A hétvégén a lótuszoké a főszerep a Szegedi Füvészkertben

Július 27-én és 28-án immár 12. alkalommal rendezik meg a Lótusz napokat Szegeden: távol-keleti hangulattal, zenével, tánccal és sok más programmal várják az érdeklődőket.

Szerző:
lotusznapok.hu
Fotó:
lotusznapok.hu
2019. július 26.

Július 27-én és 28-án immár 12. alkalommal rendezik meg a Lótusz napokat Szegeden: távol-keleti hangulattal, zenével, tánccal és sok más programmal várják az érdeklődőket.

Most látható az indiai lótusz teljes pompájában a füvészkertben - ráadásul ez Közép-Európa legnagyobb állománya. Néhány évvel a botanikus kert alapítása után, 1932-ben kerültek ide az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából.

 


A Lótusz napokon szokás szerint most is lesz tradicionális indiai táncbemutató, meditációs koncertek és hangfürdő. Az idei év különlegessége a szitár és tabla koncert és a Kirtan band fellépése - olvasható a füvészkert oldalán. Lesz túra, bemutatják Japán különleges növényvilágát, emellett jóga- és harcművészeti bemutatókkal, hennával és arcfestéssel, kézműves vásárral is várják látogatókat. Közös jógázáson szombat és vasárnap reggel is részt lehet venni.

 


India mellett szombaton a kínai, vasárnap pedig a japán tradicionális értékek kerülnek a középpontba. Az érdeklődők megismerkedhetnek a kalligráfiával, a kínai dallamokkal, a kínai konyhával és a teázással, részesei lehetnek egy kínai útibeszámolónak, és azt is megtudhatják, milyen sport a hapkido és a mediball. Lesz japándob koncert, judo bemutató, lehet japán teákat kóstolni és japán dalok is felcsendülnek. A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy pléddel, matraccal érkezzenek, így az árnyas fák alá telepedve lehet nézni a programokat. 

 

Ezért is érdemes elmenni a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjébe

A tó körüli japánkertben sétaösvényeken barangolva, fahidakon átkelve lehet megcsodálni a bambuszokat, cseresznyefákat, nőszirmokat, a tavon lévő szigetre besétálva pedig japán juharok, rododendronok, azáleák között találja magát a látogató.


2014-ben nyílt meg a nagyközönség számára a felújított trópusi üvegház, amely nemcsak azért figyelemreméltó, mert itt található az ország egyik leggazdagabb páfránygyűjteménye, a különböző látványelemek is megérnek egy misét. Az üvegház szélén körbefutó galériáról például egészen új perspektívából veheted szemügyre a tündérrózsákat, kancsókákat, vízijácintokat.


A 17 hektáros kert egyes részein más-más tematika szerint rendezték össze a növényeket, van például nyitvatermő gyűjtemény, gyógynövény- és fűszerkert, rózsakert, trópusi lepkekert, sásliliomos és levendulás is.

 
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ritka madár költ a szegedi Fehér-tónál

Virágba borult a budai arborétum

Egy darabka Párizs a Tisza partján

Cikkajánló