Dömsödi Áron cikkei

Kiderült, mi a gond a pilisi bivakházzal a nemzeti park szerint

A múlt héten írtunk a pilis-tetői bivakházról, amelyet ismeretlenek engedély nélkül építettek védett területen, de a túrázók gyorsan birtokba vették. Most a terület természetvédelmi kezelője, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság magyarázta el, mi a baj a házzal.

2024.02.14.

A Zempléni-hegység nyugati lankáin

Ha meg kellene mondanom, miért járok rendszeresen a hazai hegyek közé, lényegében a Zempléni-hegység tulajdonságait sorolnám fel a válaszban. A kilátóhelyek, a szűk völgyekben sziklákon bukdácsoló patakok, a mohos kőgörgetegek, és az a bizonyos megfoghatatlan érzés, amelyet már kisebb magasságok átélése is képes kelteni az emberben.

2024.02.12.
A Királyok túrája a rénszarvasok földjén

A Királyok túrája a rénszarvasok földjén

Dömsödi Áron 2023.12.01

Európa egyik legegyedibb táján vezet keresztül a nevében is fejedelmi Kungsleden, azaz a Királyok útja. Ezt az útvonalat járta végig Lestyán Szilvia 2023 nyarának végén, felfűzve Svédország legmagasabb csúcsát is. Beszámoló a svédországi Lappföldről.

Tovább
Két magyar teljesítette a világ egyik legnevesebb túráját

Két magyar teljesítette a világ egyik legnevesebb túráját

Dömsödi Áron 2023.11.17

Kércz Viktornak és Makra Ákosnak sikerült az, ami eddig egy magyarnak sem: déli irányban, egyhuzamban teljesítették a PCT 4270 kilométeres útvonalát az Egyesült Államokban. A vadonban töltött hónapokban találkoztak pumával, összeszedtek néhány komolyabb sérülést, és az egyiküknek még a lábmérete is megnőtt. A két teljesítővel beszélgettünk.

Tovább

Gyantászok útja a legszebb vendvidéki fenyvesek között

Egy kényelmesen járható, szintemelkedést alig tartogató, gyönyörű erdeifenyőkkel tűzdelt kiránduló útvonalat ajánlunk a Vendvidéken, ahol megismerkedhetünk a gyantászás hajdani mesterségével, és azt is megtudhatjuk, milyen különlegességekkel van tele az Apátistvánfalva környéki erdő. Családi túra, ami gyerekeknek és kamaszoknak is tetszeni fog.

2023.11.15.

Látványos hegyi ösvények - 1. rész

Ösvényeken túrázni mindig jobb, mint széles dózerutakon, csak épp rájuk találni nem olyan egyszerű. Kétrészes válogatásunkban összesen tíz, látványos, egynyomos hegyi ösvényt gyűjtünk össze Magyarországról.

2023.10.06.

Felkészülés az amerikai vadonra – egy öt hónapos túra megtervezése

Kanadától Mexikóig, 5 hónapon keresztül tervez gyalogolni két magyar az amerikai kontinens egyik legkeményebb túraútvonalán. Vajon fel lehet-e készülni egy ilyen túrára Magyarország hegyeiben, és egyáltalán: hogyan kell megtervezni egy több mint négyezer kilométeres túrát? Kércz Viktorral és Makra Ákossal beszélgettünk felkészülésről, moszkítófelhőről, az itthoni élet szüneteltetéséről, és arról, hogy mikor kell kiszállni.

2023.07.07.

Járatlan utakon az Alacsony-Tátra szirtjei között

A Jasná sícentrum és a Gyömbér csúcs környéke vélhetően a legismertebb szlovákiai hegyi célpontok a magyar közönség körében a Magas-Tátrán kívül. Ám a „szomszédjukban” hullámzó erdős előhegyekre már jóval kevesebben vetődnek el, pedig a mészkőormokkal tűzdelt, fenyveses vadon pazar kilátásokat és látogatható barlangot is tartogat. Rövid túra a Deményfalvi-völgy körül, a Jasná síterep mellett a Természetjáró kínálatából.

2023.06.28.

Három nap a magasban: a Kis-Fátra gerinctúrája

Túráztál már az erdőhatár fölött napokig? Ha nem, van egy ötletünk: ezúttal Szlovákia és a Kárpátok talán legkompaktabb magashegyi gerinctúra-útvonalát, az ideális hosszúságú, kényelmesen teljesíthető Kis-Fátra gerinctúrát mutatjuk be a Természetjáró kínálatából.

2023.06.01.

Vajon hány medve kóborolhat Magyarországon?

Bár az elmúlt hetek szinte egymást érő magyarországi medveészleléseit olvasva már-már úgy tűnhet, az egész veresegyházi medveotthon Észak-Magyarországon kóborol, valójában továbbra is csak néhány példányról lehet szó. Összevetettük a tavaszi medveészleléseket, hogy megtudjuk, hozzávetőleg hány mackó tartózkodhat hazánkban.

2023.05.30.

A Nagy-Fátra esszenciája

A Nagy-Fátrában megvan minden, amit egy kárpáti magashegységtől vár az ember. Óriási, valóban háborítatlan erdőbirodalma, a vadon fölé méltóságteljesen emelkedő, havasi főgerince és éles mészkőszirtjei ezerarcú, mozaikos tájat építenek fel. A Természetjáró kínálatában szereplő, az Ostrá és a Tlstá sziklapiramisaira vezető túra a hegység legizgalmasabb útvonala.

2023.05.15.

A Kárpátok egyik legizgalmasabb túraterepe

Egy igazi különlegességet húzunk elő a Természetjáró szlovákiai túrakínálatából. Az egész Kárpátok legkülönlegesebb sziklaformáit tartogatja a Szulyói-hegység, ahol csúcsos kősüvegekkel „összeolvadt” várromot is meghódíthatunk, és a kalandos kialakítású turistaút családdal is járható.

2023.05.09.

Magyar túrafilm készült „Európa legnehezebb túrájáról”

A Korzikát átszelő GR20 túraútvonalat járta végig Makra Ákos és Kércz Viktor, utóbbi pedig lehengerlő túrafilmet is készített a közel kéthetes túráról. Megnéztük a filmet, amit most az alkotók tapasztalataival és fotóival vegyítve be is mutatunk a GR20-szal egyetemben.

2023.03.10.

Ezért életveszélyes a felázott erdő

A január 21-22-i hétvégére sokan a nagy hótakaróban tett kirándulás miatt emlékezhetnek, hiszen az előző napokban érkezett havazás tömegeket csábított a hegyekbe. Azonban a Bükk és a Mátra erdőségében a terület jelentős részét kezelő erdőgazdaság szerint a felázott talajból kiforduló fák miatt veszélyessé vált a túrázás, a hatóságok pedig hasonló okokból utakat is lezártak. Cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogyan alakult ki ez a helyzet.

2023.02.03.