A RETYEZÁT-HEGYSÉG

A Retyezát-hegység a környék egyik legnépszerűbb túracélpontja, ezért is választottuk Erdély ismertebb és ismeretlenebb hegységeit, barlangjait, hegyszorosait, érdekes túracélpontjait bemutató sorozatunk bevezetőjének.

2012. augusztus 11.

A Retyezát-hegység a környék egyik legnépszerűbb túracélpontja, ezért is választottuk Erdély ismertebb és ismeretlenebb hegységeit, barlangjait, hegyszorosait, érdekes túracélpontjait bemutató sorozatunk bevezetőjének.

írta: Budai Péter és Pál István, fotók: Pál István

 

 

A hegység vázát két, egymással csaknem párhuzamosan futó gerincvonulat képezi, melyeket középen egy 2,5 km hosszú gerinc kapcsol össze. Attól függően azonban, hogy melyik oldaláról közelítjük meg a hegységet, az más és más arcát mutatja az arrajárónak. 

 

A lefektetett H betűre emlékeztető alakzatot keleten, a Stâna de râu felé vezető úton, a râu Bărbat vize mentén fedezhetjük fel a legkönnyebben: a PăpuČ™a és a Custura csúcsok által lezárt mély völgyet a hegység északi gerincének lăncita, illetve a déli gerinc Custura-Gruniu nevű vonulata határolja. A hegység északi részére az egymással párhuzamosan futó, gleccserek által alakított, 4-6 km hosszú gerincek és völgyek a jellemzők. A gleccserek domborzatformáló hatásának legjobban kitett négy völgyet (ezek keletről nyugatra haladva a GaleČ™u, Valea rea, Pietrele, Stâ ni Č™oa ra) az azo nos nevű gerincek, valamint a lolaia gerinc határolják. Az említett öt északi gerinc csoportja keleten és nyugaton egyaránt egy-egy hatalmas csúcsban (keleten a Vârful Mare-ban, nyugaton pedig a Retyezát csúcsban) ér véget.

 

 

Az északi főgerinc nyugati részét szintén a jégkorszakok gleccserei alakították. Az északi vonulatoktól eltérően azonban itt csak 1-2 km hosszú gerinceket találunk, meredek, a törpefenyők és az erdők világába hirtelen lerohanó völgyekkel. A gerinc északi oldala a lolaia gerincnek a retyezát csúcstól délre eső részével együtt határolja az Akadémia Tudományos rezervátumát, amely a Retyezát csúcs és a Radesu Mare közötti völgyet foglalja magába.


A Retyezát-hegység központi része egy hatalmas, csupán délnyugati irányból, a LăpuČ™nicu Mare vize mentén nyitott amfiteátrumhoz hasonlítható. A Slăvei, judele, Bucura, PăpuČ™a és Custura csúcsok láncolatának a közepén emelkedik a hegység legmagasabb csúcsa is, a 2509 méteres Pe leaga.

 

 

A Peleaga csúcs hatalmas tömege kettőbe osztja az óriási völgykatlant: a Bucura-tó víztükre által uralt nyugati részre és az előbbinél valamivel kisebb, a PăpuČ™a és a Peleaga csúcsok alatt meghúzódó keletire.


A hegység két legmagasabb csúcsa, a Pelága és a Păpuşa, meghaladja a 2500 métert. További négy csúcs emelkedik jóval 2400 m fölé (a retyezát, a Nagy-csúcs, a Kusztura és a Bukura), kettő 2400 m körüli (a zsudele, illetve a Szlevej-gerinc legmagasabb pontja), de az „alacsonyabb” csúcsok között is szép számmal találunk 2000 m felettieket.


A hegység déli részét alkotó Kis-Retyezátnak sem földtanilag, sem pedig keletkezését tekintve nincs köze a gleccserek alakította „Nagy” Retyezáthoz. A mészkőben és ezáltal karsztjelenségekben is gazdag vidék a 2025 méter magas StănuleČ›ii Mari és az 1840 méteres PleČ™a csúcsok közötti gerincen húzódik, legnagyobb magasságát a 2081 méteres Piule csúcson érve el.


Meg kell még említeni a TuliČ™a hegységet is, amely a râu Bărbat és a Nyugati-Zsil vize között, a Retyezát déli fĹ‘gerincének a meghosszabbításában található és legnagyobb magasságát a TuliČ™a csúcson, 1792 méteren éri el.


