A magyar természetjárókat köszöntötte a köztársasági elnök

Áder János levélben szólt az MTSZ megalakulásának 100. évfordulóját ünneplő közönséghez.

Szerző:
TM.hu
Fotó:
Szabados György
2013. december 1.

Áder János levélben szólt az MTSZ megalakulásának 100. évfordulóját ünneplő közönséghez.

 Tisztelt jubiláló Természetjárók!

 

“... Nem csak filmet szeretnénk készíteni, hanem szeretnénk, ha minél több embernek kedvet tudnánk csinálni ezáltal az országjáráshoz, a természetjáráshoz, a túrázáshoz” - valotta másfélmillió lépéséről készített klasszikus filmje bevezetőjében Rockenbauer Pál.

 

A Magyar Természetjáró Szövetség centenáriumán bizony kimondható: ez a közösség immár száz esztendeje úgy szervezi a magyar természetbarátokat, hogy lehetőségeit maximálisan kihasználva igyekszik kedvet csinálni az értékrendjéhez közel állóknak a csatlakozáshoz.

 

A túrázás népszerűsítése egyszerre egészségügyi, természetvédelmi, szemléletmódbeli és gazdasági feladat. Az élet minden területére kedvező hatása lehet, ha egyre többen töltik idejüket a szabadban: sétálva, hegyet-völgyet járva, kerékpározva vagy éppen evezve.

 

A Magyar Természetjáró Szövetség nem csak azokért dolgozik, akik már fölismerték ezt. A természettel való találkozás testet-lelket megújító élmény, jó lenne ha minél többen részesülnek belőle. A természetben otthonára találó ember számára a környezet nem csak túrák helyszíne: a természettől kapott élményeket egyrészt szeretné másokkal is megosztani, másrészt szeretné, ha utódai is átélhetnék azokat.

 

A környezet értékeinek megóvása számára nemcsak felelősség, hanem lelki szükséglet is. Kedvet teremteni a természetjáráshoz nemcsak a túrázásban részes társak, hanem elkötelezett természetvédők toborzását is jelenti. Ezért is öröm az a nagyszabású munka, mely ma is zajlik országszerte a túravonalak és szálláshelyek megújítása terén.

 

A szép évforduló programjában az ünneplésre érdemes emlékek között ott van a természetjárásnak egykor közfigyelmet adó sorozat, a Másfélmillió lépés Magyarországon. A filmet megálmodó Rockenbauer Pál a magyar természetjárás emblematikus útvonalát, a Kéktúrát végigjárva és bemutatva nem győzte hangsúlyozni: “A mi tízfőnyi csapatunk fizikai értelemben egyáltalán nem állt különleges emberekből. (...) amit mi tízen megcsináltunk azt - bízvást állíthatjuk - bárki megteheti.”

 

Legyen ez a Magyar Természetjáró Szövetség számára a századik születésnap üzenete.
Hiszem, hogy minden magyar ember szívében ott lakozik a táj, amelybe született - bárki megteheti, hogy enged a kíváncsiságának, és felfedezni ezt a tájat. Bárkiből lehet természetjáró, mert valójában minden ember annak születik.

 

A szövetségnek boldog születésnapot, sikeres folytatást, gyarapodó és összetartó közösséget kívánok!

 

Budapest, 2013. november 25.

 

Üdvözlettel:
Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

 

 

Cikkajánló