A gyulai Almásy-kastély láthatatlan fogaskerekei

Ha össze kellene állítanom egy listát azokról a magyarországi kastélyokról, ahol a legérdekesebb és legélvezetesebb tárlatvezetést és kiállítást találni, a gyulai épület biztosan benne lenne a top 3-ban. El is mondom, miért.

Szöveg:
Fotó:
Gulyás Attila (Kimelt kép)
2021. június 28.

Ha össze kellene állítanom egy listát azokról a magyarországi kastélyokról, ahol a legérdekesebb és legélvezetesebb tárlatvezetést és kiállítást találni, a gyulai épület biztosan benne lenne a top 3-ban. El is mondom, miért.

Az Almásy-kastélyról eddig kizárólag jót hallottam. Még azok az ismerőseim is áradoztak róla, akik nem különösebben érdeklődnek a kastélyok iránt. Most végre sor kerülhetett rá, hogy utánajárjak, mégis mi olyan érdekes a gyulai kastélyban. Annyit már tudtam, hogy az interaktív tárlat nagy hangsúlyt fektet nemcsak a főurak, de a személyzet életére is, de az az igazság, hogy előzőleg nem gondoltam volna, hogy ez ennyire érdekes lehet.

Pedig nagyon is az, sőt: a kiállítást végigjárva egyértelművé válik, hogy a szolgálók, vagyis a láthatatlan fogaskerekek mennyire nélkülözhetetlenek voltak a kastély lakóinak életében. A kiállítás azért is különleges, mert amellett, hogy leírja a személyzeti hierarchiát és az egyes pozíciókhoz tartozó feladatokat, néhány élő személyt is bemutat, így hozza közelebb hozzánk a múltat.

A Wenkcheim- és az Almásy-család szociálisan nagyon érzékenyek voltak, és egyáltalán nem nézték le vagy zsákmányolták ki a szolgálókat, sőt. Czirákiné Almásy Erzsébetről például tudvalevő volt, hogy a legjobb barátnője a komornája, Almásy Dénes pedig előre köszönt a személyzet tagjainak. Ebből aztán egy vicces játék is kerekedett: elkezdtek versenyezni, hogy ki tudja hamarabb üdvözölni a másikat, így sokszor már messziről ordibáltak egymásnak. A személyzetnek továbbtanulási lehetőséget, lakást, és miután kiöregedtek a munkából, évjáradékot biztosított a család.

A kastélyban persze a grófok fényűző életébe is bepillantást nyerhetünk. Megszagolhatjuk a híres Nemzeti illat nevű parfümöt, egy kivetítő segítségével „felpróbálhatunk” néhány korabeli öltözetet, próbára tehetjük az etikett-tudásunkat, és végigmasírozhatunk az egykori főúri szalonokon, hálószobákon.

Ha bővebben is szeretnél olvasni a gyulai Almásy-kastélyról, lapozd fel július-augusztusi számunkat!

JÚLIUS-AUGUSZTUSI ÖSSZEVONT LAPSZÁMUNKAT IDE KATTINTVA TUDOD MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.

Cikkajánló