A Jeli Arborétum - madártávlatból

Az arborétum alapítójáról nevezték el a most átadott Gróf Ambrózy-Migazzi István kilátót. A 20 méter magas, néphagyományokat is őrző, harangláb alakú építmény 37 millió forintból épült meg.

Szerző:
MTI - DBS
Fotó:
Szombathelyi Erdészeti Zrt
Pelsőczy Csaba
2015. május 6.

Az arborétum alapítójáról nevezték el a most átadott Gróf Ambrózy-Migazzi István kilátót. A 20 méter magas, néphagyományokat is őrző, harangláb alakú építmény 37 millió forintból épült meg.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitóbeszédében kiemelte: 37 millióból is lehet csodát alkotni, mindezt úgy, hogy a táj élhető legyen, az emberek pedig egységben legyenek a természettel.
A tárcavezető hangsúlyozta az állami erdészetek szerepének fontosságát abban, hogy nyitottá tegyék az állami erdőket. Tájékoztatása szerint 2010 óta az erdőgazdaságok évente több mint egymilliárd forintot fordítanak erdei vasutak fejlesztésére, kilátók, tanösvények, látogatóközpontok kialakítására, közösségi és természetjárást segítő programokra.


V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében megemlékezett az arborétumot létrehozó "virágos grófról", aki képes volt Trianon traumája közepette virágzó kertet álmodni, "az egymásnak feszülések korában a befogadás kertjét létrehozni".


Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Jeli Arborétum Európa legszebb természetes kertje, a kormánynak pedig kifejezett szándéka az állami erdők megnyitása a természetszerető emberek számára.

 

A Jeli Arborétum GPS-koordinátája:
É: 47° 04' 20"; K: 16° 53' 52".

 

 

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2010 óta 584 millió forintot fordított saját forrásából fejlesztésre, megújították és bővítették a Vas megyei parkerdőket, utakat építettek, kilátókat adtak át, hamarosan megszépül a kőszegi erdei iskola is.


Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf autodidakta módon képezte magát kora egyik legnagyobb botanikusává, 1922-ben, a Vas megyei Kám határában hozta létre Európa egyik legszebb botanikus kertjét. A Jeli Arborétum megvalósítja hitvallását, az "örökké zöldellő kertet".

 

Ünnepi díszben az arborétum
Kép
Ezekben a hetekben virágoznak a rododendronok a Jeli Arborétumban. A havasszépének is nevezett, a hangafélék családjába tartozó csodálatos növény főleg a hegyvidékeken, az Alpok és Kárpátok havasi rétjein él, de a Himalájában és Indiában, Japánban is találkozhatunk vele. Rengeteg színváltozata van és az illata is felejthetetlen. Az arborétumot persze az év bámely szakában érdemes meglátogatni, hiszen számos különleges, ritka növény él még ebben a kertben. Talán nem is meglepő, de a gazdag flórához változatos állatvilág társul. A madarak, rovarok szerelmesei is sok élménnyel gazdagodhatnak, ha figyelmesen sétálnak az arborétumban.
 

 

 

Cikkajánló