Terméséből jófajta pálinkát főznek, csak húsz évet kell rá várni.
Erdeink egy régóta termesztett gyümölcsfaját, a házi berkenyét választotta az év fafajának az â¨Országos Erdészeti Egyesület. A középhegységek melegebb, délies kitettségű oldalain és a régi â¨gyümölcsösök, szőlők területén általában szálanként előforduló fafaj termését évezredek óta â¨fogyasztja az ember, napjainkban leginkább a belőle főzhető pálinka révén ismert.
Szeptemberben érik az Országos Erdészeti Egyesület szakemberei által az év fafajának választott házi â¨berkenye termése. Az egykor hazánkban is sokfelé termesztett erdei gyümölcs felhasználása Európa â¨több részén reneszánszát éli. Nálunk napjainkban leginkább a terméséből főzhető pálinka ismert. Az â¨éretlen gyümölcs azonban csersav tartalma miatt még élvezhetetlen, innen származik a faj fojtós â¨berkenye vagy fojtóska elnevezése. Szintén erre a tulajdonságára utal a faj tudományos nevének - â¨Sorbus domestica - eredete, aminek első tagja a sorb = fanyar kelta szóra vezethető vissza. A â¨tudományos név második tagja, a latin eredetű domesticus = házi, házhoz tartozót jelöl, utalván arra, â¨hogy régóta termesztik.
â¨Egy házi berkenyét már az 1055-ben kelt tihanyi alapítólevél is említ helymeghatározási céllal. A â¨későbbi századok okleveleiben szintén rendszeresen feltűnik a fafaj, mint a magyar vidék egykor â¨meghatározó, említésre méltó eleme. Valószínűleg ehhez hozzájárult, hogy a faj egyedei igen magas, â¨4-500 éves kort is képesek megélni.
â¨Természetes viszonyok között a középhegységi cseres-tölgyesek és mészkedvelő, melegkedvelő â¨tölgyesek fafaja, amely a déli kitettségű oldalakon érzi igazán jól magát. Lassan növő fa, amely zárt â¨erdőben növekdve akár a 25-30 méteres magasságot is elérheti. Hazai viszonyok között a â¨gyümölcsfák körében viszonylag későn, húsz éves kora körül hozza első terméseit. Ez a megfigyelés â¨képezi alapját annak a szentenciának, amely Gárdonyi Géza Isten rabjai c. regényében is olvasható: â¨ne ültess berkenyét, mert úgysem éred meg a termését.
â¨Mindezek ellenére elterjedt a Kárpát-medencében, jellemzően azokon a vidékeken, amelyek szőlő és â¨mandula termesztésére alkalmasak voltak. Termése mellett az utóbbi időben egyre inkább értékelik â¨esztétikai értékét, amit elsősorban szép, narancssárágás-pirosas őszi lombszíneződése jelent. â¨Az év fája mozgalmat Magyarországon az Országos Erdészeti Egyesület 1996-ban indította útjára. â¨Célja, hogy a hazai erdők kevésbé ismert fafajait mind a szakmai, mind a nagyközönség számára â¨bemutassa, közelebb hozza. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, â¨tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten fogalakoznak az év fájával. Az elmúlt â¨időszakban több mint 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fájával kapcsolatban. 2012 óta az â¨Országos Erdészeti Egyesület együttműködik az Ökotárs Alapítvánnyal, az alapítvány által 2010-ben â¨meghonosított Év Fája Verseny magyarországi lebonyolításában. 2012-ben a közönségszavazás â¨Országos Erdészeti Egyesület alapján 60 fa közül az egri termálfürdő területén található platánfa nyerte el a címet. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a budafoki Ősök Fája kapta.
szöveg és fotók: www.azevfaja.hu