A Sas-bérci kilátó tavasztól fogadja a kirándulókat

A Buják fölötti hegytetőn a kivitelezés utolsó simításai zajlanak, így az októberi átadás ellenére várhatóan csak jövőre lesz látogatható. Szerencsére addig sem kell messzire menni a hasonló látnivalókért.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. november 9.

A Buják fölötti hegytetőn a kivitelezés utolsó simításai zajlanak, így az októberi átadás ellenére várhatóan csak jövőre lesz látogatható. Szerencsére addig sem kell messzire menni a hasonló látnivalókért.

A kilátó és megújult környezete 

 

Október végén zajlott a Cserhát egyik legszebb kilátójának ünnepélyes átadása a Sas-bérc csúcsán. Bár az akkori hírekben ez egyet jelentett a látogatók számára történő megnyitással, azóta sajnos kiderült, hogy ezzel meg kell várni a befejező munkálatok és az átadási procedúra végleges lezárását.

  

 A közművektől távoli kilátó belső tereinek hasznosítása még tervezés alatt áll


Tehát jelenleg a megnyitás dátuma az építési jogszabályok miatt nem tudható pontosan, bármennyire is szeretné minél hamarabb látogathatóvá tenni a tulajdonos Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Mindez egyelőre a külön bejelentkezéses, csoportos látogatásokra is vonatkozik.

 

Nyugat-cserháti panorámák útján

Szerencsére a Sas-bérc nem az egyetlen kilátópont Buják tágabb környezetében: négy másikat az Országos Kéktúra kelet-cserháti szakasza is érint vagy megközelíti. A Mátra felől érkezve először a hegység legmagasabb pontját jelentő Tepke csúcsáról nézhetünk körbe. A Tepkétől félnapi gyalogtúra után a hollókői várból és környékéről, kicsit alacsonyabb, de nem kevésbé érdekes panoráma nyílik a környékre.

 

Kilátó a tíz kilométerre lévő Tepke csúcsán

 

Innen három kilométerre keletre, a kék közelében lévő Dobogó-tetőn ugyan nem kilátó, hanem geodéziai mérőtorony áll, amelyre a belépés nem megengedett, és kissé veszélyes is, gyakorlatilag azonban kilátóként használják az óvatos természetjárók. Kicsikkel és idősebbekkel valóban nem ajánlatos felmászni.

 

Kilátás a Szandavárból


Végül a legközelebbi és talán leglátványosabb helyszín az öt kilométerre emelkedő Szandavár csúcsa, ahol az egyetlen megmaradt falmaradvány tövéből teljes körpanoráma nyílik: tiszta időben nemcsak a Sas-bérc kilátójátt, de a másik irányban akár a Budai-hegyeket is megpillanthatjuk.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Újjászületett a Cserhát legszebb kilátója

Palócföld legszebb falva csodákat ígér

Cserhát-geotúra extrákkal

Cikkajánló