4 napos időutazás legionáriusokkal és garabonciásokkal Szombathelyen

Nincs még programod hétvégére? Csütörtökön este a karneválnyitó ceremóniával veszi kezdetét a négy napos Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen, amelyre a rendezők több mint százezer látogatót várnak. A vendégmarasztaló esemény mellett ne hagyd ki a Kámoni Arborétumot és a Vasi Múzeumfalut se a kiruccanásból. 

Szerző:
TM
MTI
Fotó:
Savaria Történelmi Karnevál/Facebook
2015. augusztus 25.

Nincs még programod hétvégére? Csütörtökön este a karneválnyitó ceremóniával veszi kezdetét a négy napos Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen, amelyre a rendezők több mint százezer látogatót várnak. A vendégmarasztaló esemény mellett ne hagyd ki a Kámoni Arborétumot és a Vasi Múzeumfalut se a kiruccanásból. 

 

Közép-Európa egyik legnagyobb históriás játékát immár 16. alkalommal rendezik meg a mintegy kétezer éve folyamatosan lakott településen, Szombathelyen (a római korban Savaria). A rendezvénysorozat jelentőségét mutatja, hogy 14 országból érkezik küldöttség a karnevál napjaiban a vasi megyeszékhelyre: képviseltetik magukat Szombathely testvérvárosai és érkeznek vendégek Kínából és Grúziából is.


A szervezők 23 helyszínen több mint 300 programot kínálnak a négy nap során. A Történelmi Témaparkban idén is egymást követik majd a harcászati bemutatók, köztük olyan hagyományőrző csapatok is bemutatkoznak, amelyeket eddig még nem láthattál a karneválon. Ilyenek például a római katonaéletet bemutató bolgár Abritus Hagyományőrző Csoport, a XIII. századi milicista hadviselést megidéző Bandérium Hungarorum, valamint a honfoglalás kori magyar lovas harcmodort és a felszereléseket tudományos alapossággal ismertető Magyar Történelmi Íjász Társaság is.

 


A változatos programok közül nem hiányozhat a Ferences-kertben a Tüzes játék, újra kinyit az Öreg Város Vására, a Borok utcája, a Sörtér, a Művészetek utcája, a különböző színpadokon pedig egymást követik a könnyűzenei koncertek.

A felújított Iseum is a kiemelt karneváli helyszínek között szerepel: itt élőben csodálhatod meg azt a szertartást, amellyel Ízisz istennő előtt hódoltak papnői.


A karneválnak ma már nem csak saját bora, de saját tortája és fagylaltja is van, illetve ismét meghirdetik a karnevál legszebb kirakatáért folyó versenyt. Idén civil kezdeményezésre egy szívátültetésre váró és egy vak kisgyermek megsegítésére rendeznek jótékonysági akciót a karneválon.

Még több infó a rendezvényről:
savariakarneval.hu
 

 

Amit még ne hagyj ki Szombathelyen

- A Kámoni arborétum: A 27 hektár alapterületű gyönyörű kertben mintegy 3200 fa- és cserjefajt tekinthetsz meg a pompás rododendron- és magnóliagyűjtemény, a japán juharok számtalan fajtája és több mint félezer fajtát számláló rózsagyűjtemény mellett. Nézd meg a térképen is! 
Bővebb infó: kamoniarboretum.hu

- Vasi Múzeumfalu: A letűnt századok jellegzetes paraszti ház- és lakáskultúráját bemutató falu egyik leglátványosabb eleme a félköríves utcasor, a síkvidéki területek tájegységein kívül a megyében élő német és horvát nemzetiségek életvitelét is hűen tükrözi. A mesterségesen kialakított dombon felfedezheted az Őrség és a szlovén Vendvidék szertelepüléseit, míg a déli lankákra pincesor települt. A házakon kívül gazdasági udvarok, műhelyek, melléképületek, és a skanzen jelképe, a molnaszecsődi harangláb is helyet kapott a területen. Nézd meg a térképen is!
Bővebb infó: vasimuzeumfalu.hu

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:
Még több hír Szombathelyről

Cikkajánló