Madarász teraszán pihent meg a szibériai madárritkaság

Jó érzékkel választott pihenőhelyet magának egy feketetorkú rigó, amely egy kiskőrösi madarász szőlőjére szállt le csemegézni kicsit.

Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2022. január 30.

Jó érzékkel választott pihenőhelyet magának egy feketetorkú rigó, amely egy kiskőrösi madarász szőlőjére szállt le csemegézni kicsit.

Nyúl Mihálynak, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) munkatársának ki sem kellett mozdulnia a kertjéből, házhoz jött hozzá egy ritka faj.

A madár a terasz szőlőlugasára ült be, ahonnan fél óra múlva elzavarta egy fekete rigó. Később többször is feltűnt az utca többi kertjében, de aztán eltűnt. Mielőtt azonban szem elől tévesztették volna, még egy tucatnyi, közelben lakó madármegfigyelő meg tudta csodálni a ritka szibériai vendéget – számolt be róla a KNPI oldalán.

A feketetorkú rigó (Turdus atrogularis) hazai előfordulása annyira ritkának számít nálunk, hogy eddig egyetlen egyszer írták le, 2013 decemberében Debrecenből, akkor a Nagyerdőben található Békás-tónál láttak egy példányt – olvashatjuk Magyarország Madáratlaszában.

A Szibériában elterjedt feketetorkú rigók Dél-Ázsiában telelnek. Európába csak nagyon ritkán jutnak el, csak akkor, amikor vonulás idején néhány egyed rossz irányban indul el.

Ez itt egy Hollandiába tévedt feketetorkú rigó:

Cikkajánló