A madárfaj, amiből mindössze három pár fészkel hazánkban

Ebben az évben mindhárom pár költött, egy fiókát meg is gyűrűztek. Videón nézheted meg a különleges eseményt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
Wikipédia
2022. július 25.

Ebben az évben mindhárom pár költött, egy fiókát meg is gyűrűztek. Videón nézheted meg a különleges eseményt.

Néhány évvel ezelőtt még négy pár szirti sas fészkelt Magyarországon, azonban költési időszakban egy párt megmérgeztek. Így három pár maradt hazánk egy legritkább fészkelő madarából, és mind a Zempléni-hegységben él.

A közelmúltban a zempléni szakemberek mindhárom ismert fészket végigjárták, hogy számba vegyék az idei szaporulatot és – ha a körülmények engedik – meggyűrűzzék a fiókákat – adta hírül az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság az oldalán. A szirti sasoknál a tojó általában két tojást rak, de sokszor csak egy fióka marad meg. Így történt ez mindhárom fészek esetében.

A szakemberek végül úgy döntöttek, hogy csak egy sasfiókát gyűrűznek meg: kapott egy hagyományos alumíniumgyűrűt, a másik lábára pedig egy strapabíró műanyag gyűrű került nagy jelzésekkel, amit távcsővel (és egy kis gyakorlattal) bárki le tud olvasni. A fióka néhány hét múlva repül ki, és kezdi meg felnőtt életét.

A szirti sast kőszáli sasnak is hívják, és Albánia, illetve Skócia nemzeti madara. 75-90 cm a testhossza, szárnyfesztávolsága 190-220, tömege 3-7 kg. Barna tollakkal büszkélkedhet, melyek vége szürkés. A fiatalokat onnan lehet megismerni, hogy farktolluk fehér, illetve a szárnyukon is fellelhető fehér szín. Erős tépőcsőrrel, hosszú, éles karmokkal rendelkezik, főként emlősöket és madarakat ejt el, de a dögöt sem veti meg.

Általában 15-20 évig él. Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Észak-Afrikában találkozhatunk vele, de élőhelye mára jelentősen leszűkült.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Cikkajánló