MTSZ hírek

A magyar természetjárókat köszöntötte a köztársasági elnök

Áder János levélben szólt az MTSZ megalakulásának 100. évfordulóját ünneplő közönséghez.

Szerző:
TM.hu
Fotó:
Szabados György
2013. december 1.

Áder János levélben szólt az MTSZ megalakulásának 100. évfordulóját ünneplő közönséghez.

 Tisztelt jubiláló Természetjárók!

 

ader_janos(1).jpg
“... 
Nem csak filmet szeretnénk készíteni, hanem szeretnénk, ha minél több embernek kedvet tudnánk csinálni ezáltal az országjáráshoz, a természetjáráshoz, a túrázáshoz” - valotta másfélmillió lépéséről készített klasszikus filmje bevezetőjében Rockenbauer Pál.

 

A Magyar Természetjáró Szövetség centenáriumán bizony kimondható: ez a közösség immár száz esztendeje úgy szervezi a magyar természetbarátokat, hogy lehetőségeit maximálisan kihasználva igyekszik kedvet csinálni az értékrendjéhez közel állóknak a csatlakozáshoz.

 

A túrázás népszerűsítése egyszerre egészségügyi, természetvédelmi, szemléletmódbeli és gazdasági feladat. Az élet minden területére kedvező hatása lehet, ha egyre többen töltik idejüket a szabadban: sétálva, hegyet-völgyet járva, kerékpározva vagy éppen evezve.

 

A Magyar Természetjáró Szövetség nem csak azokért dolgozik, akik már fölismerték ezt. A természettel való találkozás testet-lelket megújító élmény, jó lenne ha minél többen részesülnek belőle. A természetben otthonára találó ember számára a környezet nem csak túrák helyszíne: a természettől kapott élményeket egyrészt szeretné másokkal is megosztani, másrészt szeretné, ha utódai is átélhetnék azokat.

 

A környezet értékeinek megóvása számára nemcsak felelősség, hanem lelki szükséglet is. Kedvet teremteni a természetjáráshoz nemcsak a túrázásban részes társak, hanem elkötelezett természetvédők toborzását is jelenti. Ezért is öröm az a nagyszabású munka, mely ma is zajlik országszerte a túravonalak és szálláshelyek megújítása terén.

 

A szép évforduló programjában az ünneplésre érdemes emlékek között ott van a természetjárásnak egykor közfigyelmet adó sorozat, a Másfélmillió lépés Magyarországon. A filmet megálmodó Rockenbauer Pál a magyar természetjárás emblematikus útvonalát, a Kéktúrát végigjárva és bemutatva nem győzte hangsúlyozni: “A mi tízfőnyi csapatunk fizikai értelemben egyáltalán nem állt különleges emberekből. (...) amit mi tízen megcsináltunk azt - bízvást állíthatjuk - bárki megteheti.”

 

Legyen ez a Magyar Természetjáró Szövetség számára a századik születésnap üzenete.
Hiszem, hogy minden magyar ember szívében ott lakozik a táj, amelybe született - bárki megteheti, hogy enged a kíváncsiságának, és felfedezni ezt a tájat. Bárkiből lehet természetjáró, mert valójában minden ember annak születik.

 

A szövetségnek boldog születésnapot, sikeres folytatást, gyarapodó és összetartó közösséget kívánok!

 

Budapest, 2013. november 25.

 

Üdvözlettel:
Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

 

 

Cikkajánló
Miben segíthetünk?