Áfonyaszüret az ország egykori legmagasabb csúcsán

A Rozsnyót körülölelő hegyvidék nem tartozik a felkapott célpontok közé. Pedig a Magas-Tátrától a Mátráig tartó, hegyekben dúskáló panoráma, a turistaház és a havasi hangulatú gerincösvény Kelet-Szlovákia egyik legizgalmasabb helyszínévé avatja az Ökör-hegy tömbjét. Túra Rozsnyó „rejtőzködő havasán”, a Pozsállón, ami rövid ideig még Magyarország legmagasabb csúcsa is volt.

Szöveg és fotó:
Dömsödi Áron
Fotó:
Dömsödi Áron / MTSZ (Kiemelt kép)
2023. szeptember 21.

A Rozsnyót körülölelő hegyvidék nem tartozik a felkapott célpontok közé. Pedig a Magas-Tátrától a Mátráig tartó, hegyekben dúskáló panoráma, a turistaház és a havasi hangulatú gerincösvény Kelet-Szlovákia egyik legizgalmasabb helyszínévé avatja az Ökör-hegy tömbjét. Túra Rozsnyó „rejtőzködő havasán”, a Pozsállón, ami rövid ideig még Magyarország legmagasabb csúcsa is volt.

Ahol a magyarországi hegységek függőleges irányban véget érnek, ott kezdődnek az izgalmak a Pozsálló (Skalisko) csúcsa körül: nagyjából 1000 méteres magasság fölött. A középhegységi bükkösöket hirtelen hűs lucfenyves, majd a csúcs körül illatos, áfonyás fenyőligetek váltják – már ahol nem vágták ki a legyengült, szélviharokban megtépázott erdőt, de erről majd később.

Tájkép viharok után

A Gömör-Szepesi-érchegység (Slovenské rudohorie) részét képező Rozsnyói-hegység (Volovské vrchy) (avagy régebbi nevén Szulova-hegység) csak egy ponton éri el az 1300 méteres magasságot, de központi gerincszakasza az egykori legeltetés nyomán nyílt, havasi jellegű tájat hordoz. A viszonylag egységes, többnyire lapos hátú főgerincet két oldalról hosszú mellékgerincek és völgyek szegélyezik, és a legmagasabb csúcsok ligeteit leszámítva összefüggő erdőség borítja.

Pontosabban borítaná, ha a klímaváltozás, a szúkár és a heves szélviharok a helyi erdészetekkel karöltve nem tarolták volna le meghökkentő méretű táblákban a természetes elterjedési zónájuknál alacsonyabbra is telepített fenyveseket. (És mielőtt a klímaváltozásra kennénk az egészet: ránézésre gyakorta fenyők cseperednek az eltüntetett erdő helyén, ami nem a jövőbiztosabb társulások kialakításának szándékat tükrözi.)

Ezért a hegység főgerincén vándorolni meglehetősen rapszodikus élmény.

Egyszer még a Kárpátok vadregényes, medvejárta rengetegében, a következő pillanatban pedig már ökológiai katasztrófa utáni, természetet csak nyomokban tartalmazó, sivár tájon baktathatunk.

A hegység főgerincén egyébként a „szlovák kéktúra” útvonala, a Hősök útjának országot átszelő piros jelzése húzódik, ami meglehetősen sok vándort vonz – ennek ellenére túránk célpontja, a Pozsálló tömbje javarészt elhagyatott, elszigetelt túraterep, rajta sosincs tömeg. A fenomenális kilátás mellett pedig turistaháza is van: a Chata Volovec 10 perccel a csúcs alatt, fenyvesbe vágott „léken”, meghitt helyen áll. Az egyszerű, panorámateraszos épület nyáron mindennap, azon kívül hétvégéken van nyitva, meleg ételt, italokat és büfés frissítőket kínál, ezért a túra fontos megállóhelye.

Direktben a csúcsra

A csúcsot az alatta fekvő, Rozsnyóhoz tartozó Csucsom (Čučma) felől érdemes megcélozni. A falu történelmében különös természeti jelenség feljegyzései szerepelnek: a 18-19. század folyamán 32-33 évente „megnyílt” a hegyoldal, és egy forráscsoportból pusztító villámárvizek indultak el, elpusztítva a település házait. A német ajkú lakosság ekkoriban még a völgyrendszer felső részén, az ércbányászat helyszíneinek közelében lakott.

Innen indulva nincs is más dolgunk, csak a zöld jelzést követni a kezdetben ismerős, bükkösök és tölgyesek váltakozása jellemezte, folyamatosan, de tűrhető meredekséggel emelkedő terepen. Az erdőbe lépéskor rögtön (kétnyelvű) tábla jelzi, hogy medvék jelenlétére is számítani kell, de nem árt tudni, hogy nincsenek sokan errefelé, az ember közelségét sem szokták meg, ezért a találkozás esélye nagyon csekély. Dózerutak szövevényében, kb. másfél óra kapaszkodás után érkezünk meg a részben kivágott fenyves határára, ahonnan már csak pár perc séta a Chata Volovec épülete.

