Dömsödi Áron cikkei

Három nap a magasban: a Kis-Fátra gerinctúrája

Túráztál már az erdőhatár fölött napokig? Ha nem, van egy ötletünk: ezúttal Szlovákia és a Kárpátok talán legkompaktabb magashegyi gerinctúra-útvonalát, az ideális hosszúságú, kényelmesen teljesíthető Kis-Fátra gerinctúrát mutatjuk be a Természetjáró kínálatából.

2023.06.01.

​Vajon hány medve kóborolhat Magyarországon?

Bár az elmúlt hetek szinte egymást érő magyarországi medveészleléseit olvasva már-már úgy tűnhet, az egész veresegyházi medveotthon Észak-Magyarországon kóborol, valójában továbbra is csak néhány példányról lehet szó. Összevetettük a tavaszi medveészleléseket, hogy megtudjuk, hozzávetőleg hány mackó tartózkodhat hazánkban.

2023.05.30.

A Nagy-Fátra esszenciája

A Nagy-Fátrában megvan minden, amit egy kárpáti magashegységtől vár az ember. Óriási, valóban háborítatlan erdőbirodalma, a vadon fölé méltóságteljesen emelkedő, havasi főgerince és éles mészkőszirtjei ezerarcú, mozaikos tájat építenek fel. A Természetjáró kínálatában szereplő, az Ostrá és a Tlstá sziklapiramisaira vezető túra a hegység legizgalmasabb útvonala.

2023.05.15.

A Kárpátok egyik legizgalmasabb túraterepe

Egy igazi különlegességet húzunk elő a Természetjáró szlovákiai túrakínálatából. Az egész Kárpátok legkülönlegesebb sziklaformáit tartogatja a Szulyói-hegység, ahol csúcsos kősüvegekkel „összeolvadt” várromot is meghódíthatunk, és a kalandos kialakítású turistaút családdal is járható.

2023.05.09.

A Zempléni-hegység nyugati lankáin

Ha meg kellene mondanom, miért járok rendszeresen a hazai hegyek közé, lényegében a Zempléni-hegység tulajdonságait sorolnám fel a válaszban. A kilátóhelyek, a szűk völgyekben sziklákon bukdácsoló patakok, a mohos kőgörgetegek, és az a bizonyos megfoghatatlan érzés, amelyet már kisebb magasságok átélése is képes kelteni az emberben.

2023.02.18.

​Ezért életveszélyes a felázott erdő

A január 21-22-i hétvégére sokan a nagy hótakaróban tett kirándulás miatt emlékezhetnek, hiszen az előző napokban érkezett havazás tömegeket csábított a hegyekbe. Azonban a Bükk és a Mátra erdőségében a terület jelentős részét kezelő erdőgazdaság szerint a felázott talajból kiforduló fák miatt veszélyessé vált a túrázás, a hatóságok pedig hasonló okokból utakat is lezártak. Cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogyan alakult ki ez a helyzet.

2023.02.03.
A Keleti-Mecsek esszenciája

A Keleti-Mecsek esszenciája

Dömsödi Áron 2021.02.25

A Keleti-Mecsek egyik völgyfőjében áll a Réka-kunyhó, a térség felfedezésének ideális elhelyezkedésű bázisa. Szomszédságában a hegyvidék messze földön neves látnivalóit találjuk: a Mecsek legmagasabb pontját, a Zengőt, Óbányát és vízesésekkel, zúgókkal tarkított völgyét, illetve Kisújbánya kilátóját.

Tovább

A Szlovák Paradicsom rejtett oldala

Észak-déli irányban szeltük át a Káposztafalvi-karszt fennsíkját, és bár 24 óránál alig több állt rendelkezésünkre, végigmentünk a leghosszabb szurdokon, kipróbálhattunk egy turistaházat, a karszt hangulatos völgyeiből a legmagasabb kilátópontjára másztunk, majd egy kanyonon átsétálva megérkeztünk egy hegyek közé ékelt tó partjára. Az általunk is bejárt mintegy 30 kilométeres táv azoknak ajánlott, akik a Szlovák Paradicsom belső zugaira, sokoldalú hangulataira is kíváncsiak.

2020.09.18.

Völgyi vándorlások a Keleti-Mecsekben

A Keleti-Mecsek egyik völgyfőjében áll a Réka-kunyhó, a térség felfedezésének ideális elhelyezkedésű bázisa. Szomszédságában a hegyvidék messze földön neves látnivalóit találjuk: a Mecsek legmagasabb pontját, a Zengőt, Óbányát és vízesésekkel, zúgókkal tarkított völgyét, illetve Kisújbánya kilátóját.

2019.11.30.