A köd is lehet szép

Az Időkép rakott össze egy látványos videót a novemberi köd ezer arcáról a természetben.

Szerző:
idokep.hu / TM
Fotó:
Időkép
2020. november 10.

Az Időkép rakott össze egy látványos videót a novemberi köd ezer arcáról a természetben.

Az elmúlt napokban ködösen indultak a reggelek. Ám a sűrű köd nem csak a látási viszonyokat ronthatja az utakon, de ahogy az Időkép videó-összeállításából kiderül, a természetben fantasztikus pillanatokat is tud okozni.

A 9 webkamera felvételein láthatjuk, hogyan nyeli el a köd Fonyódnál a Balatont, hogy táncol Esztergomban a Bazilika körül, vagy hömpölyög ködkígyóként a folyó fölött a Dunakanyarban, és azt is, milyen fantasztikus a köd játéka a napsugarak fényében a tokaji Kopasz-hegyen és Bükkszentlélek környékén.

De mi is a köd? A köd tulajdonképpen egy felhő a felszín közelében – foglalja össze tömören a met.hu. Ha egy hegy „belelóg” a felhőbe, és éppen ott tartózkodunk, akkor azt is ködnek érzékeljük, hiszen az aktuális felszín valóban ködbe vész.

Tudományos definíciója szerint ködről akkor beszélhetünk, ha a felszín közelében lebegő felhőelemek miatt a látástávolság kisebb, mint egy kilométer.

Ha hasonló okból a látástávolság ennél több, de 5 kilométernél kevesebb, akkor párásságot észlelünk. Ha a talajközeli levegő oly mértékben le tud hűlni, hogy víztartalma kicsapódjon, akkor először harmat (vagy dér), majd köd képződik. Ugyanis, minél hidegebb a levegő, annál kevesebb vizet tud „láthatatlanul”, vízgőz formájában magában tartani, a „feleslegből” pedig harmatcseppek vagy lebegő felhőelemek lesznek.

Forrás: idokep.hu, met.hu

Cikkajánló