A Kárpátok egyik legizgalmasabb túraterepe

Egy igazi különlegességet húzunk elő a Természetjáró szlovákiai túrakínálatából. Az egész Kárpátok legkülönlegesebb sziklaformáit tartogatja a Szulyói-hegység, ahol csúcsos kősüvegekkel „összeolvadt” várromot is meghódíthatunk, és a kalandos kialakítású turistaút családdal is járható.

Szöveg:
Fotó:
MTSZ
2023. május 9.

Egy igazi különlegességet húzunk elő a Természetjáró szlovákiai túrakínálatából. Az egész Kárpátok legkülönlegesebb sziklaformáit tartogatja a Szulyói-hegység, ahol csúcsos kősüvegekkel „összeolvadt” várromot is meghódíthatunk, és a kalandos kialakítású turistaút családdal is járható.

A Zsolna közelében emelkedő Szulyói-hegység (Súľovské vrchy) alig ismert a magyar túrázók körében, pedig nemcsak Szlovákia, hanem az egész Kárpátok egyik legizgalmasabb túraterepe. A nagy magasságokat festői sziklakompozíciók pótolják, a „csokrokban” elhelyezkedő tornyok labirintusaiba pedig kisebb létrákkal, fémkapcsokkal, korlátokkal biztosított ösvények hatolnak be. A Szulyói-sziklák (Súľovské skaly) felfedezése nem veszélyes, és egy rövid, természeti látnivalói miatt mégis időigényes útvonalon lehetséges.

A keskeny gerinc mentén magasra nyújtózó, szabdalt sziklaerdők tarkítják a zárt rengeteget, és bár a zord konglomerátumszirteket távolról szemlélni is lebilincselő élmény, a legjobb a helyszínben, hogy az ösvényeket a terepben rejlő adottságokat maximálisan kiaknázva alakították ki.

A turistautak a göcsörtös, komor kőzetfalak közé merészkednek, sziklavályúkban vezetnek kilátópontokra, embernyi szűk hasadékokat „törnek át”.

A Vág menti hegyek nem szűkölködnek merész kialakítású sasfészkekben (gondoljunk csak például Trencsén vagy Oroszlánkő váraira), de Szulyó vára (hrad Súľov) megközelítése és elhelyezkedése miatt minden bizonnyal a legemlékezetesebb közülük: annyira összeépült a sziklafalakkal, hogy romjaiban teljesen el is vész közöttük.

A turistaút akrobatikus mozdulatsort követel meg az ostromlóktól, hiszen fémgyűrűk és létra „bevetésével” enged hozzáférést a zegzugos erősséghez. A kisgyerekek számára is keskeny hasadékon átpréselődve előbb kőzetbe faragott lépcsőn, majd fémlétrán mászunk fel, végül a fal alatti lyukon átbújva érkezünk meg a sziklatetőre, amely szédítő panorámával jutalmaz.

De egyéb kilátópontokban is bővelkedik a túra, némelyikre egyszerűen csak kisétálhatunk, másokat kalandos ösvényeken érhetünk el, mindenesetre a falakhoz csapódó kapaszkodógyűrűk csattogása sajátja e tájnak. Mivel a természetes erődként funkcionáló terepen nehézkes az erdőgazdálkodás, az útvonal végig vad, öreg erdőben tekereg, és mielőtt lekanyarodna Szulyóváralja (Súľov-Hradná) legelőire, még elénk tárja a hegység szívében elterülő medencét, majd az Obrovská brána roppant kőhídját is.

A Szulyói-sziklák kalandtúrája egyszerre könnyű és rendkívüli, de túrázáshoz szokott gyerekekkel biztonságosan végigjárható.

A táv 10 km alatt marad, ám a legyűrendő szintkülönbség megközelíti a 600 métert – ennek javarészét ugyanakkor létrákon és fémgyűrűkön húzódzkodva kell megtennünk. A létrák kicsik és nem kitettek, mindössze a sziklás, esőben csúszós tereplépcsők átjárhatóságát biztosítják, de a gyűrűkkel vagy láncokkal felszerelt falakon sem elvárás az olimpiai szertorna-kvalifikáció. A Szulyói-hegység biztosítóeszközökkel ellátott ösvényeire kihívások helyett inkább élményelemekként fog emlékezni még az is, aki sosem járt korábban hasonló turistaúton.

A túra fél nap alatt teljesíthető, ám a sok kilátóhely és a technikásabb szakaszok miatt bőven számoljunk rá időt. Szulyóváralján (Súľov-Hradná) étterem is működik, és a közeli Vág-völgy nagyjából minden településén is étkezhetünk, de a szlovák északnyugat legnagyobb központja, Zsolna a szomszédban fekszik. Aki tömegközlekedéssel érkezne, annak se lesz nehéz dolga: a Vág völgyében fut a Pozsony – Zsolna – Kassa fővonal, amelyen Budapest irányából közvetlen csatlakozással utazhatunk. A túra kezdőpontjára Bytča (Nagybiccse) felől érkeznek autóbuszok, az autósok pedig szezonban fizetős parkolóban hagyhatják járművüket.

A Szulyói-hegység nincs közel, ezért érdemes legalább egy hétvégét rászánni, és felfedezni a környéket is. Zsolna a legkényelmesebb szálláslehetőség, mivel bővelkedik turisztikai szolgáltatásokban. Hazafelé utazva leginkább a környék romantikus fekvésű várromjait érdemes útba ejteni: Oroszlánkő (hrad Vršatec) és Lednic (hrad Lednica) sziklataréjra épült erősségei egymáshoz is közel esnek. (Utóbbi mészkőélbe vésett lépcsőjével és falaira vezető létrájával simán a Kárpátok legizgalmasabb kialakítású várainak egyike.)

És persze az út mentén magasodik Trencsén várkastélya, ami azonban méretével és kialakításával már egy teljesen másik kategória.

Aki a hétvége másik napját is túrázással töltené, az a Beszkidektől a Fátra-vidékig számos lehetőség közül válogathat. A Kis-Fátra déli részén szurdokba telepített ferratán közelíthető meg a „Rajeci-havasok” főcsúcsa, de a hegység északi, gyephavasig emelkedő fele Szlovákia legsokszínűbb túraterepe, és egy órán belül elérhető Szulyóváraljáról. Ezen a távon belül tucatnyi másik túrát is találsz a Természetjárón: a szlovákiai túrák közül itt válogathatsz, a térképes nézetet pedig itt éred el.

Cikkajánló