Madárritkaság tűnt fel egy szeméttelepen

A nálunk rendkívül ritka kóborlónak számító jeges sirály Tiszafüred mellett időzött január közepén. Ez a faj a világ második legnagyobb méretű sirályfaja.

Fotó:
Borza Sándor / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2024. január 25.

A nálunk rendkívül ritka kóborlónak számító jeges sirály Tiszafüred mellett időzött január közepén. Ez a faj a világ második legnagyobb méretű sirályfaja.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) közösségi oldalán számolt be arról, hogy egy fiatal jeges sirály (Larus hyperboreus) jelent meg a Tiszafüred melletti regionális hulladéklerakó telepen.

A jeges sirály nagyon ritkán tűnik fel nálunk, a mostani a 12. bizonyított észlelése Magyarországon. A hazai megfigyelések többsége a téli időszakban idekeveredett magányos példányokra vonatkozik. Ezt a fiatal madarat valószínűleg egy markáns, sarkköri eredetű hidegfront hozta el hozzánk – olvashatjuk a HNPI posztjában.

A jeges sirály a sarkkörön túli tengerpartokhon és sarkvidéki sziklás élőhelyeken fordul elő. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is költ. Nincsenek nagy költőtelepei, nem ritkák a magányos fészkelő párok. Télen költőterületétől kicsivel délebbre húzódik, például Izland és Észak-Skandinávia vidékére, de nagyon ritkán Dél-Európába is eljuthat egy-egy példány.

A világ egyik legnagyobb méretű sirályfajának hossza 60-70 cm, tömege 1,3 és 1,7 kg között van, szárnyfesztávolsága pedig a 150-165 centimétert is elérheti.

A jeges sirály nálunk védett, természetvédelmi értéke 25 ezer Ft.

Cikkajánló