A Zúzmara expressz megint robog a Bükkben

Január 20-án újra zakatolás visszhangzik majd a Lillafüred és Varbó közti erdőben. A kirándulóvonathoz vezetett erdőismereti túra is kapcsolódik.

Szerző:
TM.hu
Fotó:
Északerdő Zrt; Gulyás Attila
2018. január 16.

Január 20-án újra zakatolás visszhangzik majd a Lillafüred és Varbó közti erdőben. A kirándulóvonathoz vezetett erdőismereti túra is kapcsolódik.

 

A Lillafüredi Erdei Vasút mahócai mellékvonala egyike annak a kevés kisvasútnak, ami a mindennapi forgalom megszűnése után is fennmaradt, és évente 4-8 alkalommal szerencsére manapság is bejárható, alkalmi vonatokkal. Bár a pálya elkerüli a tömegeket vonzó kirándulóhelyeket, ideális kiindulópontja a tágabb környéket felfedező túráknak, akár Tardona, Varbó vagy Ómassa felé. A január utolsó előtti hétvégéjén induló különvonat programja ez utóbbi irányban vezetett erdei túrát is kínál a vasút lillafüredi fővonalának végállomására, Garadnára.

 

 
Egy korábbi különjárat az Andókút alatti sziklabevágásból bújik elő. A környéket felfedező túra itt olvasható.

 

A közepes nehézségű, mintegy négyórás túrát szakavatott erdész vezeti, aki a nevezetes pontokon meg-megállva avatja majd be az érdeklődőket az erdőgazdálkodás rejtelmeibe, különös tekintettel a téli jellegzetességekre. Aki inkább kényelmesen ülve figyelné meg a tájat, rövid mahócai állás után természetesen vissza is vonatozhat Miskolcra a különjárattal. Idei újdonság, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a délelőtti járaton kívül délután 13.10-kor is indítanak különvonatot Mahócára.

 

Indulás: január 20. 09.30; 13.10 Miskolc, LÁEV Dorottya utcai végállomás
A különvonatok visszaindulása Mahócáról: 11.30; 15.15
Az erdei túrát választók a lillafüredi fővonal késő délutáni menetrend szerinti járatával, 15.15-kor indulhatnak vissza Garadna végállomásról Miskolc felé.

A programra előzetes regisztráció szükséges a kisvasut@eszakerdo.hu e-mail-címen.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:
Lillafüred télen is elvarázsol
Megújult forrásból kortyolhatsz Andó-kúton

Gépesítve a bükkön át - 1. rész: Bükkszentkereszt-Lillafüred
Gépesítve a bükkön át - 2. rész: Lillafüred-Andókút

Cikkajánló