40 éve nem jártak ennyien a Tátrában

A rekord ráadásul nem kevéssel dőlt meg, négyezer fővel volt több a napi látogatottság, mint 40 évvel ezelőtt.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. augusztus 26.

A rekord ráadásul nem kevéssel dőlt meg, négyezer fővel volt több a napi látogatottság, mint 40 évvel ezelőtt.

A szlovákiai Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete 1972-től kezdve tartja nyilván a látogatottságot. Az eddigi rekord 1980-ban volt napi 26 520 látogatóval. Most augusztus első hetében tartották meg a szokásos turistaszámlálást, és több mint 30 232 főt regisztráltak.

Míg tavaly a Tarajka, idén a Poprádi-tó volt a legnépszerűbb célpont, csúcsok közül pedig szokás szerint a Tengerszem-csúcs (Rysy). A tónál 6708 gyalogos turistát regisztráltak augusztus 6-án: közülük 3994 turista az aszfaltúton, 2314 pedig piros jelzésű turistaúton érkezett Csorbatóról. Rajtuk kívül az első augusztusi csütörtökön 70 kerékpáros és 58 kutya kereste fel a Poprádi-tavat – írja a magas-tatra.info. Tavaly ebbe a térségbe 2 534 turista látogatott el 32 kutyával, a kerékpárosokat akkor nem számolták.

A biciklisek között Podbanszkó térsége volt a legnépszerűbb, a Csendes-völgyet 183 kerékpáros, a Kapor-völgyet csak kettővel kevesebb választotta. A Tátraszéplak és a Sziléziai ház között is sokan bringáztak, összesen 125-en. A számlálás napján összesen 952 kerékpáros tekert a Tátra Nemzeti Parkban, közülük 259 e-kerékpáron. Tavaly óta számolják a kutyákat is, akkor 253 volt, idén 355-öt regisztráltak. Kutyával a legtöbben a Poprádi-tóhoz, a Rohácsi-völgybe, a Zsári-völgybe és a Malompataki-völgybe kirándultak a turisták.

Az erdészet igazgatója szerint idén nemcsak az időjárás kedvezett nagyon a turistáknak, de a koronavírus-járvány is hatásának is betudható a rekord.

Forrás: magas-tatra.info

Cikkajánló