A szarvasgomba védelmében

Rekordméretű szarvasgombát találtak a Jászságban, melyet a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban fognak kiállítani. A földművelésügyi tárca fontosnak tartja nemzeti értékünk védelmét, így a következő parlamenti ülésen új jogszabályjavaslatot terjesztenek elő.

Szerző:
mti.hu
szarvasgomba.hu
Fotó:
Truffleminers Kft
shutterstock.com
2014. július 31.

Rekordméretű szarvasgombát találtak a Jászságban, melyet a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban fognak kiállítani. A földművelésügyi tárca fontosnak tartja nemzeti értékünk védelmét, így a következő parlamenti ülésen új jogszabályjavaslatot terjesztenek elő.

A szarvasgomba-kultúra már most is erős Magyarországon, a további értékőrzés érdekében fontos, hogy szarvasgombával foglalkozó jogszabály lépjen érvénybe, csakúgy mint a tokaji aszú esetében - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Hozzátette: adóelkerülő gombagyűjtésre vonatkozó rendelet már létezik, és a minisztérium jelenleg is rendszeresen végez ellenőrzéseket. A következő parlamenti ülésen már elő is terjeszti új, szarvasgombával foglalkozó jogszabályjavaslatát.


Fazekas Sándor bejelentette azt is, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban állítják ki a Jászságban talált rekordméretű gombát. Hangsúlyozta, hogy a szarvasgomba nemzeti érték, az ajándékba kapott különleges példányt pedig ennek megfelelően méltóképpen gondozza majd a magyar állam és a múzeum.

 


Az 1,28 kilogrammos szarvasgombát, amely mindössze 20 grammal könnyebb a világbajnok fehér példánynál, a szarvasgomba-termesztő és kereskedő Truffleminers Kft. egyik munkatársa találta egy labrador segítségével a jásziványi erdőben. Fekete Oszkár, a kft. társtulajdonosa elmondta: a vállalat azonnal több ezer eurós ajánlatot kapott külföldről, azonban az óriási szarvasgomba nemzeti kincs, amelyet közszemlére kell tenni. A Magyarországon egyedülálló példányt fagyasztva szárítás (liofilizálás) módszerével tartósítja a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kara, hogy a kiállított szarvasgomba évek múltán is sértetlen maradjon.


A tulajdonos felhívta a figyelmet arra, hogy az általuk termesztett és értékesített szarvasgomba a világon elsőként bio minősítést kaphat, ami jelentősen növeli értékét a nemzetközi piacon. A vállalat nagykereskedelmi mennyiségben kizárólag külföldi, főként olasz és német partnereknek forgalmazza a szarvasgombát, amelyből évente 2-10 tonna terem időjárástól függően.

  

 

Néhány érdekesség a szarvasgombáról
- Fekete színe miatt a szarvasgombát hajdanán az ördöggel, a csalással, hamissággal hozták kapcsolatba.
- Régi magyar neve „gímgomba” (úgy vélték, a szarvasok bőgés fogyasztják, és előtt ettől kapnak erőre), de „triflának” is hívják.
- A szarvasgombát kedvelők közé tartozott Casanova, Madame Pompadour és Napóleon is.
- A gomba szimbiózisban él a fákkal, általában 10-30 cm-re a föld alatt található, így nagyon nehéz felfedezni.
- Hazánkban a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) a legelterjedtebb, de terem még téli szarvasgomba (Tuber brumale), isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) és homoki szarvasgomba (Terfezia terfezoides). Ez utóbbi egyediségét az édes íz adja.
- A sertés odavan a szarvasgombáért: a disznót használó gombászoknak nem ritkán egy-egy ujja bánja a kalandot. Magyarországon azonban csak betanított kutyákkal (vizslákkal, labradorokkal) szabad „gombára vadászni”.
- Az egyedi illattal és ízvilággal rendelkező szarvasgombát sem főzni, sem sütni nem ajánlott, mert 60°C fok feletti hőmérsékleten aromaanyagai veszítenek intenzitásukból. Általában reszelve, finomra vágva, vékonyra gyalulva használják fel, mintegy „fűszerként”.
- Még az azonos fajtájú, egy helyről származó gombáknak is eltérő lehet az ízük.
- Ha a frissen vásárolt szarvasgomba tárolódobozába vajat, rizst vagy tojást helyezünk, ezek jól átveszik az aromáját, és külön felhasználhatók.
 
 

 

 Gombás híreink

 

Cikkajánló