Ahol még lüktet a csend - Németh Gyula turistaház

A csupán maréknyi településnek otthont adó, ugyanakkor igen változatos élőhelyekkel és gazdag történelemmel büszkélkedő Vértes hegység hazánk egyik legcsodásabb területe. Vérteskozmán jártunk. 

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila
2019. március 17.

A csupán maréknyi településnek otthont adó, ugyanakkor igen változatos élőhelyekkel és gazdag történelemmel büszkélkedő Vértes hegység hazánk egyik legcsodásabb területe. Vérteskozmán jártunk. 

Zsákfalu a fennsíkon

 

A nagy múltra visszatekintő Vértes Meteor Természetbarát Sport Egyesület turistaháza Németh Gyula nevét viseli, aki 1960-tól egészen 2003-ig töltötte be a szervezet elnöki posztját. Az európai uniós és kormányzati forrásokból nemrégiben felújított szálláshely a Fejér megyei Gánt községhez tartozó Vérteskozma egyetlen utcájának elején, a hetes szám alatt várja rendületlenül a látogatókat. Környezete több mint magával ragadó, a Vértes-fennsíkon fekvő üdülőfalu portái és kertjei ugyanis olyan mesebeliek és rendezettek, mintha egy élő skanzenben járna az ember, a határban pedig már a Vértesi Tájvédelmi Körzet húzódik - természetélmény karnyújtásnyira.

 

 

Szokás szerint autóval indultunk útnak Budapestről, és egy óra alatt már ott is voltunk a kiszemelt objektum kapujában. Ha valaki tömegközlekedéssel vágna neki a kalandnak, az legyen résen: a településre egy ideje már nem megy be menetrend szerint közlekedő autóbusz, így a legközelebbi megállótól (Vérteskozma elágazás) is majdnem egy órát kell sétálgatni a szálláshelyig. Mivel egyetlen kereskedelmi vagy vendéglátóipari egység sem működik a totálisan térerőmentes Vérteskozmán, érdemes alaposan feltankolni a kiruccanást megelőzően.

 

Bakancsos funkcionalizmus

 

Téglalap alakú telken téglalap alaprajzú ház. A kertben füvesített tetejű pince, lombhullató és örökzöld fák, sokat megért asztalok és padok, tűzrakó hely, tüzelőtárolóként hasznosított melléképület. Az előtetős szállóépület külseje visszafogott, mindenféle hívságtól mentes. Három ajtaja mögött három különböző tér. A bal oldalin juthatunk be a legnagyobb egységbe, amelynek elrendezésére (kis túlzással) a kétoldali szimmetria jellemző. Két különálló, zuhanytálcás, angolvécés, kézmosós fürdőszoba, valamint két lakószoba kapott itt helyet, amelyekben összesen tíz vendég hajthatja álomra a fejét hagyományos és emeletes ágyakon.

 

 

A szobák berendezésén igen erősen érződik a „bakancsos funkcionalizmusra” való törekvés, csak amit tőlünk nyugatabbra valóban funkcionális, okosan végiggondolt elemekkel, egy definiált belsőépítészeti koncepció mentén valósítanak meg, azt itt inkább leleményes újrafelhasználással, a tér lehető legteljesebb kitöltésére törekedve oldották meg. Kézzel fogható eklektika a javából, stílusok, anyagok, színek, korszakok keveredése. Szerethető magyar Bábel. A tisztálkodóhelyiségek kellemes hőmérsékletéről elektromos hősugárzók, a hálóterek melegéről szénnel és fával fűthető vaskályhák gondoskodnak. A középső bejárati ajtó a konyhába vezet, amelyet hűtőszekrénnyel, elektromos főzőlapokkal és mikrohullámú sütővel szereltek fel a turistaház üzemeltetői. Evőeszközöket, tányérokat, poharakat és bögréket szép számban találtunk, az edényrepertoárból azonban hiányoltuk az átmenetet a másfél literes lábas és a tizenöt literes fazék között. Az épület legszélén, a harmadik bejárat mögött, egy kifejezetten igényesen kialakított, akadálymentesített mellékhelyiség található, amely helyiség megléte nem mindennapi az e kategóriába tartozó szálláshelyek között.

 

A lakószóbákban összesen tízen férnek el kényelmesen

 

Medence és peremvidék

 

A Németh Gyula turistaház a Vértes peremvidéke által körülölelt Vértes-fennsík északkeleti részén, az erősségéről híres Várgesztes községtől és a kistájcsoport legmagasabb pontjától (Nagy-Csákány, 487 méter) is kevesebb mint egyórányi járásra található. A fennsíkba enkláveszerűen beékelődő Gánti-medence névadó települése, a marsbelinek tűnő bauxitbánya, az Esterházy-kápolnájáról híres Kőhányás, Csákvár városa a csodálatos Haraszt-heggyel, Mindszentpuszta, a majki kamalduli remeteség, Csókakő vára, Vértessomló - ízelítő a környék látnivalóiból, amelyek egytől egyig karbantartott, szépen kijelölt turistautakon érhetők el Vérteskozmáról. Érdemes tehát alaposan szétnézni, ha a Vértes Meteor TSE remek fekvésű szálláshelyét választjuk túrabázisunknak. Nem fogunk csalódni.

 

Vérteskozma házai skanzenszerűen olvadnak bele a tájba

 

Információ és foglalás
Információk aktuális árak és szolgáltatásokról a www.vertesmeteor.hu oldalon. Szállásfoglalás: +36-20/531-5589 (Kakas Zsuzsa), illetve a vertesmeteor.turistahaz@gmail.com ímélcímen.
 

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2018. áprilisi számában.

 

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vándorváró a Gánti-medencében - Gránás turistaház

Gánti-medence, a legkisebb kistájunk

Vértesi panorámák - Nagy-Somló-kilátó

Cikkajánló