Tátrai zergék testközelből

A Tátra emblematikus állata sokszor már messziről észreveszi az embert, és elmenekül, de olyan is előfordulhat, hogy szinte megáll „pózolni”.

Szerző:
TM
Fotó:
Przemysław Sobczyk / YurtaBar Kuznice
2020. július 28.

A Tátra emblematikus állata sokszor már messziről észreveszi az embert, és elmenekül, de olyan is előfordulhat, hogy szinte megáll „pózolni”.

Nem véletlen, hogy a Tátra jellemző állatáról számos helyet is elneveztek ott: Zerge-völgy, Zerge-gerinc, Zergefogak. A július 22-én készült felvételen a zergék karnyújtásnyira megközelítik a felvételt készítő túrázót, sőt, az egyik folyamatosan közelít felé. Ide kattintva tudod megnézni a Facebookra feltöltött videót.

Európai szinten is egyedülálló a Tátrában élő állomány. A legutóbbi számlálások szerint jelenleg 972 zerge él a Tátrában, a szlovák oldalon 643, míg a lengyel oldalon 329. Ezek közül a 97, illetve 62 idén tavasszal jött világra. Egy évben kétszer tartanak zergeszámlálást, tavasszal és ősszel.

A tavaszi felmérés a kölykök számának megállapítása szempontjából fontos, ősszel pedig az állomány téli időszak előtti helyzetét vizsgálják, és ez ideálisabbnak is számít, mert akkor már stabilabb az időjárás, jobban mozgolódnak a kölykök is, és könnyebben észrevehetőek a csordában. Plusz akkor van a párzási időszak, amikor aktívabbak a zergék. Mindent összevetve: ősszel általában több zergét számolnak, mint tavasszal.

Videó: Przemysław Sobczyk / YurtaBar Kuznice
Forrás: Magas-tatra.info Facebook

Cikkajánló