A Magyar Turista Szövetség megalakulásának színhelye

A jelenleg az Olasz Kultúrintézetnek helyet adó neoreneszánsz épület a Magyar Országgyűlés Képviselőházának első állandó helyszíne volt.

Szerző:
Kunos Gábor
Fotó:
Vasárnapi Újság
Olasz Kultúrintézet
2013. november 26.

A jelenleg az Olasz Kultúrintézetnek helyet adó neoreneszánsz épület a Magyar Országgyűlés Képviselőházának első állandó helyszíne volt.

Talán nem sokan tudják, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum mellett lévő Bródy Sándor utca 8. szám alatti épületbe jártak a honatyák 1866 és 1902 között. Erről a bejáratnál felirat és az előtérben egy emléktábla is megemlékezik.


A magyar nemzet viszontagságos története során több helyen is rendeztek országgyűléseket. Legtöbbször Rákosmezőn, Budán és Pozsonyban jöttek össze az ország képviselői, de ezeken is csak ideiglenesen rendelkezésre álló épületekben.


1843-ban a pozsonyi gyűlésen határozták el, hogy Pesten építtessék fel az állandó Országház épülete. A beérkezett 32 pályamű közül Feszl Frigyes tervét fogadta el a bíráló bizottság, mely az Új téren (a mai Erzsébet téren) épült volna fel, de az idő nem kedvezett a megvalósulásnak.

 

1848-ban ugyan Pestre költözött az országgyűlés a régi városi Vigadó termeibe, de 1861-ben már két helyszínre hívták össze a nemzet képviselőit. Először a budai ún. Országház nagy termébe, majd miután a közvélemény erősen tiltakozott a „zárt” budai várban tartandó összejövetel ellen, azt Pestre, a Nemzeti Múzeum dísztermébe helyezték át.

 


1865-ben ismét tárgyalták egy ideiglenesnek szánt épület létesítésének tervét és augusztusban kiadásra került a rendelet annak megvalósítására. Hetek alatt kiválasztották a helyet a Nemzeti Múzeum melletti Sándor utcában lévő telken, elintézték Pest városával a jogi kérdéseket és kiírták az új pályázatot, melyek közül Ybl Miklós tervét választotta a kormány által kinevezett bizottság. Szeptemberben az építési munkák el is kezdődtek, az új Országháznak december elejére állnia kellett.

 


Az ideiglenesség 1902-ben megszűnt, az országgyűlés átköltözött a jelenlegi helyére. Ez az épület 1920-ig kiállításoknak és vásároknak adott otthont. Az 1935-ben Rómában kötött egyezmény és az 1937-ben aláírt kormánymegállapodás szerint 1942-ben az olasz állam tulajdonába került és a homlokzatot is érintő átalakítások után 1943. június 21-én itt nyitotta meg kapuit a Magyarországi Olasz Kultúrintézet.


A mi szempontunkból most a legfontosabb, hogy ennek az épületnek a nagytermében gyűltek össze 1913. november 29-én és 30-án az ország akkor létezett turista szervezeteinek képviselői és alakították meg a Magyar Turista Szövetséget.


Ugyanide várunk most minden természetjárót nagy szeretettel, hogy együtt ünnepeljünk!

 

Cikkajánló