A vándortúrák alapkellékei

A többnapos túrázás valójában nem is a terepen kezdődik, hanem már jóval előtte: otthon, a bepakolással. A magunkkal vitt kellékek lajstroma helyett érdemes pár általános tanácsot betartani, hiszen utazási élményünket a meglátogatott tájon kívül leginkább felszereléseink határozzák meg. 

Szerző:
Dömsödi Áron
Fotó:
Adobe Stock
2019. augusztus 1.

A többnapos túrázás valójában nem is a terepen kezdődik, hanem már jóval előtte: otthon, a bepakolással. A magunkkal vitt kellékek lajstroma helyett érdemes pár általános tanácsot betartani, hiszen utazási élményünket a meglátogatott tájon kívül leginkább felszereléseink határozzák meg. 

A felszerelések kiválasztását elsősorban a súly, a praktikum és az időjárás hármassága szabja meg. Mivel holminkat napokig cipeljük a hátunkon, törekedjünk mindenből a legkisebbre és legkönnyebbre: ha több hátizsákunk lenne, érdemes megpróbálni beférni minél kisebb méretűbe, hiszen az űrtartalom adta korlátok meglepően hatékonyan ösztönzik a szükségesség határán billegő eszközök otthonhagyását.

 

 

Azok a kiegészítők, melyek nem az időjárás viszontagságait hivatottak leküzdeni, el kell férjenek az oldalzsebekben, ezért a minél kisebb kiszerelés fontos szempont. Ide tartoznak a tisztálkodási eszközök, mint a fogkefe és fogkrém, a tusfürdő, a kézfertőtlenítő, illetve az olyan felszerelések, melyek a mindennapi életvitelt szolgálják: az elektronikai kütyük (akkumulátorok, vésztöltők, fejlámpa, pótelemek), az étkészlet (bicska, kanál, villa), de a főzőedényt például érdemes karabinerrel a hátizsák külsejére rögzíteni.

 

 

A könnyű, tartós és jól csomagolható, de energiában dús ételek a legjobb útitársak, ha több napig menetelünk. Persze ne vessük meg a helyi ízeket sem: külföldi, magashegyi túrákon például óriási élmény sajtot kóstolni a havasokban állataikkal ballagó pásztoroktól, de itthon sem kisebb élvezet az erdő gyümölcseit „szüretelni”. Hogy a szokásostól eltérő étkezés ne keseríthesse meg az önfeledt kikapcsolódásra szánt napjainkat, azért érdemes aktívan is tenni étrend-kiegészítő - például Antimetil-tabletta - szedésével. De nem csak az étkezés teszi szükségessé, hogy gyomrunkra külön figyelmet fordítsunk: különösen nyáron fogunk rászorulni a források hűsítő vizére, hiszen az emberpróbáló emelkedők gyorsan apasztják a kulacsok tartalmát. Mivel a természetes vízfakadások tisztasága változó, és nem is mindig garantált, tájékozódjunk előre fogyaszthatóságukról.

 

 

Az évszak kihívásait is mindenképp vegyük figyelembe: ez különösképpen a ruhaválasztásnál fontos. A kiszemelt terület éghajlati adottságai (és persze az évszak) diktálják ruházatunk mennyiségét és minőségét: minél magasabb hegyekbe készülünk, annál inkább készülnünk kell az esti lehűlésre (több réteggel, aláöltözettel, lehetőleg polár anyagokkal), valamint kiadós csapadék eshetőségére (a vízállóság elengedhetetlen). Az alacsonyabb magyarországi hegyvidékeken a nyári hónapokban elég lehet egy vékony esődzseki (a biztonság kedvéért), illetve egy tartalék pulóver az éjjeli és hajnali órákra. Mindenhol javasolt a lecipzározható szárú nadrág, hiszen használatával egyszerűen lekövethetjük a hőmérséklet változásait.

 

 

A nyári túrák legfontosabb kellékeinek sorában kiemelt helyen szerepel a naptej: a tűző napon gyorsan és csúnyán leéghetünk. Semmiképp ne induljunk el nélküle! És bár mindenkor szükséges, az idei szúnyog- és egyéb rovarinvázióban alapfelszerelés a rovarriasztó spray. Gondoljunk azonban arra is, hogy ha több napig menetelünk, néhány erősen viszkető csípés, vagy egy enyhén leégett bőrfelület csúnyán elronthatja szórakozásunkat: ezekre az esetekre készülve tartsunk magunknál Calmiderm krémet, amivel ápolhatjuk, megnyugtathatjuk az irritált bőrfelületeket.

 

 

Mivel települést vagy valamilyen erdei turistalétesítményt (turistaházat, panziót, éttermet stb.) jó eséllyel fogunk érinteni, és bármikor megfogyatkozhatnak készleteink, legyen nálunk elegendő készpénz (hiszen kártyás fizetésre nem mindenhol lesz lehetőségünk)!

 

 

A többnapos vándortúrák éppen attól különlegesek, hogy a nagyobb változatosságért cserébe több kihívást tartogatnak, melyek némelyikével váratlanul, véletlenszerűen szembesülünk. A jól összekészített felszerelés éppen ezeken a problémákon segít átlendülni. Minél kevesebb figyelmet kell rájuk fordítanunk, annál több energiánk jut kiélvezni a tájat, a látványt, a velünk tartó társaságot, nevezetesen az élményt, amiért útra keltünk.

 

Még néhány konkrét tanács Kéktúrázóknak

Egyre többen vágnak bele hazán legnépszerűbb vándortúrájába, az Országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát magába foglaló Országos Kékkörbe. Sokan először a kék jelzések követésével ismerkednek meg a túrázás és a vándorlás élményével, ezért indulás előtt érdemes a fent említett gyakorlati tanácsokon túl pár konkrét dolgot is átvenni, hogy ne érjen minket csalódás, vagy nyűg.


A tájékozódás alapeszköze a térkép. A modern kütyüknek köszönhetően már a zsebünkben is elfér, de a telefon vagy GPS lemerülhet, vagy elromolhat. Vigyünk magunkkal papírtérképet, tanuljuk meg használn, mert általa nem csak magabiztosabbak leszünk a terepen, de sok új izgalmas helyet is felfedezhetünk. Figyelem, a Kéktúra bélyegzőfüzeteiben található térképvázlat nem feltétlen nyújt kellő pontosságot a tájékozódáshoz. (Töltsd le a telefonodra a Termeszetjaró mobil applikációt, nyomtatott térképeket, illetve turistakalauzokat pedig ide kattintva is beszerezhetsz.)


A túra felszerelésed súlya egy vándortúra esetében akkor a legideálisabb, ha nem haladja meg a testtömeged 15%-át. Minél kevesebb, annál jobb. Egy 50 literes zsákba minden belefér, amire csak szükséged lehet. Törekedj minél kompaktabb és praktikusabb megoldásokra.


Ami még fontos: A bosszúságot elkerülendő, ne felejtsd otthon a bélyegzőfüzetet és a pecsétpárnát. Utóbbi nem tartozéka a kihelyezett bélyegzőhelyeknek! 
 

 

 Bővebb információkat a nyári vándortúrák alapkellékeiről ide kattintva olvashattok.
 

Cikkajánló