A vakondot választották az év emlősének

Élete nagy részét a föld alatt éli, és alig hosszabb, mint egy szokványos golyóstoll, 2023 mégis az ő éve lesz.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
MTI
2023. január 25.

Élete nagy részét a föld alatt éli, és alig hosszabb, mint egy szokványos golyóstoll, 2023 mégis az ő éve lesz.

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

A közönséges vakond (Talpa europaea) élete nagy részét föld alatt tölti, és mozgó férgekkel, csigákkal, rovarokkal és azok lárváival táplálkozik. Apró szemei, bőrredővel lezárható, fülkagyló nélküli fülnyílásai, hosszú, ormányszerű orra és feltűnő mellső ásólábai mind a speciális életmódhoz való alkalmazkodás jegyeit mutatják.

A tömött, koromfekete bundájú, hengeres testű kisemlős rövid, három centiméteres farkával együtt is alig hosszabb, mint egy szokványos golyóstoll.

A mozgékony állatkával ritkábban lehet találkozni, mint jelenlétének közvetett bizonyítékaival, a vakondtúrásokkal. Akár 2 méter mélyre is képes leásni a földben mellső lábai segítségével. Többszörösen elágazó, mélyebben fekvő lakóüreggel, talajfelszínhez közeli „vadászjáratokkal”, összekötő folyosókkal és éléskamrákkal felturbózott járatrendszerének hossza a 100 métert is meghaladhatja.

A kertekben megjelenő túrások olykor bosszúságot okozhatnak a tulajdonosoknak. Valójában azonban a vakond sokkal több hasznot hajt egy kertben, mint amennyi kárt okoz, a nemkívánatos rovarokat ugyanis igen hatékonyan tartja kordában.

Magyarországon több mint százhúsz éve, 1901 óta védett állatnak számít, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Skandinávia és egyes mediterrán területek kivételével a vakond egész Európában elterjedt, a mocsaras, köves, szikes területek és az intenzíven művelt szántók kivételével szinte minden élőhelyen megtalálható.

Cikkajánló