A kastély, ahol unikornisok fogadnak a kapuban

Az egyszarvúakra ráadásul semmilyen magyarázat nincs. Szeptemberi számunk História rovatában a hajósi érseki vadászkastélyt mutatjuk be nektek.

Szerző:
TM
2020. augusztus 30.

Az egyszarvúakra ráadásul semmilyen magyarázat nincs. Szeptemberi számunk História rovatában a hajósi érseki vadászkastélyt mutatjuk be nektek.

A hajósi kastélyt 1739-ben építették, méghozzá azért, mert még nem létezett a kalocsai érseki palota, így nem volt hely, ahol az érsek méltóképpen fogadhatja Mária Teréziát és más vendégeit. A kalocsai építmény 1780-ban lett kész, attól kezdve a hajósi kastély nyári lakként és vadászkastélyként használták.

Apropó: vadászat. Éppen most rendeztek be a földszinti termekben egy vadászati kiállítást. Öt teremben trófeák, relikviák, festmények, preparátumok között lehet megismerkedni a vadászattal. A tárlat egészen pontosan a „A Bács-Kiskun megyei vadászok barangolásai a Kárpát-medencében, az Alpoktól a Kárpátokig” címet viseli. A hivatalos, ünnepélyes megnyitót október elejére tervezik, de addig is lehet látogatni.

A kastély egy csaknem 5000 négyzetméteres telken helyezkedik el, amelyből maga az épület 737 négyzetméter – nem túl nagy, de egy klassz kastélylátogatáshoz pont elég. Az épület 1907-től egészen 1998-ig a gyerekek birodalma volt: árvaházként, iskolaként és gyermekotthonként is funkcionált. Ekkortól kezdve üresen állt közel 10 évig, majd uniós pályázatból megkezdték a felújítását. 2010-ben nyílt meg a nagyközönség előtt.

Bővebben a kastélyról a Turista Magazin legfrissebb számában olvashatsz.

Cikkajánló