A világ legcukibb állatkölykei élnek a Nyíregyházi Állatparkban

Kilenc hete két kis panda, azaz vörös macskamedve született Nyíregyházán, ami azért nagy szó, mert a faj csak nagyon ritkán szaporodik fogságban. Meg azért is, mert mindkettő rettentő aranyos.

Szerző:
Nyíregyházi Állatpark Facebook
Fotó:
www.facebook.com/sostozoo
2018. augusztus 9.

Kilenc hete két kis panda, azaz vörös macskamedve született Nyíregyházán, ami azért nagy szó, mert a faj csak nagyon ritkán szaporodik fogságban. Meg azért is, mert mindkettő rettentő aranyos.

Ma a kis pandaikrek állatorvosi vizsgálaton vettek részt, így kiderült, hogy mindketten egészségesek, nőstények, az egyik jelenleg 610, a másik 720 gramm. Szüleik 4 éve élnek együtt, Ting-ting Pozsonyból, míg Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében - olvasható a Nyíregyházi Állatpark Facebook-oldalán.

 


Amikor megszülettek, a kölyköknek még szürke volt a bundájuk, a szemük sem nyílt ki és magatehetetlenek voltak, ekkor az anyaállat szinte egész nap velük volt, most már viszont csak szoptatáskor keresi fel őket. Azóta a pandák sokat nőttek, és egyre érdeklődőbbek a külvilág iránt. A Nyíregyházi Állatpark a posztban arra is kitér, hogy a szerencsésebb látogatók hamarosan megtekinthetik őket. Hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nem tudni, de mi alig várjuk, hogy bemutassák az állatokat a nagyközönségnek is.

 

 

 

Ezt kell tudni a vörös macskamedvéről (Ailurus fulgens)
A Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban él 2000-4800 méteres magasságban. Nagyrészt bambusszal táplálkozik, időnként tojással, rovarokkal, madárfiókákkal és kisemlősökkel egészíti ki a menüt. Bundája tömött aljszőrzetből és hosszú, durva fedőszőrökből áll, ami melegen és szárazon tartja. Bozontos, hosszú farkát fejpárnának vagy takarónak is használja. A napnak csak az 56%-át tölti ébren, jellemzően alkonyatkor jár táplálék után, de a nap bármely szakaszában aktív lehet. Jelenleg alig 10 000 egyed él a természetben, a számuk körülbelül 40%-kal csökkent az utóbbi fél évszázadban az élőhelyek elvesztése és az orvvadászat miatt.

 

 
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egy év kellett a kuvikoknak, hogy kiheverjék a ragasztót

Sportboltban hűsöl a kecske

Fostos bugybókák huppognak a Csanádi-pusztákon

Retteghetnek a pécsi vaddisznók

Cikkajánló