A csönd érintése – Overallos barlangi túrák

Ha a természetjárás alapélménye számodra is a minket körülvevő élő és élettelen természeti környezet megismerése, kis bátorsággal és megfelelő fizikai kondícióval érdemes kipróbálni valamelyik szervezett, overallos barlangi túrát.

Fotó:
Egri Csaba
2023. március 12.

Ha a természetjárás alapélménye számodra is a minket körülvevő élő és élettelen természeti környezet megismerése, kis bátorsággal és megfelelő fizikai kondícióval érdemes kipróbálni valamelyik szervezett, overallos barlangi túrát.

Van egy mondás, miszerint egyenesen bűn, ha Budapesten nem járunk termálfürdőbe. Természetjáróként valahogy így lehetünk ezzel a barlangok és a barlangászat megismerése kapcsán is. S korántsem csak Budapesten, mert karsztvidékeink mindenhol különleges csodákat rejtenek. Fantasztikus dolog lemászni létrákon a fejlámpa imbolygó fényében, átpréselni magunkat elsőre ijesztőnek tűnő szűkületeken, hogy nyakig agyagosan megismerjük a Föld mélyének titkait, cseppköveket, gömbüstöket vagy akár több millió éves kagylólenyomatokat vizsgálva. Semmi máshoz nem hasonlítható élmény a hegy gyomrában megtapasztalni a teljes sötétséget és a teljes csöndet, amikor – ahogy a barlangászok mondják – még a saját pislogásunkat is halljuk.

Már a természetjárás kezdetén népszerű célpontok voltak a barlangok, és nincs ez másképpen ma sem. Aki kíváncsi és elszánt, az szerencsére több mint húsz barlangtúrából válogathat országszerte.

Jó tudni azonban, hogy ezekben a barlangokban vagy barlangrészekben sem betonjárda, sem világítás nincsen.

Esetenként függőleges létra segíti a közlekedést, kúszás közben agyagosak és esetleg vizesek leszünk, némelyikben gumicsizmára is szükség lesz, és bizony adott esetben szűkületeken kell átpréselnünk magunkat. Cserébe biztosak lehetünk benne, hogy előttünk már sokan megcsinálták… A jellemzően többórás kaland során tehát a rácsodálkozás öröme és egy jó adag adrenalinfröccs egyaránt garantált.

A barlangok turisztikai hasznosítását csak a nemzetipark-igazgatóságok végezhetik, az Agrárminisztérium Barlangtani Osztályának engedélyével. Magát a túrát viszont adott esetben civil vagy más szervezetek vezetik, természetesen az adott nemzetipark-igazgatóság engedélyével. Az öko-, illetve kalandturisztikai célokra megnyitott barlangok száma változhat, ráadásul a működőkben is lehetséges időszakos korlátozás például az élővilág védelme érdekében vagy az időjárás miatt.

Amit elindulás előtt feltétlenül érdemes tudni és mérlegelni

  • A kiépítetlen barlangjainkban vezetett túrák minden esetben előzetes bejelentkezés alapján működnek.
  • Mindenképpen tájékozódjunk előre, hogy mi vár ránk az adott barlangban. Ezt megtehetjük az érintett nemzetipark-igazgatóságok vagy éppen az adott barlangok honlapjain és Facebook-oldalain, de akár telefonon is. Általánosságban is fontos lehet tudni, hogy mennyire agyagos vagy éppen vizes a terep, vannak-e szűkületek, vannak-e létrák, a gyerekek kapcsán pedig szinte minden barlangban korhatár van, ezt is érdemes megtudakolni. Tériszonnyal vagy klausztrofóbiával küzdőknek általában nem ajánlott az overallos barlangi túra.
  • Sisakot, fejlámpát, illetve – ha szükséges – overallt is általában a túravezető biztosít, nekünk legtöbbször váltóruhát és meleg aláöltözetet kell csak vinnünk. Ám ez is túrafüggő, érdemes tájékozódni. Egyes barlangokban gumicsizmára is szükségünk lehet.
  • A túrákat minden esetben megfelelő képesítéssel rendelkező barlangi túravezető vezeti.
  • A túrák általában nehézség szerint is osztályozva vannak. Az úgynevezett extrém barlangtúrák kifejezetten jó fizikumú, többnyire 14 éven felüli személyeknek ajánlottak. Ezeken a túrákon egyes szakaszok leküzdése lelkierőt és megfelelő fizikai kondíciót követel meg. Ugyanakkor még ezek a túrák is csak olyan helyeken vezetnek, ahova kötéltechnika használata nélkül lehet eljutni.
  • A különböző túrák mellett egyes barlangokban van csapatépítő, szülinapi barlangozás, geológiai barlangtúra és föld alatti földrajzóra is.
Barlangi etikett
  • Bármilyen barlangban is jársz, óvd és védd a természetet, no és saját magadat is!
  • Egyedül sose indulj barlangba! Egy esetleges baleset során nem fogsz tudni segítséget hívni.
  • Lezárt barlangot csak barlangi túravezetővel, hivatalos barlangtúra keretei között látogass!
  • Törekedj a biztonságra: legyen nálad lámpa még a turistaúton elérhető, szabadon látogatható barlangokban is, indulás előtt pedig ellenőrizd az elemek vagy az akkumulátorok töltöttségét. Jó, ha van nálad sisak is. Ne mássz fel veszélyes helyekre, illetve ne mássz be olyan üregekbe, amelyekbe nem férsz be!
  • Mindent a szemnek, semmit a kéznek! Gyönyörködj, csodálkozz, de ne vigyél el semmit a barlangból! Csupán az, amit te hoztál.
  • Semmilyen nyomot ne hagyj e különleges természeti értékekben!
  • Azt meg talán le sem kell írni, hogy tilos firkálni, tüzet rakni, továbbá bármilyen más módon rongálni a barlangot. Mindez a barlang (esetenként tágas) bejáratára is vonatkozik.

A cikk a Turista Magazin 2022. márciusi számában jelent meg.

Cikkajánló