Retyezát Nemzeti Park

A Retyezát növény- és állatvilága egyaránt gazdag. A hegység számos olyan növényfaj otthona, amely kizárólag itt él (endemikus fajok). Az állatok közül pedig menedékre lelnek itt a máshol már megritkult zergék, de több nagyragadozó, ritka kisemlős (például denevérek) és ragadozómadár is. Nem csoda hát, hogy a retyezát tekintélyes része már több mint 80 éve részesül valamilyen fokú védettségben.

 

 

 

A hegység első természetvédelmi területét még 1927-ben, Nyárádi E. Gyula botanikus javaslatára hozták létre. Pár év elteltével, 1935-ben aztán egy másik botanikus, Alexandru Borza segítségével itt jött létre románia első nemzeti parkja. A terület kiemelkedő jelentőségét 1980 óta az UNESCO „Ember és Bioszféra” programjába való felvétel is bizonyítja. A retyezát 2004 óta a WWF álta létrehozott PAN Parks hálózatnak is része.

 

"... A több órája zuhogó eső csillapodni látszik. A metsző szél is csendesedik, itt-ott borzas fejek jelennek meg a sátrak között. Bőrig ázott, átfagyott, magyar társaság érkezik, gyorsan sátrat húznak az egyik szabadon hagyott kőkarám védelmében. A kőfal túloldaláról román beszéd hallszik, majd anélkül, hogy a gazdája is látszana, egy pálinkás üveget tartó kéz emelkedik a magasba.


„Hai noroc, vecine! Trage o duČ™că, e bună la răceală” - hallszik a túloldalról (Egészségedre, szomszéd! Igyál, jót tesz hűlés ellen).


Mit mond? - kérdi a románul egy szót sem értő társaság egyik tagja. Pragmatikusabb társa kapásból válaszol: mit számít, hogy mit mond, ha nyújtja a pálinkás üveget!


A következő néhány napban az angol-német-francia keveréknyelven beszélő két társaság kiválóan megvolt egymással, sőt, néhány román, illetve magyar szóval is sikerült gazdagítani egymás szókincsét..."

 

 

Látogatói szabályok

A park területén néhány alapvető szabályt be kell tartaniuk a látogatóknak:

- a jelzett turistautakról nem szabad letérni

- sátorozni csak az arra kijelölt helyeken engedélyezett
- tiltott a tűzrakás (főzéshez használjunk gázfőzőt)
- nem engedélyezett a tengerszemekben való fürdés (egyébként veszélyes is)
- tilos a növények és állatok gyűjtése, zavarása, elpusztítása (ez a viperákra is vonatkozik)
- kutyát csak pórázon szabad a park területére vinni (de ha lehet, inkább ne hozzuk magunkkal)
- a vészhelyzeteket kivéve tartózkodjunk mindenféle hangoskodástól
- gyalogösvényeken nem engedélyezett a kerékpáros közlekedés

 

A nemzeti park 2010 májusától újra szed belépőt! A csekély, mindössze 5 lejes díjból (14 év alatti gyerekeknek a park látogatása továbbra is ingyenes) a szemétszállítás költségeit szándékozzák finanszírozni.

 

A belépőt a nuksórai látogatóközpontban és a park bejáratainál (Cârnic, Pietre le, Gura Zlata, Râuşor, Buta-szoros) lehet megváltani, de a terepen járőröző természetőröknél is van erre lehetőség. A jegy a megváltástól számított 7 napig érvényes, ezen az időkereten belül többszöri belépésre is jogosít a park területére.


A belépő mellé környezetkímélő (lebomló) zacskót is kapunk, hogy a hegyen összegyűlt szemetünket (esetleg más által „ottfelejtettet” is) abban hozzuk le a park bejáratainál felállított konténerekhez.

 


Menedékházak, túraútvonalak
Cârnic menedékház (Cabana Cârnic-Cascadă) 1005 m
45,434169° é - 22,893061° k

 

A Nuksóra-patak völgyében található ház a retyezát Nemzeti Park határán fekszik, a kék sávval jelzett fő turistaút mellett. Kőaljaohába felől autóval idáig engedélyezett a feljövetel. Parkolni a házzal szemközti kempingben 5 lej/nap áron (cserébe vigyáznak az autóra) vagy az úton feljebb ingyen lehet (cserébe nem vigyáz rá senki). A ház befogadóképessége 32 fő, a szállás 30 lej/fő/éj (érdemes előre foglalni). Csapvíz és áram van, étel kapható.

