35 000 műanyag palacktól tisztult meg a Felső-Tisza

A Tiszaszalka és Vásárosnamény között elhelyezkedő Natura 2000-es területen tíz hektárnyi ártéri erdőt fésültek át és tisztítottak ki a PET Kupa csapata és a vízügyi igazgatóságok szakemberei. 

Szerző:
PET Kupa
Fotó:
facebook.com / PET Kupa
2019. március 6.

A Tiszaszalka és Vásárosnamény között elhelyezkedő Natura 2000-es területen tíz hektárnyi ártéri erdőt fésültek át és tisztítottak ki a PET Kupa csapata és a vízügyi igazgatóságok szakemberei. 

A PET Kupa közleménye szerint az idei év első nagyszabású ártéri hulladékmentesítő akcióján tíz hektáros Natura 2000-es ártéri terület tisztult meg a hulladékszőnyegtől a Felső-Tiszán. A mostani eseményen 35 000 műanyag palackot gyűjtöttek össze.

 

 

 

A Tiszaszalka határában fekvő természetvédelmi területen már tavaly télen is takarítottak az önkéntesek a vízügyi igazgatóságokkal közösen. Mivel ez az ártéri szakasz a legszennyezettebb, ezért az idén nagyobb csapattal, három napon keresztül folyt a hulladékmentesítő munka: egy folyamkilométeres partszakaszon, tíz hektárnyi terület szabadult fel a hulladéktól. Átválogatás után a hulladék fele visszakerül a körforgásba, ezért az önkéntesek a műanyagokat, a fémeket és az üveget külön csoportosították, hogy a legszakszerűbb módon tudják átadni a térségi közszolgáltatónak. Idén két ipari bálázógép segítette a palackok tömörítését, amelynek eredményeként 60 bálányi, színre válogatott, tömörített műanyagot fognak újrahasznosítani.

 

 

A probléma gyökere elsősorban Ukrajnában ered, ahonnan a Tisza ártérbe lerakott lakossági kommunális hulladékot az áradások hazánkba szállítják. Egyelőre úgy tűnik, a megoldás a hulladékok ártérből való összeszedése, illetve az ukrán, kárpátaljai lakosság szemléletformálása, hogy ne a folyókba kerüljön a szemét. Ezért tervez 2019-ben több hulladékgyűjtő akciót a PET Kupa mozgalom ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület. Idén tavasszal a Tisza-tavon és a Tisza mellékfolyóin végeznek hulladékmonitoringokat, hogy pontosan felmérjék a területek szennyezettségét. További terveik között szerepel az is, hogy a hagyományosan megrendezett felső-tiszai PET Kupa hajós futam mintájára hirdessenek meg egy kisebb versenyt. Az évközi akciókhoz folyamatosan várják önkéntesek jelentkezését.

 

 

A program az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg. Partnerek és közreműködők: Országos Vízügyi Főigazgatóság, Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft., Vásárosnamény Önkormányzata, K3&S Kft., Malagrow Kft., BI-KA Logisztika.

A PET Kupa most lezárult akciójáról a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület internetes kisfilmsorozatot készített.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A PET-kalózok hatodjára is szembeszállnak a plasztikcunamival
A mikroműanyagok már mindenütt ott vannak

Dokumentimfilm a PET-kalózokról és a Tiszáról

A hegyi patakoktól az óceánokig a mikroműanyagok mindenütt ott vannak

Tele van a Tisza műanyaggal

Cikkajánló