét összegyűjtő Béci-patak felduzzasztásával hozták létre, még 1989-ben.

Majd a következő évtizedek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően lett a vízparton kiépített szabadstrand, büfé, és szabadtéri játékok is szolgálják a gyermekes családok kényelmét. A kellemes fekvésű tóban nemcsak csobbanni lehet, de vízibiciklit bérelni és kajakozni is. A pecások se hagyják otthon a botjukat, mert a tó kristálytiszta, halban gazdag vize kitűnő fogásokkal kecsegtet. Ponty, compó és különböző keszegfajok, valamint a ragadozó halfajok közül süllő, csuka és balin fogására van esély. Napi és heti területi jegy ellenében a horgászok a fák árnyékából vagy a nyugodt nádasból várhatják a kapást. Népszerűségét minden bizonnyal növeli, hogy egyrészt a tóhoz közel található a Lenti és Kistolmács között közlekedő erdei kisvasút egyik végállomása, másrészt a partján halad a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala.

2. Ahol klassz élmény a séta és pihenés – Gébárti-tó

A Zalaegerszeg északi részén található mesterséges tavat két patak felduzzasztásával hozták létre az 1970-es években. 1979-ben adták át a nagyközönségnek, névadója pedig egy eltűnt középkori település, Gébárt. A patkó alakú víztározó körüli területeken több sétaút is vezet, félszigetén parkosított, homokos tóstrand várja a fürdőzőket. A lubickoláson kívül temérdek kikapcsolódási lehetőséget nyújt, mind a vízi sportokat kedvelők, mind a horgászok megtalálják a számításukat.

A tó közelében 50 sátor és 13 lakókocsi befogadására alkalmas kempinget alakítottak ki, de találunk itt sportpályákat, pingpongasztalt, lábtenisz- és röplapdapályát is. És akkor a termálfaluról, az AquaCity vízi vidámparkjáról még nem is szóltunk. Néhány éve egy elkülönített partszakaszon kutyastrandot hoztak létre, ahol a nyári kutyamelegben gazdik és négylábú kedvenceik egyaránt remekül érezhetik magukat. A félsziget déli csücskében áll a Kézművesek Háza, amire szintén érdemes időt szánni. Alkotóházként működik, de kipróbálhatjuk az ékszerkészítést, korongozást, szövést, hímzést, nemezelést. A komplexumhoz tartozó jurtaházban és annak galériáján pedig néprajzi tematikájú kiállításokat tekinthetünk meg. A tóstrand Zalaegerszeg ságodi városrésze felől, a Tó utcán közelíthető meg a legkönnyebben. Bővebb információ ide kattintva érhető el.

3. Varázslatos nyári berek – Kis-Balaton

A Kis-Balaton csodáiról regényeket lehet(ne) írni, mint ahogy tette is Fekete István, amikor Tüskevár című művében megörökítette e vidék sajátos mikrokozmoszát és a lápi világ egyedi hangulatát. A vadregényes nádvilág és különleges atmoszférája nem véletlen, hiszen a Kis-Balaton 1986 óta tájvédelmi körzet, egy része fokozottan védett, így az élővilág óvása érdekében ezeket a területeket, például a Diás-szigetet, csak szakvezetéses túrákon, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak kíséretében látogathatjuk. De ezek a programok tényleg szuperek, mert lehetőséget adnak, hogy olyan helyekre is eljussunk, akár csónakkal, akár gyalog, ahol megannyi madár életébe leshetünk bele.

A Kis-Balaton népszerű, szabadon látogatható területe a Kányavári-sziget, amelyre egy látványos vonalvezetésű, szép ívű, faszerkezetes hídon lehet bejutni. Amitől igazán érdekes ez a sziget, hogy kicsiben tudja mindazt megmutatni, amit a Kis-Balaton jelent. A Búbos vöcsök tanösvény állomásain megismerkedhetünk a hely jellegzetes madaraival és vízi élőlényeivel. A kis szigeten könnyű egy egész napot eltölteni, hiszen játszótér, szalonnasütő-, pihenőhelyek és kilátók is akadnak, sőt, ha valaki éppen horgászni vágyna, jeggyel az is megoldható. Kis-balatoni kiruccanásunk következő állomása lehet a Zalakomár és Balatonmagyaród között található Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, ahol az ország legnagyobb látogatható bivalycsordája él. A vízibivalyok mellett ürgéket és itt fészkelő gyurgyalagokat is viszonylag közelről megfigyelhetünk. Ha kedvünk tartja, a zalavári Kis-Balaton Háztól indulva egy kellemes, sík terepen vezető, gyerekekkel is bevállalható túrát is letekerhetünk a tó körül.

+1 Valódi vadvíz – Evezés a Murán

A Mura az egyik legkevésbé megzabolázott folyónk, a mai napig alakítja a medrét, rombolja a partot, és zátonyokat épít, éppen ezért igazi vadregényes, nehezen járható „vadon”. A zalai határfolyót a Kerkától indulva is megközelíthetjük, és egészen a Dráváig evezhetünk rajta. Akár többnapos vízitúrával is felfedezhetjük a természeti szépségekben különösen gazdag vidéket.

A Murán azonban csak engedéllyel evezhetünk. A Muraszemenye és Molnári közötti szakaszon például a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szervez időről időre evezős túrákat. A Mura vadvíznek számít, hisz elég gyors a sodrása, medrében zátonyok, fák vannak, de a hegyi folyóknál – ahol a klasszikus vadvízi evezést, a raftingot művelik – nagyobb és lassúbb. A murai evezős kalandot gyakorlott vízitúrázók számára ajánljuk, nekik viszont nagyon. Bővebb információ a nyári vezetett túrákról ide kattintva érhető el.


Cikkajánló