MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.08.02. 12:52,   Szöveg: MTI,   Fotó: 123rf.hu

Retteghetnek a pécsi vaddisznók

A Mecsekoldal elhanyagolt kertjeiben megtelepedett vaddisznók nagy károkat okoztak a környék gyümölcsöseiben, ezért a rendőrség augusztus elejétől december végéig engedélyezte a belterületi állomány gyérítését.

A vaddisznók a Nagydeindoli utcában és a Középdeindol-hegyhát dűlőben költöztek be az elhanyagolt kertekbe. A kár telkenként néhány ezertől 30 ezer forintig terjed, embereket, házi- vagy haszonállatokat ugyanakkor nem támadtak meg a vadak.

 

Fotó: 123rf.hu

Illusztráció


„A terület nincs közvetlen kapcsolatban vadászható területtel, ezért a kártékony állomány eltávolításának egyetlen lehetséges módja a vaddisznók belterületi vadászata” – hangsúlyozta a megyei főkapitányság. Az állomány pontos nagyságát nem ismerik, de a lakosság bejelentései alapján úgy vélik, több generáció óta élnek ott az állatok, és malacos kocák is vannak közöttük. A vaddisznókat a gyümölcsök és a zöldségek érése vonzza a közeli kertekbe ebben az időszakban.


A belterületi vadászatnál nincs kilövési kvóta, a lehető legtöbb vaddisznót próbálják elejteni. A zavarás miatt lehet, hogy az állatok egy része magától is továbbáll. A vadászatot a Hosszúcser Vadászegylet három tagja végzi majd. A két érintett utca egy-egy ingatlanában – a tulajdonosok hozzájárulásával – leseket és etetőhelyeket, úgynevezett szórókat alakítanak majd ki.

 

Fotó: 123rf.hu

Illusztráció


A környék lakosságát értesítik a vadászat megkezdése előtt, de a lakóknak nincs mitől félniük, a kijelölt helyekről ugyanis százszázalékos biztonsággal lehet lövést leadni. Fontos lenne az elhanyagolt területek rendbetétele, de a villanypásztorok, az erős kerítések és a telkekre telepíthető, ultrahangos vadriasztó berendezések is hatásosak lehetnek a vaddisznók ellen.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ez a szegény vaddisznó nem tud aludni

A vaddisznó nem csak beszökik a városba, velünk él

Már száz vaddisznót kilakoltattak a fővárosból

A vaddisznó, aki farkasszemet nézett az ordasokkal - ritka videók


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...