A legszebb várkápolnától a lovagtermekig Siklóson

Ha kiadós programra vágysz, és bejön a középkori hangulat, Siklósra érdemes ellátogatnod, hiszen itt minden van, ami csak egy várba belefér.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Gulyás Attila
2019. március 4.

Ha kiadós programra vágysz, és bejön a középkori hangulat, Siklósra érdemes ellátogatnod, hiszen itt minden van, ami csak egy várba belefér.

Ami legelőször eszébe juthat a legtöbbeknek a siklósi várról, az például egy iskolai kirándulás, vagy éppen A Tenkes kapitánya, ám az épület ezeken túl még milliónyi meglepetést tartogat, főleg a 2010-es és 2014-es felújítások után. A legérdekesebb sztorikra szakvezetés mellett derülhet fény, ezért ha nem éred be az egyszerű nézelődéssel és pluszizgalmakra vágysz, mindenképpen vedd igénybe a szolgáltatást.

 


Mi így tudtuk meg például, hogy egy amerikai író - akinek az édesapja egykor a várban volt hadifogoly - készülő könyvében hamarosan szerepelni fog Siklós és a vár is, de arról is hallhattunk, hogy mi történt, amikor az utolsó tulajdonos fia, a 90 éves Pali bácsi ellátogatott a helyszínre.

 


A teljesség igénye nélkül még egy kis ízelítő: a várban börtönök, kínzókamra, középkori fegyvertörténeti kiállítás, I. és II. világháborús tárlatok, „A Tenkes kapitánya”-emlékszoba, panorámaterasz, határőr-kiállítás, középkori játszóház, kortárs képzőművészeti kiállítás, valamint reneszánsz bútorkiállítás és bormúzeum is van, a várkápolna pedig túlzás nélkül a párját ritkítja.


Mi mondhatni „pincétől padlásig” bejártuk a várat, a beszámolót pedig a márciusi számunkban olvashatod el.

 

MÁRCIUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fraknó vára, ahol egy krokodil fogad a kapuban

Szökőkút is lesz a füzéri várban

Két év múlva már az újjávarázsolt egri várban sétálhatsz

Füleki vár, a házakkal körbezárt történelem

 

Cikkajánló