800 év történelem a reneszánsz falak között - A Siklósi vár

Siklós szimbóluma a csodálatos épségben megmaradt középkori vár, amely történelmi kiállítások, színházi előadások, fesztiválok és előadóestek impozáns helyszíne. Ha a Villányi borvidéken jársz, semmi esetre se hagyd ki a középkor egyik legjelentősebb várkastélyát!

Szerző:
Hidvégi Brigi (siklosivar.hu)
Fotó:
Somogyvári D. György
2014. szeptember 11.

Siklós szimbóluma a csodálatos épségben megmaradt középkori vár, amely történelmi kiállítások, színházi előadások, fesztiválok és előadóestek impozáns helyszíne. Ha a Villányi borvidéken jársz, semmi esetre se hagyd ki a középkor egyik legjelentősebb várkastélyát!

Siklós Baranya megyében, a Tenkes-hegy lábánál, a Harkány-Nyárádi síkon helyezkedik el. Nemcsak a környék gazdasági központja, de kulturális értékek tekintetében is kiemelkedő jelentőséggel bír: a magyar történelem legtekintélyesebb családjainak székhelyeként tartják számon. A településről azonban először mindenkinek a Siklósi vár jut eszébe, mint a középkor egyik legépebben megmaradt, főként reneszánsz stílusjegyeket hordozó építménye.


Magas falak, bástyák és félköríves tornyok rejtik magát a várkastélyt, amelyet a várkerület övez. Itt található a hajdani ferences rendház és templom műemléki együttese. A vár első köveit 1260 körül rakták le. Legkorábbi írásos említése 1294-ből való; a dokumentumot most a pécsi káptalanság irattára őrzi. Az építmény első tulajdonosa a Soklyósy család volt, egészen 1387-ig, ezután a Garaiak vették birtokba, akik többek között a gótikus szárnyat és a gazdag gótikus boltozással épült várkápolnát hozták létre. 1515-től a Perényiek fejlesztették a vár épületét, ők reneszánsz átalakításokat végeztek.

 

 

1515-től a Perényiek fejlesztették a vár épületét, ők reneszánsz átalakításokat végeztek


A törökök ostromát Siklós sem úszta meg: 1543-ban elfoglalták a várat, s még 143 évig nem engedték ki a kezükből. A következő nagyobb volumenű felújításra csak a XVIII. században került sor a Batthyány család jóvoltából, akiknek az épület a barokk stílusjegyeket köszönheti. A vár utolsó birtokosai, a Benyovszky család a második világháború alatt költözött ki, s ettől fogva az erősség az 1950-es évek közepéig üresen, megrongálva és kifosztva állt. Felújítása ’56-ban kezdődött, ettől fogva múzeumnak, szállodának és étteremnek adott otthont egészen a rendszerváltásig. 2000-től Siklós Város Önkormányzata birtokolja. Renoválásának megkezdésére 2010-ben került sor, és a munkálatok a mai napig folynak, jelenleg a „A siklósi vár rekonstrukciója és szolgáltatásainak bővítése” című projekt keretein belül.


A vár folyamatosan megújuló tárlatoknak ad otthont. Déli szárnyában találhatóak a várbörtön apró cellái, a leggyakoribb kínzási és kivégzési módszerek eszközeit felvonultató kínzókamra, a szőlőtermeléshez és a borkészítéshez kapcsolódó tárgyak kiállítása és a Tenkes Kapitánya Panoptikum, ahol az 1963-as nagysikerű film szereplőinek műanyag mása áll. A földszinten reneszánsz bútorok szelekcióját, az első emeleten középkori fegyver- és hadtörténeti tárlatot valamint Istókovits Kálmán és Simon Béla festményeit tekinthetik meg az ide látogatók. A második emeleten vár- és hadtörténeti kiállítás, illetve a helyi szerb lakosság vallási és néprajzi gyűjteménye várja az érdeklődőket. A keleti szárnyban időszaki kiállítások kapnak helyet.

 

 

Tenkes Kapitánya Panoptikum


A kulturális programokon való részvétel mellett a várban esküvők és egyéb családi rendezvények megrendezésére is lehetőség van, emellett rendszeresen tartanak koncerteket, fesztiválokat és előadóesteket. Nagy népszerűségnek örvendenek a színházi előadások: a legközkedveltebb darabok közé tartozik az Abigél és a Hair.


Siklóson bőven akad látnivaló a várkastélyon kívül is. A Malkocs Bej-Dzsámi 1993-ban felújított épületét például Europa Nostra-díjjal (az EU műemlékvédelmi díjával) tüntették ki. A város református, római katolikus és szerb-ortodox templomokkal egyaránt büszkélkedhet. Az egykori ferences kolostor egyik szárnya ma a művészetek szolgálatában áll, a Siklósi Kerámia Alkotóháznak ad otthont.

 

 

A vár rekonstrukciója 201-ben kezdődött, és jelenleg is tart


Siklósról érdemes ellátogatni a Máriagyűdi kegyhelyre, amely az ország egyik legnépszerűbb zarándokhelye a 17. századi Mária-jelenések és a csodával határos gyógyulások miatt. Ha elteltünk a kéttornyú barokk templom látványával és kicsit megmozgatnánk a tagjainkat, rátérhetünk a közelből induló Csodabogyó tanösvényre, amely 2,5 km hosszan kanyarog a Tenkes-hegy csúcsa alatt található kunyhóig. A környéken további túrázási lehetőséget kínál a villányi Templom-hegyi Ammonitesz tanösvény, melynek során szemügyre vehetjük a világhírű ammonitesz-lelőhelyet. Ha Szársomlyó felé vesszük az irányt, érdemes részt vennünk a szakvezetéssel egybekötött túrán, így megismerhetjük hazánk egyetlen magyarkikerics-lelőhelyét, emellett több mint hetven védett növényfajjal találkozhatunk. A Nagyharsányi szoborparkban nonfiguratív alkotásokat tekinthetünk meg, a csaknem 200 éves múltra visszatekintő Harkányi gyógyfürdőben pedig kipihenhetjük az utazás fáradalmait.

 

A Siklósi Vár nyitva tartása és egyéb információk: http://www.siklosivar.hu/index.php?page=dynamics&pageid=4

 

További várakról szóló cikkeinket itt találod.

Cikkajánló