Hírek

A természetvédelmi őrök világnapja

2007 óta július 31. a természetvédelmi őrök világnapja; az esemény felhívja a figyelmet a nélkülözhetetlen és felelősségteljes munkára, valamint alkalmat ad a megemlékezésre is.

Szerző:
knp.nemzetipark.gov.hu
Fotó:
Gulyás Attila
shutterstock.com
2014. július 31.

2007 óta július 31. a természetvédelmi őrök világnapja; az esemény felhívja a figyelmet a nélkülözhetetlen és felelősségteljes munkára, valamint alkalmat ad a megemlékezésre is.

A természetvédelmi őrök hatósági személyek; védett természeti értékek, területek, régészeti lelőhelyek őrzéséért, azok károsításának megelőzéséért, az adott ország természeti és kulturális örökségeinek megóvásáért felelnek. Részt vesznek a természeti értékek felmérésében, védett természeti területek kezelési feladataiban, valamint a természetvédelmi szemléletformálásban.

 

A világ különböző országaiban dolgozó természetvédelmi őrök legmagasabb szakmai szervezete az International Ranger Federation (IRF - Nemzetközi Természetvédelmi Őr Szövetség), melynek feladata a tagok munkájának segítése, a problémák bemutatása, de nagy hangsúlyt fektetnek egymás megismerésére és a tapasztalatcserére is. A szervezetbe jelenleg 54 tagország tartozik.

 

 

A Nemzetközi Természetvédelmi Őr Szövetség (IRF) 2007-ben nyilvánította július 31-ét a természetvédelmi őrök világnapjává az 1992-ben létrejött szövetség alapításának 15. évfordulója alkalmából. Az esemény egyfelől felhívja a figyelmet a nehéz, sokszor veszélyes munkakörre, másrészt lehetőséget teremt arra, hogy megemlékezzünk azokról az őrökről, akik életüket vesztették munkájuk ellátása közben.

 

 

Néhány infó...
- Július 31. már 7 éve a természetvédelmi őrök világnapja.
- Hazánkban több mint 30 éve működik a természeti értékek védelmére létrehozott Természetvédelmi Őrszolgálat
- A magyar Természetvédelmi Őrszolgálat 2006 óta tagja a világszervezetnek.
- Magyarország első természetvédelmi őre, Gulyás József (1872-1955) 1922-ben kezdte meg kócsagőri munkáját a Kis-Balatonon.
 
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Országos természetvédelmi státuszt kapott a Fővárosi Állatkert 

Mljet szigetén a természetvédelem a legnagyobb munkaadó

Természeti kincseink megóvása érdekében

 

Cikkajánló