A víz az úr a kardoskúti szikes tájon

Nemcsak a kardoskúti Fehér-tó telt meg vízzel, hanem a környező gyepeken is megjelentek a nyílt vízfelületek, amely igazi áldás ennek a szikes élőhelynek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Lengyel György / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2023. február 6.

Nemcsak a kardoskúti Fehér-tó telt meg vízzel, hanem a környező gyepeken is megjelentek a nyílt vízfelületek, amely igazi áldás ennek a szikes élőhelynek.

December és január folyamán több mint 100 mm eső esett abban a térségben, ahol a kardoskúti Fehértó területe található. Ennek köszönhetően a Fehér-tó megtelt vízzel és a környező gyepeken is több mint 250 hektáron alakult ki nyílt vízfelület - írják a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán.

A látványos változás különösen a Fehér-tótól délre eső területeken, a Barackosi-mocsárban tapasztalható, ahol néhány évvel ezelőtt jelentős élőhely-rekonstrukciót hajtottak végre, és ennek hatása most jól megfigyelhető. A rekonstrukció során megszüntették a régi vízelvezető árkokat, elbontották a gátakat, s ezzel lehetővé tették, hogy a terület visszanyerje eredeti képét. Ezen a területen szikpadkák, szikerek váltják egymást, mozaikos a táj és ennek megfelelően változatos növénytársulások jellemzőek.

A csapadékvíz megtartása fontos feladat, a víz dinamikája ugyanis a szikes élőhelyek egyik legfontosabb környezeti tényezője. A nyári kiszáradás és a téli feltöltődés alakítja a helyi ökoszisztémát, biztosítja a növény- és állatvilág faji változatosságát, sokszínűségét.

De a Körös-Maros Nemzeti Park más területeire is kedvezően hatott a sok csapadék, a Lófogó-éren, a Keresztút-közén és a Fecskési-mocsáron is vízállások alakultak ki, de a nemzeti park területén kívül eső, természetvédelmi oltalom alatt álló Macelka-nádas és a Kis-Sóstó szintén telítődött. Emellett a pusztában sokfelé alakultak ki gyepi vízállások.

A kiterjedt vízfelületek nagyon kecsegtetőek a különböző partimadarak számára, egyrészt bőséges táplálékforrást jelentenek, másrészt a fészkeléshez megfelelő élőhelyet kínálnak. Messziről nézve csendesnek, inaktívnak tűnnek ezek a mocsarak, ugyanakkor már a kék algák telepei mellett változatos gerinctelen fauna figyelhető meg, s várható, hogy hamarosan a kétéltűek is nagyobb számban lesznek jelen.

Cikkajánló