A „nyúlon túl” - Hétvégi programajánló

Ha húsvéti tojások helyett inkább a kilométereket, a kivételes fákat, a különleges sziklaalakzatokat vagy a föld alatti kincseket keresnéd, túrázz velünk. Geo-, geobotanikai, barlangi, gumicsizmás és teljesítménytúrák ajánlója, plusz egy fedett program, esőnapra.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
Sinka Gábor (bfnp.hu)
Kovács Zsófia (dunaipoly.hu)
Hörpölin
Kovács Eszter (mttmuzeum.hu)
2016. március 24.

Ha húsvéti tojások helyett inkább a kilométereket, a kivételes fákat, a különleges sziklaalakzatokat vagy a föld alatti kincseket keresnéd, túrázz velünk. Geo-, geobotanikai, barlangi, gumicsizmás és teljesítménytúrák ajánlója, plusz egy fedett program, esőnapra.

1. Geobotanikai túra a Szentgáli-tiszafás TT-be

 


Térítésmentes geobotanikai túra a 65 éve védetté nyilvánított Szentgáli-tiszafás Természetvédelmi Területen. Bándról indulva már a faluban megcsodálhatjuk a Bándi-patak és a bővizű Séd összefolyását. Az Essegvár kilátópontja alkalmat ad egy kis földtani időutazásra, lefelé haladva pedig különleges sziklaalakzatokat, kisebb barlangüregeket és a hévizes tevékenység bizarr oldásformáit csodálhatjuk meg. Az országban egyedülálló természetvédelmi területen a tiszafák védelmének múltjáról és jövőjéről hallhatunk érdekességeket. A geotúra várható időtartama: kb. 3,5 óra. Előzetes jelentkezés: péntek 16.00 óráig.
Mikor?
2016. március 26. 10.00
Hol?
Bánd, Szent Anna római katolikus templom
Még több infó.

2. Kalandtúra a Szentgáli-kőlik barlangban

 

 


A barlangok hónapja alkalmából kedvezményes árú alaptúrán vehetünk részt a fokozottan védett Szentgáli-kőlik barlangban, a fenti geobotanikai túra folytatásaként. Képzett és tapasztalt barlangi túravezetők kíséretében néhol négykézláb vagy kicsit hason csúszva, kúszva-mászva tudunk majd haladni. Útvonal (főbb érintett látnivalók): Szentgáli bázisépület - Szentgáli-kőlik bejárata - Felső-terem - Régész-járat - Bejárati-akna - Nagy-terem - Travi-folyosó - Alsó-terem - Bagolyvár - Új-terem, majd ugyanarra vissza - Szentgáli bázisépület.
Az alaptúra hossza: kb. 150 méter, időtartama: 1,5-2 óra, nehézsége: közepes-nehéz. Barlangászoverallt, fejlámpát, védősisakot a helyszínen biztosítanak. Részvétel 10 éves kortól.
Jelentkezési határidő: 2016. március 24. csütörtök 16.00. Fizetés: előzetes átutalással: 2500 Ft/felnőtt, 2000 Ft/10-18 éves gyermek.
Mikor?
2016. március 26. 13.30
Hol?
Szentgál, Fő út 72., bázisépület, parkoló
Még több infó.

3. A lápi ember nyomában

 

 


A Budapesttől mintegy 35 km-re elhelyezkedő, 1975-ben létrehozott Ócsai Tájvédelmi Körzet a Duna-Tisza köze hajdani kiterjedt lápterületének egyik utolsó ékes maradványfoltja. Botanikai és állattani ritkaságait, értékeit a 19. századi lecsapolások eredménytelensége miatt fennmaradt állandó vízjárásnak köszönheti. A Víz Világnapja alkalmából az égeres láperdők, valamint a láprétek vízviszonyaival és élővilágával ismerkedhetnek a látogatók. A túra 12 éves kortól ajánlott. Gumicsizma viselése kötelező, továbbá előzetes bejelentkezés szükséges. A túra hossza: 4 km, időtartama: 3-4 óra.
Mikor?
2016. március 26. 10.00
Hol?
Ócsa, Tájház
Még több infó.


4. Kalapos Geotúra

 

 


Geológus szakvezetésével az után nyomozunk, hogy vajon voltak-e egykor vulkánok a Kőszegi-hegység területén. A túra során megcsodáljuk a Széles-kő és a Kalapos-kő vadregényes környékét, és bebújhatunk a Holler-barlangba is. A barangolás során megismerjük a Kőszegi-hegység kialakulásának eseményekben bővelkedő, érdekes történetét. Útvonal: Bozsok - Széles-kő - Kalapos-kő - Bozsok. A túra időtartama: 3-3,5 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.
Mikor?
2016. március 25. 9.30
Hol?
Bozsok, a volt Aranypatak vendéglő melletti parkoló
Még több infó.


 

5. Dél-Börzsönyi Kilátások 40/35/15/séta

 

 


Teljesítménytúra kilátással a Dunakanyarra. A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület (BTHE) klasszikus tavaszi túrája, több helyen pazar kilátással a Dunakanyarra, a Visegrádi-hegységre és a Magas-Börzsöny hegyeire. Mindegyik résztáv IVV-túra; a 40, a 30 és a 15 km is része a Dél-Börzsöny Kupának. Zebegényi Séta néven is indítanak egy 5 km-es távot. A BTHE csapata rendszerint jó szervezéssel és kiváló hangulattal várja a túrázókat.
Mikor?
2016. március 26. 7.00
Hol?
Zebegény, Petőfi tér
Még több infó.

6. Víz hete a múzeumban

 

 


Márciusban 24-től 27-ig tartják a Víz Hete programsorozatot a Magyar Természettudományi Múzeumban. A Hónap Műtárgya az újonnan felfedezett halfaj, a bihari márna. Hogyan fedezték fel ezt az új fajt? Hol él? Hogy néz ki? A bihari márna történetével, az év halával, a compóval, az év hüllőjével, a kockás siklóval és más vízi állatokkal ismerkedünk meg a tematikus programsorozat keretei között.
Mikor?
2016. március 24-27, naponta 10.00 - 14.00
Hol?
Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest
Még több infó.

 

És még:

Ne feledd, most nevezhetsz a Kinizsi-százasra!

 

 

 

 

Idén is hagyományosan május utolsó hétvégéjén, 30-31-én rendezi meg hazánk egyik legrégibb és legnehezebb teljesítménytúráját a Kinizsi Természetbarát Egyesület. A túra résztvevőinek száma az elmúlt évekhez hasonlóan természetvédelmi okokból idén is korlátozott, a túrára előzetes regisztráció után lehet nevezni, egészen a helyek elfogyásáig. Aki kellő felkészültséget érez magában ahhoz, hogy belevágjon a Pilisen és a Gerecsén 24 óra alatt átvágó, 100 kilométeres távba, annak érdemes résen lennie: a regisztráció 26-án, szombaton, előre meg nem adott órában nyílik.
Részletek és a regisztrációs oldal linkje itt
 

 

Cikkajánló