A hőség elöl be a barlangba!

Egy barlangi kirándulás egyszerre nyújt élményt és kirándulást a családnak - ráadásul kellemes hűsölést nyújt a kánikulával szemben. Remek tipp a hétvégére!

Szerző:
Gyurina Zsolt
Fotó:
Aggteleki Nemzeti park
Nemzetipark.gov.hu
Dnpi.hu. Grafika: Turista Magazin
2013. július 19.

Egy barlangi kirándulás egyszerre nyújt élményt és kirándulást a családnak - ráadásul kellemes hűsölést nyújt a kánikulával szemben. Remek tipp a hétvégére!

Magyarország nagyvárosainak túlnyomó többsége nem hegyek közelében fekszik, de azért Miskolc vagy Pécs esetében találhatsz a városban hűsölésre kiválóan alkalmas barlangot, az ország lakosságának negyedét jelentő fővárosi agglomeráció pedig egészen szerencsés helyzetben van, ugyanis a világban kivételes módon fővárosunk területén is több, csodás túrára csábító járat fekszik. Összegyűjtöttük az ország legszebb barlangjait, amelyek könnyen elérhetők egy nagyvárosból.


1. Szemlőhegyi barlang

Budapest, Pusztaszeri út 35.
Telefon: 06/1/325-6001
Nyitva: 10 és 16 óra között
Belépő: 1000 Ft/fő-től

 

A túraútvonal 250 méter, de a feltárt terület több, mint 2 kilométer. Budapest egyik legnagyobb természeti értéke, a város területén belül fekszik, könnyen megközelíthető, rövid idő alatt mesevilágba juthatsz tehát. Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválások és gipszkristályok láthatók. Tiszta, pormentes levegője az asztmásoknak jelent felüdülés. A szemlőhegyi barlang kényelmes betonjárdákon, lépcsőkön járható. 

 

2. Pálvölgyi cseppkőbarlang

Budapest, Szépvölgyi út 162.
Telefon: 06/1/325-9505
Nyitva: 10 és 16.15 óra között
Belépő: 1200 Ft/fő-től

 

A túraútvonal hossza 250 méter, az összes feltárt rész pedig 19 kilométerre nyúlik. Az ország második leghosszabb barlangja, a fővárosiak könnyen eljuthatnak hozzá. Mint neve is mutatja, cseppköveiről nevezetes. Ezen kívül igen gazdag csillogó kalcitkristályokban és kagylólenyomatokban, illetve jellemzőek rá a magas, hasadékszerű folyosók és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák.

 

 

(1. Szemlő-hegyi-barlang, 2. Pálvölgyi-barlang, 3. Aggtelek, 4. Szent István-barlang, 5. Tettyei barlang)


3. Szent István-barlang

 Cím: Miskolc, Lillafüred
Telefon: 06/46/334-130
Nyáron nyitva: 9 és 18 óra között
Belépő: 1000 Ft (felnőtteknek)


A barlang járatainak összhossza 1043 m, függőleges kiterjedése 94 m. A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága. Az üreg a Bükk Nagy-fennsíkjának keleti peremén elhelyezkedő, Létrás-lápa-István-lápa térségéből a víznyelőkön keresztül a felszínről mélybe jutó karsztvíz által kialakított, időszakos forrásbarlang. A barlangot különleges, látványos oldásformák (mint az Anyóstorok) mellett gyönyörű cseppkőképződmények teszik feledhetetlen élménnyé. A túra mintegy fél órás. A miskolci Tiszai-pályaudvarról az 1-es vagy 101-es busszal, vagy 1-es villamossal a Diósgyőri-városközpontig, majd onnan az 5-ös autóbusszal közvetlenül a Szent István-barlang melletti buszmegállóig, vagy a 15-ös autóbusszal a Hámori-tó melletti buszmegállóig, ahonnan 600 m-es könnyű sétával érhető el a barlang. Autóval a lillafüredi felső parkolóban (a barlangtól 50 m-re) vagy a Hámori-tó melletti parkolóban (a barlangtól 600 m-re) érdemes parkolni.


4. Tettyei Mésztufa-barlang

Cím: Pécs, Tettye tér
Telefon: 06/30/525-4351
Nyáron nyitva: 10 és 19 óra között
Belépő: 800 Ft/fő (felnőtteknek)


A Pécsett található Tettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény. Az üregrendszer a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. A belvárostól a Tettye utcán keresztül pár perces sétával elérhető.


FONTOS INFÓ:


A barlangokban egész évben állandó, 10 °C körüli hőmérséklet van, így ha forró nyári napon indulsz barlangtúrára, akkor mindenképpen vigyél melegebb ruhát is!

 

 

Hasznos információk
Kép
Baradla barlang
Cím: Aggtelek, Baradla oldal 3.
Telefon: 06/48/503-000
Nyitva tartás és belépőjegyek a barlang honlapján található, plusz segítség a megközelítéshez.

A Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője a 25 km összhosszúságú Baradla-Domica barlangrendszer. A több bejárattal nyíló Baradla legkiemelkedőbb barlangtani értéke.

 

 

 

 

 


 

 

 

Cikkajánló