A három testőrre és a vándorló fákra is lehet szavazni

Nem a legnagyobb vagy a legöregebb nyer - az Év fája versenyre olyan egyedeket lehetett benevezni, amelyek valamilyen módon fontos szerepet töltenek be egy adott közösség életében. Indul a közönségszavazás.

Szerző:
MTI/evfaja.okotars.hu
Fotó:
www.evfaja.okotars.hu
2016. szeptember 6.

Nem a legnagyobb vagy a legöregebb nyer - az Év fája versenyre olyan egyedeket lehetett benevezni, amelyek valamilyen módon fontos szerepet töltenek be egy adott közösség életében. Indul a közönségszavazás.

Mostantól te is voksolhatsz az Év fájára egészen október 16-ig. A fákat és facsoportokat egy-egy történet kíséretében nevezték be a versenybe, amely kifejezi, miért értékes az ott élők számára.

 

A bogyiszlói "vándorló" fák


A zsűri 12 fát juttatott a döntőbe: az Arany János-kőrisfát, a Balaton idős hársfáját, amit a szerelmesek fájának is neveznek, a gerlai galagonyafát, a hajdúszoboszlói millenniumi tölgyet, a Jászai Mari tér legszebb platánját, a kunbaracsi tölgyet, a kéttörzsű korai juharfát, a ragályi öreg tölgyet, a bogyiszlói „vándorló” fákat, a Városliget hős platánját, a Vörös tölgyet az Árnyaskert Óvodában és a zalaszentgróti Batthyány kastély ősplatánjait, ahogy ott nevezik, a „három testőrt”.

 

A kéttörzsű korai juharfa


A versenyben három díjat osztanak ki. Az Év fáját a közönség választja meg online szavazással, a Hős Fa címet a zsűri osztja ki, egy harmadik fa pedig megkapja az Országos Erdészeti Egyesület különdíját.


Hős fa az lehet, amelynek élete vagy természetes környezete veszélyben forog, és a megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek, küzdenek.

 

Tavaly a bátaszéki molyhos tölgy nyerte el az Év európai fája címet


A végeredményt november 4-én teszi közzé az Ökotárs Alapítvány, ekkor lesz a hivatalos díjátadó is.


A magyar nyertes jövőre az Év európai fája címért is versenghet. A nemzetközi megmérettetésen a magyar fák minden évben jól szerepeltek, háromszor első és többször második helyezést értek el, tavaly például a bátaszéki molyhos tölgy lett az Év európai fája.

 

Szavazni itt tudsz.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Magyar tölgy lett az európai év fája

Jó eséllyel nyerhet a bátaszéki molyhos tölgy

Bátaszék több száz éves oltalmazója győzött

 

Cikkajánló