 

Pietrele turistaközpont (Complexul Pietrele) 1480 m

45,405544° é - 22,877686° k

 

A több épületből álló Pietrele turistabázis a Stânişoara-völgyben található. Kedvező földrajzi fekvése miatt az egyik legnépszerűbb táborhely. itt halad el a hegységet észak-déli irányban átszelő, kék sávval jelzett forgalmas turistaút a Bukura-tó irányába, de innen indul több másik is, például a retyezát-csúcs és a Gáles-tó felé is. Az 1930-as évek közepén épült, nagy befogadóképességű központi épület 2007 februárjában egy eldugult kémény miatt porig égett, azóta csak a megmaradt tíz kisebb és egy nagyobb faházban lehet megszállni. A nyári idényben 102, télen pedig 42 férőhely áll rendelkezésre. A nagyobb ház (Vila Stânişoara) csak a nyári szezonban (májustól októberig) tart nyitva, itt 2-3 ágyas szobákban 35 lej/fő a szállás díja. A kisebb apartmanok egy részét felújították és téliesítették, ezekben 25 lej/fő a díjszabás. ivóvizet a volt turistaház közelében lévő csurgónál tudunk vételezni, étkezésre is van lehetőség. Villanyvilágítás az esti órákban generátorról van (2-3 óra hosszat). A házak közelében található a nemzeti park által kijelölt sátorozó hely. 

 

Encián menedékház (Cabana Genţiana) 1670 m

45,392908° é - 22,880584° k

 

A retyezát leginkább központi fekvésű menedékháza a Pietrele-völgyben található, a hegységet észak-déli irányban átszelő, kék sávval jelzett fő turistaút mellett (amennyiben Cârnic fe lől egyenesen ide tartunk, a kék sávról letérő kék háromszög jelzésen levághatjuk a Pietrele menedékház felé teendő kitérőt). A turistaház a Mon tan Club Floarea reginei egyesület pet rozsényi szervezetének kezelésében működik. Összesen mintegy 40 férőhely áll rendelkezésre: a fűtött földszinti hálószobában 18 fő számára van ágy, az emeleten pedig priccsek találhatók. A szállás ára lent 30, fent 25 lej/fő/éj. A ház specialitása egy finom teafőzet, az étkezést azonban magunknak kell megoldani (saját gázfőzővel). Újabban már csoki és sör is kapható. ivóvizet a házban tudunk vételezni, étkezésre pedig egy külön helyiség áll rendelkezésre a földszinten. Tisztálkodásra a ház közvetlen közelében kialakított „szabadtéri mosdóban” van lehetőség, a Pietrele-patakból kivezetett vízzel. A mellékhelyiséget szintén kívül találjuk. A ház világításáról napelemek gondoskodnak. Az Encián nagyon jó kiindulópont a hegység központi részébe tervezett egynapos túrák számára. Elérhetjük innen a retyezát, Bukura, Pelága és Papusa csúcsokat, valamint többek közt a Bukura, Gáles, Pelága, zergebak tavakat, kalandvágyóbbak pedig a Rossz-völgy (Valea rea) tavait is (ez utóbbi turistaforgalmát a nemzeti park szeretné visszafogni, ezért az oda vezető jelzéseket nem újították fel és az ösvényt sem tartják karban).

 

Buta menedékház (Cabana Buta) 1580 m

45,321172° é - 22,907108° k


A retyezát déli főgerince alatt, a Buta-völgy felső részén épült menedékház egy tűzesetet követően, 2000-ben épült újjá. Mellette vezet a hegységet keresztülszelő, kék sávval jelzett turistaút (melyet ezen a szakaszon piros kereszt jelzés is kísér). A ház nagyszerű kiinduló bázisként szolgál a Kis-Retyezátba tervezett túrák számára, de a hegység központi része is elérhető innen (Kusztura, Papusa és Pelága csúcsok, valamint a Bukura-tó). Négy szobájában 24 fő számára biztosít szálláshelyet (ára 20 lej/fő/nap), emellett kisebb büféje is van. A ház kora tavasztól késő őszig tart nyitva, mellette találjuk a nemzeti park által kijelölt sátorozóhelyet.

 

Gura Zlata turistaház (Cabana Gura Zlata) 749 m

45,390550° é - 22,768860° k


A Sebesvíz (râu Mare) völgyében, a Gemenele rezervátum bejáratánál fekszik. Két- és háromágyas szobáiban 25 férőhelyet biztosít, a szálláshely ára 25-35 €/fő/éj között mozog. Elektromos árammal és vezetékes vízzel egyaránt ellátott, étkezdéje is van. Gépkocsival aszfaltúton megközelíthető, egész évben nyitva tart. Közelében sátorozóhely is található. Az innen induló piros sávval jelzett turistaút a zenóga-tóhoz visz fel, ahonnan az északi főgerinc alatt vezető, piros pont jelzésű ösvény kalauzol tovább a hegység központi részébe. 

