Adventezés falusi hangulatban

Tökös-mákos rétessel, betlehemezéssel, Luca-napi rítussal és mézeskalácssütéssel várja a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az elkövetkezendő hétvégéken a karácsonyra hangolódni vágyó látogatókat.

Szerző:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Fotó:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
2015. november 14.

Tökös-mákos rétessel, betlehemezéssel, Luca-napi rítussal és mézeskalácssütéssel várja a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az elkövetkezendő hétvégéken a karácsonyra hangolódni vágyó látogatókat.

A mostani hétvégén, november 14-én és 15-én belekóstolhatsz a téli estéken a fonóban együtt szorgoskodó és mulatozó falusiak életébe. Lehet forró teát, sült almát, sütőtököt és mézeskalácsot majszolni, készül tökös-mákos rétes és csutkababa, a sötétséget pedig frissen mártott gyertyával lehet elűzni, miközben érdekes téli történetek hangzanak el. 

 

Jegykendő
A négyzet alakú, hímzett kendőt a kézfogó alkalmával a leány a legénynek adta. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a legény ezután a gatyája korcában, a nadrágja ellenzőjében vagy a mellényzsebében viselte azt a lakodalomig, amikor ezzel kötötték hátra az új asszony fejét.

A kisfarsangot, azaz a mulatságok és eljegyzések idejét hamisítatlan, hagyományos disznóvágással eleveníti fel a skanzen november 21-22-én. Friss töpörtyű, illatos tepertős pogácsa, finom hájas tészta várja a résztvevőket, de az étkezés mellett jegykendőt is lehet majd készíteni.

 

 

 

November 28-29-e már advent első hétvégéje, ennek fényében a fő program a saját adventi koszorú elkészítése, de aki szeretne, karácsonyi ajtódíszt is kreálhat. Az adventi böjt jegyében káposztás kocka is készül kézzel gyúrt házi tésztából. A gyerekek szórakozásáról meseház gondoskodik majd, de lesz társasjátékozás, és többféle karácsonyfát is meg lehet tekinteni.

 

 

Mikulás hétvégéjén, december 5-én és 6-án, a gyerekek találkozhatnak a nagy szakállú, bozontos szemöldökű Szent Miklóssal, és teljes gőzzel folytatódik a karácsonyi készülődés. Mézeskalácssütés, kukoricapattogtatás, sült gesztenye és karácsonyfadísz-készítés a két nap fénypontjai.

 

December 12-e és 13-a a betlehemezés és a lucázás jegyében fog telni. Utóbbit vasárnap élőben követheted nyomon a Lajta Táncegyüttes jóvoltából, akik portáról portára járva játsszák el a hagyományos rítust. Kóstolhatsz házi szaloncukrot, és papírbetlehem, valamint karácsonyi ajándék készítésére is sor kerül. A látogatók egy kis zacskó Luca-napi búzával térhetnek haza, amit a hagyományok szerint ezen a napon kell elvetni, hogy karácsonyra üde zöldben pompázzon, és jövő évre jó termést, jó egészséget hozzon a családnak.

 

Advent harmadik vasárnapján, december 13-án, Szentendre főterén könyvbemutatót tartanak a skanzenesek: a Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik című, a skanzenben játszódó mesekönyvet mutatja be és dedikálja a szerző. Néhány órára megelevenednek a könyv szereplői, akikkel az érdeklődők személyesen is találkozhatnak.

 

Részletes program ide kattintva

 

 

Még több programajánló:

Hétvége Szent Márton és a ludak jegyében

Télen is kisvasutazhatsz

Programkavalkád a Budakeszi Vadasparkban - videóval

Cikkajánló