A Waldviertel - eredeti és letisztult

Érintetlen természet, tiszta források és tavacskák, fjordokhoz hasonlatos öblök, idilli lápvilág és mocsárvidékből kiemelkedő titokzatos gránitformációk - a Waldviertel tájain utazva úgy érezhetjük, hogy megállt az idő, Alsó-Ausztria észak-nyugati régiója a mai napig meg tudta őrizni csodálatos eredetiségét.

Szerző:
TM.hu
Fotó:
Michael Pollak
Robert Verzo
2014. július 18.

Érintetlen természet, tiszta források és tavacskák, fjordokhoz hasonlatos öblök, idilli lápvilág és mocsárvidékből kiemelkedő titokzatos gránitformációk - a Waldviertel tájain utazva úgy érezhetjük, hogy megállt az idő, Alsó-Ausztria észak-nyugati régiója a mai napig meg tudta őrizni csodálatos eredetiségét.

A Thayaland nemzeti parkban, a Blockheide természetparkban, a heidenreichsteini lápvidék és számtalan más természeti tájon kalandozva megérthetjük, hogy miért számít a régió Ausztria legegészségesebb környékének. A Waldviertel azonban két másik ok miatt is nagyon egészségesnek számít. Egyrészről Ausztria "ökorégiójaként" tökéletes környezetet biztosít egészségmegőrző nyaralásokhoz és különféle kúrákhoz. A Waldviertel gyógytúrizmusra specializálódott szolgáltatói magas színvonalú és sokoldalú programajánlattal várja az ideutazókat, A régió híres életmód-, sportgyógyászatáról és prevenciós-programjairól, amelyekben a testi-szellemi megújúlásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Másrészről a mozgás gyógyító erejét kihasználva, számtalan sportolási lehetőséget kínál a környék. A kampi tavak vidéke - akár egy darabka Skandinávia Ausztria közepén - egy igazi fürdőparadicsom.

 A Thayatalt kenuval a legizgalmasabb felfedezni
. Gyönyörű környzetben létrehozott 7 golfpálya mindegyikén öröm a golfütőket a magasba lendíteni. Paradicsomi környezet várja a kerékpárosokat, mountainbikeosokat és a túrázókat. Éppen a Waldviertel az a régió, amelyik példaértékűen befogadta a moutainbike-rajongókat, de a túrázók is maximálisan elégedettek lehetnek.
Bärenkopf, a Waldviertel déli hegyvidéke Ausztria legnagyobb zárt erdőivel az egyik legkiválóbb túraterületnek számít.
 

Egyensúly az egészséges életmód és az élvezetek között: a Waldviertelben is néha nehézségekbe ütközünk, ha az egészséges életmódhoz ragaszkodunk. A környék nagyon sok gasztronómiai specialitás, amelyek egy része olyan nehéz étel, mint a mákkal készült fogások. A ponty húsa viszont az itteni tenyésztésnek és a sok törődésnek köszönhetően kemény és zsírszegény. Az itt megtalálható italok jó része sem kalóriaszegény. Aki ezen akart esetleg spórolni, annak pechje van. Hiszen itt délen Langenlois környékén található Ausztria legnagyobb bortermelővidéke, és az ország legismertebb és leginnovatívabb borászai közül is sokan helybeliek. Északon a sörfőzőké a főszerep: Zwettl, Schrems és Weitra a sörspecialitásairól közismert.
 

 

A kastélyokon, várakon és kolostorokon az idő nem tud kifogni, ezért majdnem eredeti pompájukban várják a látogatókat.
Különleges élmény, a több száz éves ódon falak illatát belélegezni és végigjárni és felfedezni a tekintélyt parancsoló tornyokat, sötét zugokat és a díszesen berendezett termeket. A Waldviertel számos kastélya, vára, kolostora és apátsága évről-évre kulturális highlightsoknak ad otthont, több kamarazenei fesztivál és operett előadás helyszínéül szolgál.
 

Cikkajánló