A szalamandrák is megérezték a tavaszt

A foltos szalamandrák is megsejtettek valamit, a naptári tavasz első napjaira ők is előbújtak a téli rejtekhelyükből.

Szerző:
ANPI/TM
Fotó:
123rf.hu
2017. március 2.

A foltos szalamandrák is megsejtettek valamit, a naptári tavasz első napjaira ők is előbújtak a téli rejtekhelyükből.

Aki szeretne találkozni ezekkel az érdekes kétéltűekkel, mostanában a jósvafői Tengerszemnél ezt jó eséllyel megteheti. De aki biztosra akar menni, addig is az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán közzétett videón megnézheti az előmerészkedő példányokat.

 

Valamit sejthetnek a szalamandrák, hogy... - Aggteleki Nemzeti Park

 

A foltos szalamandra (Salamandra salamandra) a védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke egyedenként 50 000 Ft. Magyarország egyetlen igazi szalamandrája - amely az Aggteleki Nemzeti Park címerállata - az Északi-középhegységben, valamint a Kőszegi- és a Soproni-hegységben, illetve az Őrségben fordul elő. Jellemzően középhegységi fajként főként a nyirkos, árnyékos, szakadékokkal és szurdokokkal tarkított, idősebb faállományú lomberdőket kedveli. Egyvalamihez kifejezetten ragaszkodik: a tiszta, hideg, lassú folyású felszíni vizekhez, amelyek lárvái átalakulásának színhelyei.

 



A foltos szalamandrák elevenszüléssel hozzák világra utódaikat. A belső megtermékenyítést követően (ez tavasszal történik meg) a peték a nőstények testének védelmében fejlődnek lárvává, a kb. 15-30 mm-es csöppségek pedig rendszerint május és július között, fejlett végtagokkal, három pár külső kopoltyúval „jönnek a világra”. A kis szalamandrák foltjai az átalakulás során, illetve után (augusztus-szeptember) jelennek meg. Az anya testében történő fejlődés az utódgondozás változó környezeti tényezőkhöz történő alkalmazkodásának remek példája.


Vigyázzunk rá!

 

A meglehetősen esetlen mozgású kétéltű jövőjét elsősorban a szaporodásra alkalmas, tiszta vizű felszíni vízfolyások (források, erek, csermelyek, kisebb patakok) számának fogyatkozása - a természetes élőhelyek leromlása, kiterjedésük csökkenése, valamint a vízszennyezés - veszélyezteti. Szintén nem elhanyagolható tényező a járműforgalommal érintett utak hálózatának bővülése, ami a gázolások gyakoriságának növekedését vonja maga után.

 


 

Kapcsolódó cikkeink:

Rejtőzködő színfolt - A foltos szalamandra

Ahol a föld alatt is kéktúrázhtasz

 

 

Cikkajánló