A 2020-as vasúti menetrend újdonságai

Jövőre is változatlan árú jegyekkel és szabályokkal vonatozhatunk, de hazánk számos népszerű tájára változnak az eljutási lehetőségek, többnyire előnyükre. Összeszedtük a legfontosabb újdonságokat.

2019. december 2.

Jövőre is változatlan árú jegyekkel és szabályokkal vonatozhatunk, de hazánk számos népszerű tájára változnak az eljutási lehetőségek, többnyire előnyükre. Összeszedtük a legfontosabb újdonságokat.

December második hétvégéje hagyományosan az új menetrend fordulója Európa szinte összes vasúti hálózatán, így hazánkban is. A fővárosban élők számára talán a legfontosabb, hogy már december 8. után végre új szakaszába lép a Budapest-Hatvan vonalszakasz felújítása, és megszűnik a buszos vonatpótlás. Így újra kellemetlenségek nélkül érhető el a Keleti pályaudvarról Eger, Miskolc, vagy épp a Zempléni-hegység -utóbbihoz egyenlőre szükséges egy hatvani átszállás-, akár a kerékpárokkal együtt utazva. Visszatér sokak kedvence, a Tokaj-hegy tövében is megálló nyíregyházi Intercity járat is.

A csatlakozó vonalakon nem lesznek alapvető változások a korábbi menetrendhez képest: a Tisza-tóra és a Hortobágyra füzesabonyi átszállással, változatlanul naponta tízszer indulnak személyvonatok, míg Egerbe hét közvetlen járat marad. Innen hazánk egyik legvadregényesebb hegyi vasútvonalán szerencsére napi két járat továbbra is indul Szarvaskő és Szilvásvárad felé, a számuk pedig áprilistól a nyári szezon végéig négyre nő.

Nyugati irányban, a 20-as számú Budapest-Veszprém-Szombathely vasútvonalon megszűnik a Bakonyba tartók legfőbb járata, a reggel 06.30-kor induló 900-a gyorsvonat, és párja, a kora este visszafelé tartó 901-es. Helyettük viszont két-két vonat is indul, változatlanul a Déli pályaudvarról: a Bakony Intercity Szombathely felé hatkor, a Göcsej IC Zalaegerszegre hét órakor kel útra; a Cuha-völgybe tartó vonatok a jövőben az utóbbihoz csatlakoznak majd Veszprémben.

Itt látszik szemléletesen az elmúlt évtized számos pályafelújításának hatása: tíz évvel ezelőtthöz képest a Vinyére tartó járatok már egy órával később indulnak, de csak 20 perccel később érkeznek meg. Az Intercity járatok jellemzője, hogy csendes és kényelmes, légkondicionált kocsikkal, de alapesetben kerékpárszállító kocsi nélkül közlekednek, így a kétkerekűekkel közös utazásról ezeken a vonatokon le kell mondani.

Budapest közelében számos pozitív változás következik: a Dunakanyarba óránként induló, gyors zónázó vonatok első járata egy órával korábban, már 6 óra 7 perckor elindul, visszafelé pedig eggyel később, 19.55-kor is indul szerelvény, ami Vác és Budapest között nem áll meg.

Bő másfél évvel az esztergomi vasútvonal villamosítása után, végre minden utómunka elkészült ahhoz, hogy az eredetileg eltervezett, sűrű menetrend lépjen érvénybe. Így december közepétől már csúcsidőn kívül is félóránként közlekednek, a gyorsított járatok menetideje pedig a vonal teljes hosszán már csak pár perccel nyúlik egy óra fölé.

A vasútrajongók számára különleges újdonság lesz a Stadler Kiss motorvonatok forgalomba állása, amelyek több évtized után az első emeletes szerelvények lesznek a hazai vasutakon. Az új járművek a Budapestről Szolnokra és Szobra tartó járatokon jelennek meg először; különösen az utóbbi járaton lesz különleges a Dunakanyar panorámája, a felső szinten több mint négy méter magasból. A MÁV-Start internetes menetrendtervezője és mobilalkalmazása már tartalmazza a december 15. utáni adatokat.

Cikkajánló