A dunai árhullám miatt korlátozásokat vezettek be a Gemenci-ártérben

A Dunán levonuló árhullámok miatt június 2-ától leáll a közlekedés a gemenci erdei vasúton, a túraútvonalak egy része járhatatlan a Gemenci-ártérben. 

Szerző:
MTI
Gemenc Zrt.
Fotó:
Gemenc Zrt.
Simon László Photography
2019. május 31.

A Dunán levonuló árhullámok miatt június 2-ától leáll a közlekedés a gemenci erdei vasúton, a túraútvonalak egy része járhatatlan a Gemenci-ártérben. 

Az egymást követő árhullámok miatt Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének egyharmada víz alá kerül - írja közleményében a Gemenc Zrt. A dunai áradás nem veszélyezteti a vadállományt, azonban a kirándulók és az infrastruktúra védelmében a Gemenc Zrt. 2019. június 2-ától teljesen szünetelteti a közlekedést a gemenci kisvasúton.

 

Fotó: Simon László Photography

 

A tájékoztatás szerint a vasút közlekedését két szakaszban szüneteltetik. Június 1-jétől nem jár a Rezét gőzös, az általa vontatott nosztalgiavonatok helyett is dízel vontatású szerelvények állnak forgalomba Pörböly és Malomtelelő állomás között. Keselyűsből ezen a napon nem indulnak vonatok Gemenc-Dunapartra. Június 2-ától szünetel a vonatközlekedés a vasút teljes szakaszán.

 

 

 

Hozzátették, hogy a magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a „pörbölyi titán” (az ország legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája), valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakaszán sem lehet túrázni.

 

 

Elmarad továbbá a június 1-jére, a pörbölyi Ökoturisztikai Központ által meghirdetett kenutúra, és az árhullám elvonulásáig a központban szüneteltetik a túrahajó-kölcsönzést.

 

A Gemenc Zrt. felhívta a figyelmet arra is, hogy a Duna mellék- és holtágaiban, köztük a Rezéti-Dunán az erős áramlás, és a nagy mennyiségű uszadékfa veszélyezteti a vízen lévőket. Ezért nyomatékosan kérik az egyéni túrára készülőket, hogy a fokozott balesetveszély miatt a gemenci hullámtéri területeken halasszák el a tervezett vízitúrákat.

 

 

Helyszíni videó a mostani áradásról:

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Így hömpölygött a víz Dédestapolcsány utcáin 

Kecsegét telepítettek Baján

Kisvasutazás extrákkal 

Cikkajánló