A ház mellett fedett pihenőhely áll, és csapba foglalt forrás csordogál egy jókora palatömb mellől. Teraszáról a kilátás fenomenális, a Szlovákiából Magyarország hegységeire nyíló panorámák talán legjobbika: a fenyők csúcsai között a Gömör-Tornai-karszt valószínűtlenül élesen szétfaragott, „táblás fennsíkjait”, a tekintélyes Bükköt és a Mátra hosszú gerincét, köztük pedig alacsonyabb hegyek végtelen sorát mustrálhatjuk. A fa burkolatú ház lassan évszázada jelent menedéket a pozsállói rengetegben, hiszen elődje 1933-ban, a Csehszlovák Turisták Klubja (KČST) jóvoltából épült, később többször is kibővítették.

A pihenő után már fenyőerdőben, meredek, de kb. 15 perc után eltűnő kaptatón jutunk fel a Pozsálló (Skalisko) ligetes környezetű sziklavárához. A levelesen rétegelt „Barát-kő” (ahogy hajdanán nevezték) szél marta, puhább környezetéből kipreparálódott tömbjén kereszt áll, róla

az ország keleti felének nagyját belátjuk, mivel közel s távol nincs sokkal magasabb pont a térségben.

Északnyugaton a Magas-Tátra gigászi ormai sorakoznak, tőlük balra az alacsony-tátrai Király-hegy szabályos kúpja strázsál a végtelen erdővidék felett. (A háttérben a hegység főcsúcsa, a Gyömbér is feltűnik.) Dél felé fordulva a Sztolica és a Gömör-Szepesi-érchegység lealacsonyodó vonulatai terelik a tekintetet az Északi-középhegység tagjaira, többek közt a Karancsra, a Mátrára és a Bükkre. (Hihetetlennek tűnhet, de a „bükki kövek” némelyike, pl. a Bél-kő és az Őr-kő is kirajzolódik, csak éppen „hátulnézetből”). Alattunk Rozsnyó városa terpeszkedik, túloldalán a Gömör-Tornai-karszt lapos mészkőtáblái sorakoznak.

Keleten a Tokaj-Eperjesi-hegyvidék is látszik, míg északon a Lőcsei-hegység terül el. A hosszú felsorolás talán érzékelteti, hogy páratlanul tágas kilátással, óriási távlatokkal van dolgunk, és még a Kárpátok hegyeinek sűrűjében sem gyakori az ennyire jó kémlelőpozíció. A viszonylag szerény magasság (1293 m) is elég volt hozzá, hogy a Pozsálló rövid ideig, az első bécsi döntést követő néhány hónapban Magyarország legmagasabb csúcsa lehessen – e címet a kárpátaljai Hoverla vette át tőle 1939 márciusában.

A letarolt lejtők vidékén

Egyébként a szomszédos csúcspont, a mindössze pár méterrel alacsonyabb Ökör-hegy (Volovec) nevével is azonosították a hegytömböt korábban (a sziklacsúcsot hívva Pozsállónak). Ennek irányába folytatódik túránk a piros jelzésen, havasi környezetben, törpefenyvesfoltokkal is szegélyezett, áfonyaszőnyeges fenyőligetekben. Egy darabig a Király-hegy szabályos kúpja mutatja az irányt, aminek látványa egyre meghatározóbb, ahogy pusztuló, majd letarolt erdőfoltok közé érünk. A vigasztalan irtványterületek ellenére is előfordul és költ errefelé az igen ritka, zavarásra érzékeny fácánféle, a siketfajd. Védelmének érdekében az ösvény mentén táblák jelzik, hol tilos a táplálékául szolgáló erdei gyümölcsök gyűjtése, illetve a túraútvonal elhagyása.

Egy elágazásban balra fordulunk a sárga jelzésre, amely elpusztított, de épp emiatt szüntelen déli és keleti panorámát biztosító ösvényen vezet vissza a turistaházat szűken körbeölelő fenyvesbe. A Chata Volovec épületétől pedig a megtett úton, a zöld jelzésen ereszkedhetünk vissza Csucsomba.

Hasznos tudnivalók

A túra kényelmesen belefér egy napba, közepes hosszúságához viszont jelentős, mintegy 1000 méteres szintemelkedés tartozik. A csúcsig szünet nélkül emelkedünk, a gerinc körül viszont hirtelen izgalmassá válik a táj, és éppen a legszebb szakaszon maradnak el a kihívások, így nem vonja el semmi a figyelmet a kilátásról. Csucsom (Čučma) Rozsnyóról busszal vagy taxival érhető el (az út kb. negyedóra), ha pedig autóval érkeznénk, a turistaút elején vagy valamivel lejjebb hagyhatjuk a járművet. Forrás a turistaház alatt és mellett is található, a ház nyáron mindennap, azon kívül hétvégéken van nyitva.

Rozsnyó környékén érdemes még felfedezni a Szilicei-fennsíkot és barlangjait, esetleg kitérőt tenni a Murány-áttöréshez. Aki magasabb hegyvidéki tájra vágyik, annak a Kassa feletti Kojsó-havast érdemes megcéloznia, ennek csúcsrégiója ráadásul autóval is elérhető. De közel van a Szádelői-szurdokvölgy könnyen végigjárható, monumentális sziklafolyosója is.

Ha még több szlovákiai túra közül válogatnál, azt megteheted a Természetjáró gyűjtőoldalán, ahol közel 60 útvonalat találsz északi szomszédunk területéről.

Cikkajánló