 

Rotunda turistaház (Cabana rotunda) 1160 m

45,314903° é - 22,776139° k

 

A hegység délnyugati régiójának egyetlen turistaháza a Nagy-Lepusnyik (Lăpuşnicu Mare) völgyében található. A Nicolae CeauČ™escu számára épített vadászház komfortfokozata miatt inkább a panziók közé sorolható. Férőhelyeinek száma: 20 fő, a szállás ára naptól függően 20-30 €/fő/éj. Ellátás külön javadalmazás ellenében igényelhető. A ház mellett lévő füves területen sátorozni is lehet. Megközelítése autóval: Hátszeg felől a Sebesvíz völgyén keresztül, a Gura Apei víztározó érintésével (a tározóig burkolt, utána pedig földúton). A Nagy-Lepusnyik völgyében futó sárga, illetve kék ponttal jelzett turistautak a Bukura-tóhoz, illetve a Pelága-réthez vezetnek.

 

Baléja menedékház (Cabana Baleia) 1410 m

45,417433° é - 23,041444° k

 

Jelenleg nem üzemel! A hegység északkeleti régiójának egyetlen menedékházát 1934-1935 között építette a T.C.r. (Turing-Clubul ro mâniei) dévai székhelyű „retyezát szekciója”. Közelében sátorozóhely található. innen az északi főgerinc piros sávval jelzett turistaútja visz a hegység belsejébe (a Nagy-Csúcs alatti hágóig egy nyomvonalon fut a piros háromszöggel), a kék háromszög jelzést követve pedig a Stâna din râu táborhelyez jutunk. Forrásvízre a menedékháztól nem messze lelhetünk.

 

 

"...Az éjszaka közepén halk recsegés-ropogás ébreszt álmomból. A gyanús hangok a sátor előteréből jönnek, ahol a tartalék élelem és a bakancsok vannak elhelyezve. Megragadom a fejlámpám és óvatosan felhúzom a cipzárt. Aprócska, hegyes orrú erdei egér gombszemei néznek rám. Nem tűnik riadtnak, kis idő múlva zavartalanul folytatja az egyik tasakban talált csoki rágcsálását. Valószínűleg már többször került hasonló helyzetbe, végtére is valahogyan csak meg kell élni egy 2000 méter fölött lévő sátortáborban is. Reggel alaposabban szemügyre veszem a „harcteret”. Kenyér, csoki megrágva, de van néhány hegyes fognyom az egyik bakancs nyelvén is.


A Bukura-tavi Felicián termetéhez mérten alapos munkát végzett. Az elkövetkezőkben ugyan berakhatnék mindent a belső térbe, de mivel nem szeretném az olcsónak nem mondható magashegyi sátor valamelyik oldalát kirágva látni, cselhez folyamodok. Következő este bakancs, kenyér, csoki a sátorba, az előtérben pedig egy kocka csoki és némi kenyérmorzsa. Következő reggel minden felfalva, viszont a benti tartalék, illetve a sátor sértetlen.


4 további éjszakát töltöttem ott, de hála a minden este következetesen kirakott „hadisarcnak”, az élelemtartalék és a felszerelés épségben megmaradt..."

 


Fontosabb sátorozó helyek

Pietrele turistaház mellett (Cabana Pietrele) 1480 m

Bukura-tó ( lacul Bucura) 2050 m 
Pelága-rét (Poiana Pelegii) 1620 m 
Zenóga-tó (lacul zănoaga) 2000 m 
Stâna din râu 1637 m

Buta-völgyi sátorozóhely 1625 m

 

 

Bár nincs rendszeres ellenőrzés, ajánlott a vadkempingezés kerülése, mivel kiadós büntetésre lehet számítani. A tilalom ellenére szükség (eltévedés, kimerültség, kedvezőtlen időjárás) esetén természetesen lehetséges az egy éjszakás sátrazás bárhol a hegység területén.

 

A Bukura-tónál van a hegyimentőknek is egy kis faházuk, oda azonban kizárólag a bajba jutottakat fogadják be, őket is csak egy éjszakára. ősztől tavaszig viszont rendszerint nyitva áll, szabadon használható.

 

További infót találtok a www.retyezat.ro oldalon.

Cikkajánló