430 műfészek várja a fecskéket a tamási családi házon

A Tamásiban álló családi ház mára országosan ismert lett, ugyanis körben az eresz alatt több mint 400 műfészek várja a hazatérő fecskéket. Tavaly kétszáz fészekben volt költés, idén még több madárra számítanak.

Szöveg:
Fotó:
2020. április 16.

A Tamásiban álló családi ház mára országosan ismert lett, ugyanis körben az eresz alatt több mint 400 műfészek várja a hazatérő fecskéket. Tavaly kétszáz fészekben volt költés, idén még több madárra számítanak.

Mátics Ferenc mindig is szerette a madarakat, de az átlagnál jóval többet segít nekik. „Volt két fecskepár, amelyek itt próbálkoztak a fészkeléssel, de valami mindig balul sült el. Megsajnáltam őket, és gondoltam, rakok fel pár műfészket, hátha belemennek” – elevenítette fel Ferenc kérdésünkre a történet tíz évvel ezelőtti kezdetét.

Az első évben tíz fészket rakott fel, majd a következő években fokozatosan növelte a mennyiséget, mert mindig kevésnek bizonyult a kiadó költőhelyek száma. Tavaly már 300 fészek volt fenn, abból 200-ban volt is költés. A múlt ősszel Ferenc nemcsak felújította a műfészkeket, de rakott is párat hozzá, így idén már 430 kiadó költőhely van. A műfészkeket maga készíti, gipsz és fűrészpor, fele-fele arányú keverékéből. Ferenc tapasztalatai azt mutatják, ez a típus időtálló, meleg, és a fecskék szeretik.

Mikor megkérdezem, megjöttek-e már a fecskék, Ferenc nemcsak az idei első madár érkezésének napját, de az órát is tudja. „Április 7-én jött, este fél 6 körül. Mielőtt hívott, akkor is épp kint voltam megnézni őket. Most 30 pár van. Várjuk a többieket.”

A tamási házon molnárfecskék fészkelnek, amelyekre jellemző, hogy telepesen költenek. Korábban a faj sziklafalakon, faodvakban és barlangokban fészkelt, de ma már fészkeit csak épületeken találjuk meg.

„ Mi így érezzük jól magunkat, ha itt csivitelnek a ház körül, és szerencsére a szomszédok is elfogadják őket. Egyáltalán nem csapnak akkor zajt és nem csinálnak annyi piszkot, mint azt az ember gondolná. Csodálatos látvány, amikor nyáron kirepülnek a fiókák és itt röpköd a sok-sok fecske magasan a ház fölött. Amikor ősszel elmennek, nagyon furcsa a ránk szakadó nagy csönd.”

Ferenc és felesége mindig is nagy madárbarát volt, kertjükben más fajok is fészkelnek, például feketerigó, énekesrigó, rozsdafarkú. A fecskék bajban vannak, tudjuk, legalább egymillióval van kevesebb annál, mint amennyinek lennie kellene. Ha minden településen csak egy ember lenne, aki 80-100 műfészket kirak, nagyon sokat lehetne javítani a fecskék helyzetén.”

A tamási „fecskés ház” mostanra országosan ismert lett, az elmúlt években is sokan megálltak itt, hogy megnézzék a kolóniát. Volt, aki a Balaton felé utazva tett egy kis kitérőt, de olyanok is akadnak, akik kifejezetten a fecskék kedvéért kerekednek fel az ország másik végéből.



Cikkajánló