A vad és szelíd Mostviertel

A Mostviertel tájain utazva feltűnik, hogy régiónak két nagyon különböző arca van. Kevés az olyan régió, ahol tájegységen belül ennyire nagyok az eltérések, mint az Alpenbogen és a Donaustrom területe között.

Szerző:
ausztria.info
Fotó:
Flightlog
Leo Grübler
Ralf Roletschek / roletschek.at
2014. június 18.

A Mostviertel tájain utazva feltűnik, hogy régiónak két nagyon különböző arca van. Kevés az olyan régió, ahol tájegységen belül ennyire nagyok az eltérések, mint az Alpenbogen és a Donaustrom területe között.

A Mostviertel tájain utazva feltűnik, hogy régiónak két nagyon különböző arca van. Kevés az olyan régió, ahol tájegységen belül ennyire nagyok az eltérések, mint az Alpenbogen és a Donaustrom területe között. A körtefáiról híres északi lankás hegyvidék a tavaszi favirágzáskor már-már giccsesen szép. A táj cégére a fanyar körtemust (erjesztett körtelé). A közkedvelt itóka köré egész élvezeti kultúra épült ki.

 A körtelé nemcsak a helyi gasztronómiában épült be, de a turizmust is jócskán fellendítette: must heurigék, mustbárók (modern lovagok, akik arra esküdtek fel, hogy a körtemustot gondozzák és fejlesszék), a must nyomát követő kerékpárosút, parasztgazdaságok, ahol nyaralni is lehet - a körte a legjobb címekhez vezet.

Az Amstetten és Waidhofen/Ybbs közötti terület nemcsak a Mostviertel központi része, hanem az a történelmi régió, amelyet több mint ezer éve először említettek "Ostarrichi", azaz Ausztria néven. Minél délebbre utazunk, annál kopárabb a táj. Érdekes sziklaformációk, mély szakadékok, vízesések és patakok vezetnek az Ötscher, a Hochkar és a Dürrenstein körüli mostvierteli hegyvilágába. A "fekete grófok", ahogy anno a kalapácsforgatókat nevezték, a kovácsok, a faszénégetők és favágók hazája. Az Eisenstraße (vasutca) kultúrpark számos múzeuma és tematikus túrája mutatja be, hogy alakult a kibányászott érc éles pengévé. Mára a vad Mostviertel a túrázók és kerékpárosok eldorádójává vált. A látványos túrahelyekhez tartozik az Ötschergräben repedezett kanyon vidéke, az Ötscher-Tormäuer nemzeti park alpesi legelői vagy a vadromantikus Medlingtal, ahol Európa utolsó működő faúsztató rendszere, amely a vízenergia segítségével szállítja a hegyről a völgybe a farönköket. A túrázókhoz hasonlóan mountainbike-osokat is kalandos útvonalak várják, a Mostviertelben 65 kiválóan kitáblázott szakaszon kerekezhetnek.

 Itt télen természetesen mindenki felcsatolja a léceket: a Mostviertel sírégiója az Mitterbach Gemeidealpétól, ahonnan az Annabergre nyílik panorámakilátás, és Lackenhoftól egészen Göstlingig tart. Göstling Hochkarral együtt nemcsak Alsó-Ausztria legnagyobb síterülete, de az Alpok egyik leghóbiztosabb területe is. A vason és a muston kívül azonban vannak még további érdekességek a Mostviertelben. Még több élvezet például, a Traisenteli bortól a pielachtali húsos somon át a dunkelsteinwaldi csipkebogyóig.

 

Fotó: Ralf Roletschek / roletschek.at

 

Akik a kultúrát részesítik előnyben, azok is meg találják számításukat és nem fognak csalódni a Mostviertelben. St. Pölten a tartományi főváros egy épülettörténeti kincs, ahol a barokk, a szecesszió és a modern harmónikusan megfér egymás mellett. Nem csak a városokban, de vidéken is megtalálhatóak a kultúrtörténeti örökségek: lilienfeldi, herzogenburgi és a seitenstetteni kolostorok, a gamingi kartauzi rend kolostora és a Sonntagbergen található kegytemplom - a Mostviertelben rengeteg - európai szinten is fontos -szakrális remekmű épült.
 

Cikkajánló