Túraajánlat

A tekerés nem ismer határokat

Karintia különleges klímával rendelkezik, így akár már tavasszal is nyugodtan elő lehet venni a kerékpárokat, de a kora nyári időszakban már „nagyüzem” van a karintiai kerékpárutakon.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Martin Steinthaler
Franz Gerdl
Heiko Mandl
2015. május 19.

Karintia különleges klímával rendelkezik, így akár már tavasszal is nyugodtan elő lehet venni a kerékpárokat, de a kora nyári időszakban már „nagyüzem” van a karintiai kerékpárutakon.

A kerékpározáshoz - akár egyedül, akár barátokkal vagy az egész családdal - több mint elég lehetőséget kínál a vidék. Kipróbálhatod a Dráva-kerékpárutat, de próbára teheted magad a Via Carinzia napos útvonalán, vagy akár az Alpok-Adria kerékpárúton, amelynek útvonala Szlovénián át az Adriai-tengerig vezet.

Az útvonal cseppet sem unalmas, hisz meseszép hegy- és tóvidéken mentén vezet. Ha pedig némi gond akadna a bringánkkal, akkor sem kell aggódnunk, hisz profi, magas színvonalú szolgáltató- és szervizhálózat biztosítja a gondtalan bringázást.


Dráva-kerékpárút - nem ismer határokat

 


 

Ausztria legismertebb kerékpárútjainak egyike a 366 kilométer hosszú Dráva-kerékpárút (ADFC).

A négycsillagos minőségű útvonal címmel kitüntetett kerékpárút - amely keresztülvezet Karintián - igazi élményt nyújt mindenki számára. A kiindulási ponttól, a dél-tiroli Toblach/Dobbiacótól hat szakaszban halad a Dráva-mentén egészen a célig, a szlovéniai Marburg/Mariborig.

Az útvonal jelentős része Karintiában kanyarog, és jó hír, hogy mindkét irányban kifogástalanul ki van táblázva, ezzel esélyt sem adva az eltévedésnek. Ha tekerés közben megéhezünk, energiapótlás gyanánt betérhetünk az útvonal mellett található éttermek egyikébe.

 

Via Carinzia - hegyek és történelem

 A 162 kilométer „tömény“ kulturális és történelmi kerékpárélményt nyújtanak Karintia csücskében található Via Carinzia különböző szakaszai is. Az idilli szépségű Rosentalból indulvaötnapi etappban juthatunk el a Klopeiner See-hez. Az útvonal csodaszép, hisz tekerés során a Karawanken-hegyvonulat csipkéiben gyönyörködhetünk. Innen kellemesen lankás vidéken tekerhetünk Lavanttalig. Útközben sok-sok látnivaló csábít egy kis kerülőútra: többek között megnézheted a Carnica Méhészeti Élménymúzeumot, a Szt. Pál bencés alapítványt vagy a Liaunig Múzeumot.
 

Energiával feltöltve…
 

Ausztriában is egyre jobban terjed az elektromos kerékpározók tábora. A közép-karintiai régió szívében az elektromos kerékpározók is gyönyörű túrákat tehetnek. Kilenc kitűnően kitáblázott tematikus túra szeli át a régiót; új elektromos kerékpár- kölcsönző, valamint számos kirándulócélpont kínál változatos órákat az Alpok napos déli oldalán. Valamennyi útvonal a hercegi városban, St.Veit an der Glanban található, és a Fuchspalasttól indul. Tekerés után az Osztrák Államvasutak (ÖBB) szolgáltatásait igénybevéve juthatunk vissza a mindenkori kiindulási ponthoz.
 

Cikkajánló