A lábunk alatt hullámzik az egész Balaton

A Balaton délnyugati csücske nincs ugyan benne a természetjárás fősodrában, ám egy klassz kilátó miatt mégis érdemes felkeresni a környéket.

Szerző:
Turista Magazin
2023. július 21.

A Balaton délnyugati csücske nincs ugyan benne a természetjárás fősodrában, ám egy klassz kilátó miatt mégis érdemes felkeresni a környéket.

2022 nyarán adták át a balatonberényi Somos területén épített, 15 méter magas kilátót, közvetlenül a 76-os főút mellett, a Panoráma étterem szomszédságában. Ahogy a vendéglátóipari egység nevéből már sejthető, nagyon is érdemes megállni itt, mert egészen különleges kilátásban lehet részünk – minimális energiabefektetéssel. Ezúttal ugyanis nem kell hegyet másznunk, hanem közvetlenül a kilátó mellé parkolhatunk, így csak néhány lépcsőfokot kell letudnunk a kilátásért.

A tágas és fedett kilátóteraszról gyönyörű panoráma nyílik, ideális körülmények között

a Keszthelyi-öböltől egészen a Tihanyi-félszigetig belátni legnagyobb tavunkat.

Ha van távcsövünk, ne hagyjuk otthon, de anélkül is sok időt el lehet tölteni nézelődéssel, a számtalan település és hegy beazonosításával. A távolban csillogó Balaton mögött meseszerű hátteret adnak a Tapolcai-medence tanúhegyei. A látványt a Badacsony jellegzetes sziluettje uralja, de jól felismerhető a szigligeti vár és a Csobánc is. Kedves gesztus volt a beruházó SEFAG Zrt. részéről, hogy a Somos-kilátó („Somoshegyi-kilátó”) mellett pihenőpadokat, asztalokat és szemeteseket is telepítettek, így a hely ideális egy kis pihenésre, akár autóval, kerékpárral vagy gyalogszerrel keressük fel. Ez utóbbihoz rögtön adunk is egy kiváló ötletet, ugyanis a közelben egy országosan is egyedülálló várat találunk (Csillagvár), és persze a túra végén csobbanhatunk is.

A cikk a Turista Magazin 2022 július-augusztusi számában jelent meg.

Cikkajánló