A csopaki tölgyfa túlélte a merényleteket

Mint kiderült, nem először próbálták meg elpusztítani a csopaki strand tavaly elfűrészelt öreg tölgyfáját, de a szakértők szerint már van remény, hogy a fa túléli a legutóbbi „merényletet” is.

Szöveg és fotó:
2023. augusztus 28.

Mint kiderült, nem először próbálták meg elpusztítani a csopaki strand tavaly elfűrészelt öreg tölgyfáját, de a szakértők szerint már van remény, hogy a fa túléli a legutóbbi „merényletet” is.

Ahogy arról mi is hírt adtunk, 2022 novemberében az éjszaka leple alatt valaki elfűrészelte a csopaki strand egyik legidősebb tölgyfáját. A teljesen érthetetlen és barbár tett indítékát csak találgatni lehet, a legvalószínűbb feltételezés, hogy valakit a közeli apartmanházból zavarhatott a kilátásban. Bár a strand biztonsági kamerája felvette az elkövetőt, a rendőrség végül eredménytelenül zárta le a nyomozást.

A fa gyógyításának első eredményét a nyár végére ígérték az ezzel megbízott szakemberek, ezért megkerestük Ambrus Tibort, Csopak polgármesterét. Azonban meglepetésünkre a gyógyulással kapcsolatos jó hírek mellett

lassan egy krimi bontakozik ki a fa körül.

Valakit tényleg nagyon zavar ez a fa

Az elektromos kézifűrésszel végzett támadás után az önkormányzat azonnal megpróbálta megmenteni a 80 éves fát – idézte fel megkeresésünkre a történteket Ambrus Tibor. Mint elmondta, ekkor fedezték fel, hogy a fa kérgén egy korábbi fűrészelés nyomai is láthatóak, csak akkor még „kontár munkát” végzett az elkövető. Ami azonban még döbbenetesebb felfedezés volt, hogy

kisebb, fúróval fúrt lyukakat is felfedeztek a törzsön, amikbe korábban mérget önthettek, nagyjából 2022 tavaszán.

Egy fa megmentése

Az önkormányzat szakértőket keresett fel, abban a reményben, hogy hátha megmenthető a fa. Markóné dr. Nagy Krisztina növényorvos februári helyzetjelentésében úgy látta, hogy a novemberi, második kéregbevágás olyan durva sérülést okozott, ami után kevés esély van a gyógyulásra. Az orvoslást ezzel együtt elkezdték, és kidolgoztak egy mentési tervet is.

Első lépés a kéregoltás volt, amelyet a fáról vett oltóvesszőkkel a tölgy nedvkeringésének beindulásakor, tavasszal végeztek el a Soproni Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetének munkatársai. A kéregoltás a sérült kéregfelületet hidalja át, és siker esetén biztosíthatja a sérült háncs és kambium (szállítószövet) gyógyulását, a hiányos víz- és tápanyagáramlás beindulását.

A sérült kéreg több pontján is elvégzett áthidaló oltáshoz az oltóvesszőt hetekkel korábban gyűjtötték be a fáról, a fa megerősödését segítve pedig a lombfelületet enyhén visszavágták, így a kisebb lombozat tápanyag- és vízellátását a növény könnyebben biztosítja. A fa törzsét ezzel egy időben palánkkal vették körbe, így is óvva azt a gyógyulási idején.

A hős tölgyfa tovább küzd

Legkorábban augusztusra ígértek eredményt, ezért kíváncsiak voltunk, hogyan reagált a fa a gyógykezelésre.

Az eredmények biztatóak, a szakemberek szerint az átoltások nagy része sikeres volt, és megindult a tápanyagszállítás

– számolt be az örömhírről a polgármester. A több mint tíz vesszőcskén keresztül, egy-két kivétellel, megindult a nedvkeringés, csak az a kérdés, hogy ezek át tudják-e venni az egész fára az elegendő mennyiséget.

Az mindenesetre jó jel, hogy ha nem lett volna sikeres az átoltás, a fa már valószínűleg hullatná a leveleit. Mivel ilyen öreg és terebélyes fát nem szoktak áthidaló oltással megmenteni, és nincs is erre precedens, ezért nehéz kiszámítani, hogyan reagál a csopaki tölgy. Az is tény, hogy a fa még tartalékolhatott valamennyi tápanyagot,

így igazán biztosan csak jövő tavasszal derül ki, hogy sikeresen kivédte-e az újabb támadást.

Még keresik a tettest

Az évek óta rendkívül népszerű strandon a fűzfa és a platán a jellemző inkább, ez a tölgyfa azonban még a mai strand kiépítése előttről maradt itt. Az évtizedek alatt hatalmas lombkoronát növesztő fa pusztulása óriási veszteség lenne, és nem csupán az árnyékra vágyó strandolók miatt.

Bár a rendőrség lezárta a nyomozást, az önkormányzat továbbra is szeretné megtalálni a tettest, ezért a tavaly meghirdetett 250 000 Ft-os nyomravezetői díj változatlanul él – erősítette meg Ambrus Tibor.



Cikkajánló