A falu, ahol minden mézeskalácsból van

Geresdlakra mostanában nem csupán azért érdemes ellátogatni, mert gyönyörű természeti környezetben fekszik; a karácsonyi hangulatra áhítozókat is megörvendeztetik itt. A Baranya megyei község lakói megalkották a falu mását mézeskalácsból.

Szerző:
sokszinuvidek.24.hu/TM
2015. december 10.

Geresdlakra mostanában nem csupán azért érdemes ellátogatni, mert gyönyörű természeti környezetben fekszik; a karácsonyi hangulatra áhítozókat is megörvendeztetik itt. A Baranya megyei község lakói megalkották a falu mását mézeskalácsból.

 

A gyönyörű természeti környezetben fekvő Geresdlak lakói idén is összefogtak, hogy megsüssék és összeállítsák az 50 épületből álló látványos és illatos makettfalut, ahol a havas kis házikók mellett a templom, az iskola és a faluház is feltűnik a habos terepasztalon. A 30 ta alkotócsapat tagjai közül egyik sem cukrász, de mindannyian örömmel vettek részt a munkában, ami máskülönben a néphagyományok újjáélesztését is szolgálja.

 


Bár páraelszívóval védekeznek a nedvesség ellen, a mesés mézeskalácsházak sajnos előbb-utóbb tönkremennek, de néhány hónapig még biztosan látogatható a kiállítás a Hunyadi u. 21. alatt, a régi iskola épületében.

 


 

Amiért még érdemes Geresdlakra látogatni

 

A község legfőbb turisztikai vonzereje a gőzgombócfesztivál, amit jövő év októberében már 10. alkalommal rendeznek meg a közösségi házban. A sváb ételkülönlegességnek azért hódolnak a rendezvénnyel, mert a település lakosainak egy része sváb származású. Geresdlak másik érdekessége a babakiállítás, ami a falusi élet tipikus jeleneteit mutatja be kézzel varrott bábuk segítségével.

 


Geresdlak környékén dombhátak, lankák, völgyek, ligetek váltakoznak. A közeli Geresdi-dombság több túralehetőséget is kínál.


Zöld sáv jelzés: Feked, buszforduló - Gyantás-völgy - Harsányi-kereszt (4 km)
Kék irányított kör jelzésű turistaút: Feked, Fő út - Pest-kereszt - Kökény-árok - Mészkemencei erdei feltáróút - Harsányi-kereszt - Gyantás-völgy - Stiller-kereszt - Schmidt-kereszt - Feked, Fő út (10 km)


Zöld irányított kör jelzés: Feked, Fő út - Schmidt-kereszt - Volt vasúti megálló - Jakabéczy-kereszt - Weber-kereszt - Jaschek-kereszt - Trefortpusztai műút - István-kunyhó, elágazás - Harang-tető - Stiller-kereszt - Feked, Fő út (12 km)


Sárga négyzet jelzés: Baranya és Tolna megye határa, sárga sáv elágazás - Holló-tető - István-kunyhó - Trefortpusztai műút, zöld irányított kör elágazás (1,4 km)


Még több infó a turistautakról és térkép ide kattintva érhető el. 

 

Kapcsolódó cikkünk:
Az elveszettnek hitt helyek titkai
Az ország legkülönlegesebb adventi forgatagai

 

Cikkajánló