„Gömörország” szurdoka, a Murány-áttörés

Aggtelektől közúton mindössze 20 percnyire izgalmas kirándulóhelyszínt rejtenek a dombok: a Murány kiépített, gyerekekkel is könnyen járható, kanyargó áttörését, ahol barlangon is átsétálhatunk és akár hódokkal is találkozhatunk.

Szöveg és fotó:
Fotó:
Dömsödi Áron - MTSz
2024. április 18.

Aggtelektől közúton mindössze 20 percnyire izgalmas kirándulóhelyszínt rejtenek a dombok: a Murány kiépített, gyerekekkel is könnyen járható, kanyargó áttörését, ahol barlangon is átsétálhatunk és akár hódokkal is találkozhatunk.

A falu egyetlen bekötőútján közelítve a szlovákiai Beretke (Bretka) felé, ránézésre olyan jelentéktelen a szemközt húzódó dombsor, hogy csak a rá felkúszó házak emelik ki a szintkülönbséget. És e lankák mégis figyelemre méltó természeti képződményt tartogatnak: a Murány több tekintetben is furcsa szurdokát.

A kisebb-nagyobb sziklaformákkal, mohos kőtengerekkel és barlangokkal szegélyezett, szűk völgy leginkább a hazai Gaja-szurdokra hasonlít, azonban hossza mellett formavilágában is eltér attól.

Szűk korridorban felgyorsulva vágtató folyó helyett itt nagy kanyarokban lassan hömpölygő, csak a gázlóknál tajtékot vető vízfolyást találunk édeni környezetben.

A Murány korábban puhább kőzetekbe vágódott be, majd a terület kiemelkedésekor egykori futását örökítette át a kemény mészkőfelszínre is, így vad szurdokot nem, csak annak egyik-másik elmaradhatatlan elemét leljük a Beretke (Bretka) és Melléte (Meliata) közti terepen.

A széles folyó mellett néhol tekintélyes méretű mészkőfalak és kisebb barlangüregek mutatkoznak, a helyszín varázsa pedig a természetes erdőképben, illetve a kirándulóhely egyszerre ötletes és mértéktartó kiépítettségében rejlik.

A hatszáz évesnél idősebb tölgyfáknak is menedéket biztosító Murány-áttörés (Prielom Muráňa) képét ugyanis nem csúfították el különösebb infrastruktúrával. Mindössze egy kényelmes vonalvezetésű, többnyire a vízpart és a sziklapászták közti „teraszt” hasznosító ösvény, félúton egy tűzrakóval felszerelt, egyszerű pihenőhely, valamint a tanösvény (magyarul is olvasható) táblái találhatók a helyszínen. A turistaút azonban a falu látnivalóit, a kilátást biztosító templomromot és a világháborús bunkert is felfűzi, mielőtt a völgy legizgalmasabb pontjára, a Pes-kő (Peško) sziklájához vezet.

Már a folyóparton strázsáló mészkőszirt tömbjeit kerülgető lépcsősor is izgalmas látvány, de a sziklafalba fúródó, 16 méter hosszú barlangfolyosó átjárhatóságával garantáltan hosszabb időre is magához láncol minden túrázót. A túloldalon kialakított sziklapihenőről pedig először tekinthetünk le a folyóra. A fa lépcsősor és pihenőhely elhelyezése, valamint az ösvény vonalvezetése kiváló példa egy közepes adottságú természeti képződmény vonzóbbá tételére.

A völgyet végigjárva elsősorban a szorgos hódok nyomai, a körberágott fatörzsek és a vízben emelt hódgátak lesznek a legizgalmasabb látványosságok, de a tanösvény visszafelé kanyarodó, dombháti ágáról a Bükk-fennsíkra nyíló kilátás sem rossz.

A Murány-áttörés nem kívánkozik képeslapra, nem rejteget legeket, csupán szépségével és szórakoztatóan kialakított ösvényével biztosít kiváló programot kisgyerekes családosok számára is. Leginkább egy aggteleki vagy rozsnyói hétvége kiegészítésére ajánljuk, nagyon távolról már nem érdemes elindulni érte. Az útvonal nem veszélyes, bár a kisebbekre itt-ott oda kell figyelni, mert a víz gyors sodrású, viszonylag mély, tükre alatt uszadékok heverhetnek, ezért kockázatos belecsúszni.

A Murány-áttörés bárki számára könnyen járható, félnapos kirándulást kínál. A völgy felfedezéséhez több útvonalvariáció közül is választhatunk:

  • A tanösvény lényegében két hurokból áll, az első és kisebb a falu melletti dombra vezet, és a Pes-kő barlangfolyosóját fűzi fel. Ezt semmiképp ne hagyjuk ki! Végigjárása megállások nélkül mintegy félóra.
  • A tanösvény másik köre kezdetben a völgyben halad, és csak egy szakaszon hagyja el azt, mielőtt az áttörés felénél a szomszédos dombokra hág, és visszakanyarodik a faluba. Persze visszasétálhatunk a szurdokban is, de az ismétlés helyett érdemes inkább a nem túl jól jelzett, mégis eltéveszthetetlen dombháti ösvényt választani, nyáron még legelő juhnyájakkal is találkozhatunk a szellős, panorámás lankán. Ennek a huroknak a végigjárása kb. egy óra.
  • A Murány-áttörés az első fele után már nem mutat újat, de legszebb része a félút, tehát a tanösvény elkanyarodása után következik. Ezért érdemes ezt is felfedezni a sárga jelzést követve. Sajnos itt nincs lehetőségünk körtúrázni, ugyanarra kell visszasétálnunk, amerre jöttünk. A kitérő időigénye a szurdok közepétől annak mellétei végéig és vissza kb. ¾ óra.

Beretkének egyébként strandfürdője is van, itt, ha üzemel, a túra végén még csobbanhatunk is egyet.

A faluban más szolgáltatásra egyébként ne számítsunk, viszont a bejelentkezéssel látogatható tájházat érdemes felkeresni. Enni a szomszédos Gömörpanyiton (Gemerská Panica) tudunk, a központi kocsma hátsó termében kemencében sült pizzát készítenek, de még sörfőzde is van a településen.

A tanösvény táblái mindent elmesélnek a helyről, de aki többre is kíváncsi, további fotókat nézegetne, vagy letöltené az útvonalat a telefonjára, az több mint 50 másik szlovákiai túra mellett ezt is megtalálja a Természetjárón és a Természetjáró appban.

A cikk 2023 májusában jelent meg először.




Cikkajánló